Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Εξετάζοντας τους σκελετούς θα μάθουν για τους πολέμους στους οποίους συμμετείχαν

 

01_03B

Ομάδες επιστημόνων από τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία συνεχίζουν την έρευνά τους στη Σαχάρα, με σκοπό να αποκαλύψουν στοιχεία σχετικά με τον «αρχαιότερο φυλετικό πόλεμο» στην ιστορία της ανθρωπότητας, όπως τον ονομάζουν οι ερευνητές, 13.000 χρόνια πριν.

Συγκεκριμένα, Γάλλοι επιστήμονες εξετάζουν δεκάδες σκελετούς, που βρέθηκαν σε ανατολική όχθη του Νείλου, στα βόρεια του Σουδάν, σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο. Οι σκελετοί αυτοί φαίνεται πως ανήκαν σε νεκρούς από την πρώτη διευρυμένη φυλετική σύγκρουση, ενώ παρουσιάζουν τραύματα από βέλη με αιχμές από πυριτόλιθο. Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη μεταφερθεί στο Βρετανικό Μουσείο, στο νέο τμήμα της Αρχαίας Αιγύπτου, το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα. Στόχος των ερευνητών του Μουσείου είναι να φέρουν στο φως πληροφορίες σχετικές με τους συμμετέχοντες στις μάχες, το φύλο τους, τυχόν ασθένειες, διατροφικές συνήθειες, ηλικία, κ.ο.κ.

Η έρευνα αυτή ξεκίνησε στην πραγματικότητα τη δεκαετία του '60, και συγκεκριμένα το 1964, όταν ο Αμερικανός αρχαιολόγος Fred Wendford ανακάλυψε στην περιοχή ένα αρχαίο νεκροταφείο, το οποίο μάλιστα χωρίζεται σε τρία τμήματα. Τα τελευταία δύο χρόνια, ανθρωπολόγοι από το Πανεπιστήμιο της γαλλικής πόλης Μπορντώ, ανακάλυψαν τόξα και  βέλη πάνω αλλά και γύρω από τα οστά των θυμάτων αυτών των μαχών. Μέχρι στιγμής, έχει αποκαλυφθεί πως οι συγκρούσεις κράτησαν αρκετούς μήνες έως και χρόνια. Παράλληλα, άλλη έρευνα των τελευταίων ετών έχει αποκαλύψει στοιχεία σχετικά με τη φυλή των θυμάτων. Ωστόσο, η φυλετική ταυτότητα των θυτών - εχθρών τους παραμένει ένα μυστήριο, καθώς δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί με βάση τα υπάρχοντα ευρήματα. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι δύο φυλές είχαν αρκετές διαφορές στην εμφάνιση, αλλά κυρίως στην κουλτούρα και τη γλώσσα.

Επιπλέον, όσον αφορά στα αίτια των συγκρούσεων, οι επιστήμονες εκτιμούν πως αυτά σχετίζονται με έριδες αναφορικά με το νερό. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι ο πόλεμος ακολούθησε μία τρομερή κλιματική αλλαγή στην περιοχή, κατά την οποία πολλές πηγές νερού στέρευαν, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Η έρευνα πάντως συνεχίζεται, και το επόμενο διάστημα αναμένονται και άλλες αποκαλύψεις, ενώ ο διευθυντής του τμήματος Αρχαίας Αιγύπτου και Σουδάν του Βρετανικού Μουσείου υπογραμμίζει τη σημασία των ευρημάτων, δηλώνοντας πως «το σκελετικό υλικό είναι υψίστης σημασίας, όχι μόνον επειδή αποδεικνύει τη διαμάχη, αλλά κι επειδή το συγκεκριμένο νεκροταφείο είναι το αρχαιότερο μέχρι στιγμής στην Κοιλάδα του Νείλου».