Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Πανηγυρίζει για το στραγγαλισμό των νοσοκομείων

 

Το πρώτο τρίμηνο του 2014 οι δαπάνες υγείας μειώθηκαν κατά 9% σε σχέση με το 2013

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το γεγονός ότι η εκτέλεση των προϋπολογισμών στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκεται «εντός στόχων» και άρα οι περικοπές που μεγαλώνουν τη δυσλειτουργία τους προχωράνε κανονικά. Τα σχετικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2014, παρουσιάστηκαν χτες, κατά τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων.

«Ολα τα νοσοκομεία έχουν πάει εντός στόχων», είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης, για να τονίσει: «Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι δεδομένοι και δεν αλλάζουν. Το υπουργείο Υγείας προχωρά τις μεταρρυθμίσεις και θα προχωρήσει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τις ημέρες που έρχονται γιατί πρέπει να τις ολοκληρώσουμε».

Από τα συγκριτικά στοιχεία των πρώτων τριμήνων του 2013 και του 2014 προκύπτουν τα εξής: Μειώθηκαν κατά 9% οι δαπάνες στο ΕΣΥ. Ειδικότερα κατά 12,2% μειώθηκαν οι δαπάνες για φάρμακα, υγειονομικό και ορθοπεδικό υλικό και αντιδραστήρια. Κατά 4,35% μειώθηκαν οι δαπάνες για αγορά υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες (π.χ. φύλαξη, εστίαση κ.λπ.).

Θυμίζουμε ότι συνολικά οι δαπάνες υγείας του τακτικού προϋπολογισμού για το 2014 είναι μειωμένες κατά 19,7% σε σχέση με το 2013 - και ειδικότερα είναι μειωμένες κατά 32,2% οι επιχορηγήσεις προς τα δημόσια νοσοκομεία. Η οικονομική θηλιά του προϋπολογισμού στα νοσοκομεία, εκφράζεται και με χρέη προς τρίτους. Μέχρι 31/3/2014, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις ήταν 1,3 δισ. ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες 950 εκατ. ευρώ.

Νοσηλεία των ανασφάλιστων ανάλογα με το κόστος!

Με επιχείρημα τις περικοπές στις δαπάνες, που «επιτρέπουν περιθώρια περαιτέρω εξοικονόμησης», ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι -ίσως και σήμερα- θα υπογράψει κοινή απόφαση με τον υπουργό Εργασίας για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων στα δημόσια νοσοκομεία.

Η αρχή του προγράμματος, όπως το παρουσίασε, έχει ως εξής: Ο ανασφάλιστος μπορεί να προσέρχεται στα ιατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και εφόσον παίρνει παραπεμπτικό από γιατρό της πρωτοβάθμιας ότι χρήζει άμεσης νοσηλείας, θα μπορεί να προσέρχεται στο δημόσιο νοσοκομείο με το παραπεμπτικό. Στο νοσοκομείο, τριμελής επιτροπή με τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας και αντιστοίχως γιατρούς ειδικοτήτων, «θα κρίνει τη σοβαρότητα της καταστάσεως» για να «αποφύγουμε φαινόμενα καταχρήσεως που θα μπορούσαν να τινάξουν τον προϋπολογισμό μας στον αέρα»!

Δηλαδή, κριτήριο για τη νοσηλεία του ανασφάλιστου θα είναι αν τον «σηκώνει» ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου! Το κόστος θα καταγράφεται στα νοσοκομεία «αλλά αυτά τα νοσήλια θα καλύπτονται από τον εθνικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων και όχι τον κάθε ανασφάλιστο», όπως είπε ο υπουργός στην αρχή, για να επανέλθει αργότερα λέγοντας: «Τα νοσοκομεία θα εγγράφουν αυτό το κόστος και θα γνωρίζουν ακριβώς πόσο τους έχει κοστίσει η νοσηλεία των συγκεκριμένων προσώπων και για αυτά, εάν χρειαστεί, το κράτος θα δηλώνει την παρουσία του».

Ο υπουργός Υγείας είπε δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και «σχετική κίνηση προς τον ΕΟΠΥΥ για τη κάλυψη και των φαρμάκων αυτών των ανθρώπων».