Με ανασχηματισμό και «εισροές» βουλευτών από τη δεξαμενή των «ανεξάρτητων», καθώς και από άλλα κόμματα, επιχειρεί η κυβέρνηση να διευρύνει την πολιτική και κοινοβουλευτική στήριξη της βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής του ευρωμονόδρομου.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος ακόμα και σήμερα ή στις αρχές της επόμενης βδομάδας. Στην ογκούμενη και ανούσια για τα λαϊκά συμφέροντα ονοματολογία, πρόσωπο - κλειδί είναι αυτό του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ο οποίος ενδέχεται να μετακομίσει στην Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ ο Κ. Χατζηδάκης ίσως καταλάβει τη θέση της Μαρίας Δαμανάκη ως επίτροπος της χώρας στις Βρυξέλλες, παρά τις αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ. Θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο φαίνεται πως διεκδικούν ο Μ. Βορίδης και η Α. Ασημακοπούλου από τη ΝΔ, ενώ από το ΠΑΣΟΚ - Ελιά, χαρτοφυλάκιο αναμένεται να αναλάβει ο Α. Λοβέρδος, με πιθανή την υπουργοποίηση και «εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων» από την κεντροαριστερά.
Προβληματισμοί, εκτιμήσεις, στοχεύσεις
Αργότερα χτες το απόγευμα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος για μια πρώτη πολιτική αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Γενικά, η συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος επικεντρώνεται στο ποιους ψηφοφόρους θα επιδιώξει να προσεγγίσει ή επαναπροσεγγίσει η ΝΔ, προκειμένου να «συμμαζέψει» τις εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους που έχασε στις ευρωεκλογές σε σύγκριση με τον Ιούνη του 2012.
Υπάρχει η τάση που θέλει το κόμμα να στρίψει σε πιο «κεντροδεξιά» - «κεντρώα» - «φιλοευρωπαϊκή» κατεύθυνση, θεωρώντας τις ψήφους της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς» λίγο - πολύ χαμένη υπόθεση.
Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα στελέχη που σημειώνουν τις παρατηρήσεις του πρώην γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκου (αποπέμφθηκε όταν δημοσιοποιήθηκαν οι επαφές του με τη φασιστική Χρυσή Αυγή) ότι τα κόμματα στα «δεξιά» της ΝΔ συγκέντρωσαν το 16,5% του εκλογικού σώματος. Θυμίζουν άλλωστε ότι στις εκλογές του Μάη του 2012 τα κόμματα στα «δεξιά» της ΝΔ (Χρυσή Αυγή, ΑΝΕΛ, ΛΑ.Ο.Σ.) συγκέντρωσαν περίπου 20%, ενώ στις εκλογές του Ιούνη του 2012 έπεσαν στο 15%, άρα υπάρχει εκεί μια «κρίσιμη μάζα».
Σε κάθε περίπτωση, χτες από τη ΝΔ διαχεόταν ανεπισήμως ότι έχασε ψήφους «γιατί κυβέρνησε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Και μπορεί να ξανακερδίσει αυτές τις ψήφους, τώρα που αρχίζουν να βελτιώνονται οι συνθήκες». Οτι κράτησε «μεγάλο μέρος» της δύναμής της, «σε σημαντικό βαθμό για τη δύσκολη διετία της διακυβέρνησης που πέρασε» και υπάρχουν «σημαντικές εφεδρείες» που λόγω χαλαρότητας της ψήφου δεν στήριξαν τη ΝΔ αυτή τη φορά, «αλλά κερδίζονται αν εμείς κάνουμε σωστά τη δουλειά μας από δω και μπρος. Και ως κυβέρνηση και ως κόμμα».
Στη ΝΔ εκτιμούν εξάλλου ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει οροφή και ήδη υποχωρεί. Οι ΑΝΕΛ έχουν ξεφουσκώσει, παρά το όργιο του λαϊκισμού στο οποίο επιδόθηκαν. Η ΔΗΜΑΡ "τιμωρήθηκε", παρά το ότι το έπαιξε "αντιμνημονιακή" κι από την ώρα που το έπαιξε "αντιμνημονιακή"! Η Χρυσή Αυγή είδε τη δυναμική της να ανακόπτεται και έφθασε κι εκείνη την οροφή της».
Βάζουν δε στόχο «να αγκαλιάσουμε ξανά εκείνους που χωρίς να φύγουν από την παράταξη και να περάσουν "απέναντι" ψήφισαν χαλαρά, ψήφισαν πολύ μικρά κόμματα ή δεν ψήφισαν καθόλου. Δηλαδή, μιλάμε για 600 χιλιάδες ψηφοφόρους της παράταξης που πρέπει να τους κερδίσουμε πίσω, γιατί παραμένουν στην παράταξη, αλλά χρειάζεται να τους προσεγγίσουμε πολύ συστηματικά».