Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΣΥΡΙΖΑ Θέλει αυτός να φέρει το «μετάλλιο» στην αστική τάξη

 

Εκλογές ζήτησε και χτες ο Αλ. Τσίπρας απ' τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο συναντήθηκε έπειτα από αίτημά του, επιδιώκοντας να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τώρα τη διαχείριση των υποθέσεων των αστών εφαρμόζοντας το δικό του μείγμα εξόδου απ' την κρίση προς όφελός τους, προσβλέποντας πρωταρχικά να διαπραγματευτεί μια ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που θα του επιτρέψει να στηρίξει καπιταλιστικές επενδύσεις απ' τον κρατικό κορβανά.

Προσβλέποντας σε συμμαχίες που θα υποστηρίξουν το αίτημα αυτό ο Αλ. Τσίπρας έκανε εκ νέου άνοιγμα στους σοσιαλδημοκράτες της ΕΕ, τη σφραγίδα των οποίων φέρει η στρατηγική των αλλεπάλληλων μνημονίων για τους λαούς. Μιλώντας στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), μέσω δορυφορικής σύνδεσης από την Αθήνα και «πατώντας» στα αποτελέσματα των δυνάμεων του ευρω-οπορτουνισμού, ανέφερε ότι αναλαμβάνουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ότι θα επιδράσουν καθοριστικά στη διαμόρφωση των συσχετισμών στο νέο Ευρωκοινοβούλιο και για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν. Σε σχετική ερώτηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναζητηθούν ευρείες συμμαχίες με τους Πράσινους και τους σοσιαλδημοκράτες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί «θα αποχωριστούν το σφιχτό εναγκαλισμό τους με το ΕΛΚ»!

Αποκαλύπτοντας τη σκοπιμότητα της αξίωσης για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, που φυσικά δεν έχει να κάνει με την ανάσχεση της επίθεσης που δέχεται ο λαός, ο Π. Σκουρλέτης μιλώντας χτες στο STAR ανέφερε: «Ο δεύτερος δεν μπορεί να διαπραγματεύεται για τη χώρα, το μετάλλιο το παίρνει πάντοτε ο πρώτος».

Και αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων στη χώρα

Να επιδιώξει «ευρύτερη πολιτική συναίνεση» προέτρεψε τον Αντ. Σαμαρά ο Αλ. Τσίπρας εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. Συγκεκριμένα, τον προειδοποίησε «να μη διανοηθεί» να εφαρμόσει νέα σκληρά μέτρα και «να μη διανοηθεί» να προχωρήσει στο διορισμό του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και του επόμενου επιτρόπου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δίχως τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα, δίχως την ευρύτερη πολιτική συναίνεση». Αλλωστε, έχει πει ο Αλ. Τσίπρας ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαθέσιμος για συναινέσεις με τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Βεβαίως, αν ο πρωθυπουργός δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ΣΥΡΙΖΑ τότε αυτός θα σηκώσει τα χέρια ψηλά, μιας και, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, τέτοιες αποφάσεις «δεσμεύουν τη χώρα και το λαό για πολλά χρόνια».

Κατά τα λοιπά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το εκλογικό αποτέλεσμα σαν «ιστορική πολιτική ανατροπή», αν και ανεπίσημα στην Κουμουνδούρου παραδέχονται πως ήταν αναντίστοιχο των προσδοκιών τους και δεν επιτρέπει να θέτουν μετ' επιτάσεως ζήτημα πρόωρων εκλογών. Για το λόγο αυτό ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άποψή τους πως «πρέπει με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο» να υπάρξει προσφυγή σε εθνικές εκλογές «προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο». Σε κάθε περίπτωση εκλογές θα προκηρυχτούν με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αφού, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «δεν νομιμοποιείται αυτή η Βουλή να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο Π. Λαφαζάνης προανήγγειλε και τα εκβιαστικά διλήμματα που επεξεργάζεται ειδικά για τις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να «τρυγήσει» ψήφους απ' όπου μπορεί με μια κάλπικη, όπως έχει αποδειχτεί, αντιμνημονιακή ρητορική. Οπως είπε (ρ/σ «Βήμα fm»), «θα κάνουμε κυβέρνηση με δυνάμεις αριστερές, προοδευτικές, αυτές που είναι αποφασισμένες να στηρίξουν με σταθερότητα και συνέπεια ένα αντιμνημονιακό, προοδευτικό πρόγραμμα. Εάν είχαμε εθνικές εκλογές και το ερώτημα ετίθετο από εμάς σε αυτή τη βάση και ψήφιζαν οι πολίτες σε αυτή τη βάση, θα ήταν όλοι υποχρεωμένοι να κάνουν αντίστοιχες τοποθετήσεις και το αποτέλεσμα θα ήταν νομίζω πολύ διαφορετικό και υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ πολύ διαφορετικό».

Με τα δεδομένα που υπήρχαν χτες βράδυ ως προς την καταμέτρηση σταυρών οι ευρωβουλευτές που εκλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής 6: Μ. Γλέζος, Σ. Σακοράφα, Δ. Παπαδημούλης, Κ. Κούνεβα, Γ. Κατρούγκαλος, Κ. Χρυσόγονος.

Ακολουθούν ο Στ. Κούλογλου και στην 8η θέση ο νυν ευρωβουλευτής Ν. Χουντής, που μένει εκτός Ευρωβουλής, όπως και ο Γ. Μηλιός, γεγονός που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Κουμουνδούρου αλλά και στην «Αριστερή Πλατφόρμα» που δεν εκλέγει κανέναν ευρωβουλευτή, μιας και τα δύο αυτά στελέχη θεωρούνταν «φαβορί».