Σε μια προσπάθεια να συντηρηθεί μια αίσθηση πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση κινήθηκαν οι τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Πολιτικά τον τόνο έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Σκουρλέτης που, με μια γενικού χαρακτήρα συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Real» επανέλαβε την εκτίμηση του κόμματός του ότι «δεν θεωρώ πιθανό να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή». Κι όταν ο δημοσιογράφος του εντοπίζει την πιθανότητα ότι μπορεί, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης να γίνει προσφυγή στις κάλπες πριν από το Μάρτη, δηλώνει ότι «η κυβέρνηση υποτάσσει τα πάντα στους ιδιοτελείς σχεδιασμούς της, δε σέβεται ούτε θεσμούς, ούτε διαδικασίες».
Παράλληλα, επανέλαβε ότι χωρίζει άβυσσος την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με αυτήν της κυβέρνησης ισχυριζόμενος ότι «ζούμε ημέρες μιας βαθιάς πολιτικής σύγκρουσης (...) η πολιτική ζωή χαρακτηρίζεται από έναν διπολισμό που εκφράζεται με την αντιπαράθεση δύο αντίπαλων σχεδίων».
Δίνοντας συνέχεια στην προσέγγιση με ένα τουλάχιστον τμήμα της ΔΗΜΑΡ, την εντάσσει στον άλλο από αυτόν της κυβέρνησης πόλο λέγοντας: «Η πρόσφατη ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στη ΔΗΜΑΡ και το ΣΥΡΙΖΑ φωτίζει το δρόμο της αναζήτησης διαύλων επικοινωνίας για τη διαμόρφωσης μιας πλατιάς συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την ήττα των μνημονιακών πολιτικών». Το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ έχει ήδη ασκήσει κυβερνητική πολιτική για την προώθηση των μνημονιακών πολιτικών προσπερνάται μπροστά στην εμφανή σκοπιμότητα να υπάρξει μια επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία, όπου χωρούν όσοι έστω και ως υπογραφή μπορούν να ενισχύσουν τους εκλογικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια «όλοι οι συντηρητές του συστήματος χωράνε».
Σε αντίθεση με τη στάση απέναντι στη ΔΗΜΑΡ, παρότι αποφεύγει να εντάξει ευθέως το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη στις κυβερνητικές δυνάμεις, κάνει καθαρό ότι το βλέπει ανταγωνιστικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Λέει χαρακτηριστικά: «Δυσκολεύομαι να το κατατάξω λόγω των πολύ μεγάλων ασαφειών που έχει σε βασικά και κρίσιμα θέματα. Ο τόπος δεν έχει ανάγκη από δυνάμεις που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα απέναντι στην ολοκληρωτική ήττα του φθαρμένου δικομματισμού, ούτε από δυνάμεις που δεν τοποθετούνται με σαφήνεια απέναντι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό».
Στο ίδιο εκλογικό μοτίβο κινήθηκε και ο Δ. Παπαδημούλης, που, με συνέντευξή του, στον «Alpha 98 9» σημείωσε: «Αν θέλουν να φύγει η τρόικα και να τελειώνουν με τα Μνημόνια, πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό θα γίνει μόνο με εκλογές και με άλλη κυβέρνηση». Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την ΔΗΜΑΡ είπε πως το δίλημμα για το κόμμα του κ. Κουβέλη είναι «ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, εναντίον της κυβέρνησης ή με το ΠΑΣΟΚ που είναι συνεταίρος της κυβέρνησης». Ως προς τις συμμαχίες που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Θα επιμείνουμε να απλώνουμε το χέρι (...) αρκεί να θέλουν να δουλέψουν πάνω στο πρόγραμμά μας». Δηλαδή, η όποια συνεργασία μπορεί να γίνει μόνο στη βάση εφαρμογής του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αποκαλυπτικός, τέλος, για την κατά Σκουρλέτη «αντιπαράθεση δύο αντίπαλων σχεδίων» ήταν με συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Γ. Δραγασάκης : Σε μια ευθεία προσαρμογή στα δεδομένα της αγοράς ξεκαθαρίζει ως προς τις Τράπεζες ότι «δεν μιλάμε για κρατικό έλεγχο (...) Μελετούμε ένα σύστημα δημόσιου κοινωνικού ελέγχου και εποπτείας των τραπεζών (...) Στόχος είναι η διασφάλιση του αναπτυξιακού τους ρόλου, η διαφάνεια της λειτουργίας τους, η αποτροπή σκανδάλων σαν εκείνα που εμφανίσθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν τόσο σε κρατικές όσο και σε ιδιωτικές τράπεζες».