Επιστολές προς τους συναδέλφους του υπουργούς που εμπλέκονται στις ...εκκρεμότητες του Μνημονίου φέρεται να απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, υπενθυμίζοντας τις «υποχρεώσεις» ανά υπουργείο, ζητώντας να επιταχύνουν στην προώθηση και εφαρμογή του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων, αλλά και για τις βασικότερες από τις περίπου 600 μνημονιακές δράσεις, οι οποίες εκκρεμούν από την άνοιξη.
Η συγκυβέρνηση επιταχύνει την εκπλήρωση των νομοθετικών παρεμβάσεων για τα λεγόμενα προαπαιτούμενα, που κατ' αρχάς συνδέονται με την εκταμίευση δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Παραπέρα, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαναφερθέντα το αργότερο έως τις 15 Σεπτέμβρη και πριν την επάνοδο των επικεφαλής της τρόικας για την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Θυμίζουμε ότι 12 Σεπτέμβρη συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Συμβούλιο Γιούρογκρουπ), ενώ στη συνέχεια αναμένεται η εκ νέου επάνοδος των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα, με την οποία θα περάσει στην τελική ευθεία και η συζήτηση για τη «διευθέτηση» του κρατικού χρέους, σε συνδυασμό με την «επικαιροποίηση» του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής», καθώς και με τη διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση:
Προχώρησε στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την κατάτμηση και παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εισάγεται σήμερα Τρίτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας» που παραχωρεί δάση στο κεφάλαιο για επενδύσεις. Σε φάση «διαβούλευσης» βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με την «απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο». Πρόκειται για νομοσχέδιο «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» διευκόλυνσης του κεφαλαίου για γοργές επενδύσεις (αντιμετώπιση γραφειοκρατίας το λένε οι αστοί), αλλά και νέας μείωσης κρατικών δαπανών.
Το αμέσως επόμενο διάστημα δρομολογείται η συμπλήρωση της λίστας με τα ακόμη 3 προαπαιτούμενα μέτρα και συγκεκριμένα: Κατάργηση από 1η Γενάρη 2015 των «εισφορών υπέρ τρίτων», που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας. Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων». Ορισμένες εφαρμοστικές διατάξεις για τη συγχώνευση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» από 1/1/2015 για όσα Ταμεία δεν ανήκουν αυτήν τη στιγμή στο ΕΤΕΑ (βλ. νέο «τσεκούρι» στις επικουρικές).
Και η ανταγωνιστικότητα
Από την άλλη πλευρά, προετοιμάζονται οι παρεμβάσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου όπως: Φορολογικές περικοπές στον τομέα Ενέργειας για τις βιομηχανίες, σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή στα εταιρικά κέρδη, νέες μειώσεις στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές.
Ταυτόχρονα, φουντώνει και η συζήτηση γύρω από τον τρόπο «διευθέτησης» των επιχειρηματικών δανείων προς τις τράπεζες, στα οποία περιλαμβάνονται και ομολογιακά δάνεια διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων. Η εφαρμογή προγραμματίζεται να ξεκινήσει από Σεπτέμβρη. Βιάζονται και μπροστά στην αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Τα «προβληματικά» επιχειρηματικά δάνεια υπολογίζονται σε 42 δισ. ευρώ σε σύνολο 77 δισ. ευρώ των κάθε είδους προβληματικών δανείων.