Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Αντιθέσεις και παζάρια μεταφέρονται σήμερα στην Αθήνα

 

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην Αθήνα, θα συνεχιστεί η συζήτηση για τη διανομή των πόστων στα όργανα της λυκοσυμμαχίας

 

To Ατυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, στο Ζάππειο, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών ή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών - μελών της ΕΕ. Επισήμως, θα συζητηθούν θεσμικά και διοικητικά θέματα. Στην ουσία, ωστόσο, όπως επιβεβαίωσε προχτές και ο ίδιος ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος (ο οποίος θα απευθύνει την εναρκτήρια ομιλία στο Συμβούλιο), θα συνεχιστεί η συζήτηση που άνοιξε στις αρχές της βδομάδας, στις Βρυξέλλες, στο «δείπνο εργασίας» των ηγετών 28 κρατών - μελών, τα παζάρια και οι αντιπαραθέσεις για τη μελλοντική πορεία της ΕΕ ως διακρατικής ένωσης του μεγάλου κεφαλαίου, για το ποιο μείγμα διαχείρισης θα εφαρμοστεί στο εξής, πάντα με γνώμονα τις ανάγκες των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και με δεδομένες τις μεταξύ τους αντιθέσεις.

Οι ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ αντανακλώνται μεταξύ άλλων στα παζάρια για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, για το ποιες χώρες θα πάρουν θέσεις - κλειδιά στην Επιτροπή (π.χ. η Γερμανία φέρεται να θέλει να έχει τον Επίτροπο Ενέργειας). Στο επίκεντρο βρίσκεται η συνέχιση ή μη της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που κυριαρχεί σήμερα (Βρετανοί, Γάλλοι κ.ά. θέλουν απελευθέρωση ευρωενωσιακών και κρατικών πόρων προς ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών τους), καθώς και η συζήτηση για την παραπέρα ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ με ενίσχυση των κεντρικών οργάνων της ή την επαναφορά αρμοδιοτήτων στα κράτη - μέλη, με παράλληλη χαλάρωση του κεντρικού ελέγχου της Κομισιόν.

Ενδεικτικά, θυμίζουμε εδώ τις αντιθέσεις που εκφράστηκαν στο «δείπνο εργασίας» γύρω από τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν. Το ΕΛΚ ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας 213 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο. Η διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου τού έδωσε την πρώτη «διερευνητική εντολή», προκειμένου να επιχειρήσει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Αν δεν τα καταφέρει, την εντολή λαμβάνει ο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν από πλευράς των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι ήρθαν δεύτεροι, συγκεντρώνοντας 190 έδρες.

Βάσει, ωστόσο, της Συνθήκης της Λισαβόνας, είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (οι κυβερνήσεις των «28») αυτό που καλείται να εισηγηθεί τέλη Ιούνη, στη Σύνοδο Κορυφής στην Αθήνα, έναν υποψήφιο για την προεδρία της επόμενης Κομισιόν, «λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών». Η υποψηφιότητα τίθεται σε ψηφοφορία αρχές Ιούλη στη νέα Ευρωβουλή με ζητούμενο να λάβει 376 ψήφους.

Σε αυτό το πλαίσιο, και καθώς η υποψηφιότητα Γιούνκερ συζητήθηκε στο «δείπνο εργασίας» των «28», ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον περίπου έθεσε «βέτο» στην υποψηφιότητά του, κατηγορώντας τον ότι είναι πολύ «φεντεραλιστής», κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις επιδιώξεις της βρετανικής αστικής τάξης. Αντιρρήσεις εξέφρασε και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρ. Ολάντ, βάζοντας επίσης ζήτημα τα κράτη - μέλη να μη νιώθουν τόσο «ασφυκτικό» τον έλεγχο των Βρυξελλών στις αποφάσεις τους, επιδιώκοντας κι αυτός μια μεγαλύτερη ευελιξία στους τρόπους στήριξης των γαλλικών μονοπωλίων από το γαλλικό κράτος.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με προδημοσίευση άρθρου του Β. Σόιμπλε στην εφημερίδα «Die Welt», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τάσσεται υπέρ μιας αναδιοργάνωσης της Κομισιόν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει να σκεφθούμε να συγκεντρώσουμε τους τομείς ευθύνης γύρω από έναν περιορισμένο αριθμό αντιπροέδρων της Επιτροπής και να κάνουμε υφισταμένους του τούς άλλους επιτρόπους».

Αναζητούν μηχανισμούς συμβιβασμού των αντιθέσεων

Από κει και πέρα, με βάση όσα προβλέπονται τυπικά, το ΣΓΥ συντονίζει τις προπαρασκευαστικές εργασίες των Συνόδων Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (η επόμενη γίνεται στην Αθήνα τον Ιούνη, κλείνοντας το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας). Επίσης, καθορίζει το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (ο 7ετής προϋπολογισμός της ΕΕ, προβλέπει τη χρηματοδότηση όλων των προγραμμάτων και δραστηριοτήτων). Ακόμα επιβλέπει τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ και τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου προεδρεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας και συνέρχεται σε δύο συνεδριάσεις εργασίας. Στην πρώτη, οι υπουργοί θα συζητήσουν την «προοπτική μιας διαθεσμικής συμφωνίας σχετικά με τις σχέσεις του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής», η οποία παραπέμπει στην αναζήτηση τρόπων συνεργασίας των τριών ανώτατων οργάνων της ΕΕ για να προχωρά η αντιλαϊκή πολιτική δίχως τις μεταξύ τους τριβές που αποτελούν και αυτές έκφραση των συνολικότερων ενδοαστικών αντιθέσεων.

Στη δεύτερη συνεδρίαση, θα πραγματευτούν «το θέμα της ενίσχυσης του ρόλου του ΣΓΥ στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ», τη λειτουργία του ως «φόρουμ πολιτικού διαλόγου».