Δύο μέρες μετά από την ανακοίνωση του κυβερνητικού ανασχηματισμού, αλλαγή σκυτάλης, πάντα στην ίδια ρότα της αντιλαϊκής πολιτικής, συντελέστηκε και στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το ΔΣ της οποίας πρότεινε χτες για νέο διοικητή το μέχρι πρότινος υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στη θέση του απερχόμενου Γ. Προβόπουλου, η θητεία του οποίου λήγει στις 19 Ιούνη.
Να σημειωθεί ότι η ΤτΕ αποτελεί τμήμα του «ευρωσυστήματος», δηλαδή του μηχανισμού διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής, που απαρτίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών - μελών της Ευρωζώνης. Στο πλαίσιο των νέων διευρυμένων αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ, η νέα ηγεσία της ΤτΕ στο αμέσως προσεχές διάστημα θα έχει να διεκπεραιώσει και να συμβάλει σε υποθέσεις των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, όπως η εφαρμογή της τραπεζικής ενοποίησης, οι διαγνωστικοί έλεγχοι σχετικά με τυχόν νέες κεφαλαιακές ανάγκες των ντόπιων τραπεζών και η διαχείριση των προβληματικών δανείων τους, ενόψει και του νέου κανονιστικού πλαισίου που θα ισχύσει από το Γενάρη του 2015, ταυτόχρονα με την άρση της όποιας παρεχόμενης προστασίας για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Η θέση του διοικητή της ΤτΕ έχει να κάνει και με τη συζήτηση και τα παζάρια γύρω από τον επιμερισμό της χασούρας που θα επέλθει από την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, σε συνδυασμό με τη διαχείριση των «αποθεματικών» ύψους 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να καλυφτούν τυχόν μελλοντικές «ανάγκες» των τραπεζών.
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ευχαρίστησε τον απερχόμενο διοικητή της ΤτΕ για τις υπηρεσίες του, σημειώνοντας ότι «συνέβαλε με τρόπο καθοριστικό τόσο στην ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος εστίασε στους χειρισμούς και τη συμβολή του Γ. Προβόπουλου, που «οδήγησαν στη μεγαλύτερη στα διεθνή χρονικά μείωση δημόσιου χρέους, που έχει πετύχει η Ελλάδα, θεμελιώνοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του που είναι πλέον εφικτή με απλές και προφανείς παραμετρικές αλλαγές».
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, διαμαρτυρόμενος ότι η κυβέρνηση δεν τον υπολογίζει ως αναβαθμισμένη δύναμη στο αστικό πολιτικό σκηνικό, σχολίασε την τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα στη θέση του Διοικητή της ΤτΕ, σαν «προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης, που δε λαμβάνει υπόψη της τους πολιτικούς συσχετισμούς και την αναγκαιότητα διαβούλευσης για μια τόσο σημαντική θέση». Και προσθέτει: «Η κυβέρνηση δε νομιμοποιείται να λαμβάνει τόσο κρίσιμες αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε να θεωρεί ότι δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση με μια τέτοια απόφαση».
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση βιβλίων για την «Ιστορία της ΤτΕ 1928 - 2008» και για τις πρόσφατες εξελίξεις (2008 - 2013), εστίασε την ομιλία του στους παρακάτω άξονες:
--Στην «πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα και που επιβάλλει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων».
--Στη διαμόρφωση «ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη, με μακρόπνοη στόχευση και συνεπή εφαρμογή».
--Στη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία «κατά κύριο λόγο θα στηριχτεί στην εκλογίκευση των δαπανών».
Παζάρια για το κρατικό χρέος
«Η αλλαγή του Ελληνα υπουργού Οικονομικών δε σημαίνει πως θα υπάρξει και αλλαγή στην πολιτική». Αυτό διαβεβαίωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε μετά από τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και προσεχή διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την προθυμία της κυβέρνησής του σχετικά με τις «διευκολύνσεις» γύρω από το κρατικό χρέος. Από την πλευρά του, ο Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το «χρηματοδοτικό κενό» θα καλυφτεί χωρίς την ανάγκη νέου δανείου στήριξης.
Εξάλλου, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Π. Τόμσεν, σε χτεσινές δηλώσεις του σημείωσε ότι η «ελάφρυνση του χρέους μπορεί να γίνει χωρίς νέο κούρεμα», με μορφές όπως της «μείωσης επιτοκίων ή με άλλους τρόπους, που θα συζητηθούν τους επόμενους μήνες». Τα ζητήματα που σχετίζονται με τη «διευθέτηση» του κρατικού χρέους αναμένεται να συζητηθούν στο πλαίσιο της προσεχούς συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, στις 19 Ιούνη, με τη συμμετοχή του νέου υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη.
Το ΕΒΕΑ
Εν τω μεταξύ, την αλλαγή του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής επανέφερε στο τραπέζι και ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος. Στο πλαίσιο χτεσινής συνέντευξης Τύπου έθεσε τους παρακάτω άξονες:
-- Μετατόπιση της οικονομικής πολιτικής από το «δόγμα της σκληρής λιτότητας προς την κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών παρεμβάσεων».
-- Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων σε 15%. Ενιαία κλίμακα φορολόγησης για φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από πηγή προέλευσης των εισοδημάτων, με αφορολόγητο όριο στα 7.000 ευρώ.
-- Διεκδίκηση - διαπραγμάτευση για μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους.
-- Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων με τη δημιουργία καινοτόμων βιομηχανιών «ικανοποιητικού μεγέθους» για την παραγωγή ανταγωνιστικών διεθνώς προϊόντων.
-- Στροφή του αγροτικού τομέα στις βιολογικές καλλιέργειες και του κατασκευαστικού κλάδου από την αστική κατοικία στον εκσυχρονισμό και την κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων και θερέτρων.