Συνθήκες εντατικοποίησης, ωράρια - λάστιχο, μισθοί - ψίχουλα που καταβάλλονται με καθυστέρηση μηνών: Αυτή είναι η καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο του Εμπορίου. Καθημερινότητα, που κυβέρνηση και μεγαλέμποροι επεκτείνουν και στις 7 μέρες της εβδομάδας, καταργώντας την κυριακάτικη αργία και στερώντας από τους εργαζόμενους τη μόνη μέρα που έχουν για να ξεκουραστούν, να δουν την οικογένειά τους, να ψυχαγωγηθούν, να αναπτύξουν κοινωνική δράση.
«Ενας εργαζόμενος κάνει δουλειά που αντιστοιχεί σε πέντε», λένε εργαζόμενες στα καταστήματα της αλυσίδας «H&M». Περιγράφουν πως κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους είναι αναγκασμένες να περνούν από όλα τα πόστα: Πρέπει να είναι χαμογελαστές και εξυπηρετικές με τους πελάτες, αλλά και γρήγορες στο κουβάλημα στην αποθήκη. «Ολες έχουμε κοίλες στη μέση, αυχενικό και άλλα παρόμοια προβλήματα υγείας», τονίζουν.
Η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι 4ωροι και 5ωροι, με μισθούς γύρω στα 400 ευρώ. Στην πράξη, το ωράριο διπλασιάζεται, όμως το μηνιάτικο μαζί με τις υπερωρίες με το ζόρι φτάνει τα 600 ευρώ. Χρειάστηκε μάλιστα η παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για να μπει τέρμα στην πρακτική που ανάγκαζε τους εργαζόμενους να σχολάνε ακόμα και μετά τις 11 το βράδυ. «Τώρα μας στερούν ακόμα και το κυριακάτικο τραπέζι με την οικογένειά μας», σχολιάζουν οι εργαζόμενες, όσον αφορά την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.
Μειωμένο και απλήρωτο για μήνες είναι και το προσωπικό στα πολυκαταστήματα «Hondos». Με την έναρξη των εκπτώσεων, μάλιστα, πρέπει να ξεχάσουν ακόμα και το ρεπό τους. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες έχουν ήδη πείρα γύρω από το τι σημαίνει δουλειά την Κυριακή: Η εργοδοσία τις Κυριακές που έχει ανοίξει επιλέγει να λειτουργεί τα καταστήματα με 4ωρα, καθώς την προσαύξηση 75% την πληρώνει μόνο σε 6ωρες και 8ωρες βάρδιες. Στην πράξη, δηλαδή, οι εργαζόμενοι δουλεύουν την Κυριακή για 10 ευρώ μεροκάματο.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα που μεταφέρουν και εργαζόμενοι στα «Καρφούρ - Μαρινόπουλος». Κι εκεί το προσωπικό μειώνεται και η πίεση στους εργαζόμενους που μένουν αυξάνεται. Η εργοδοσία έχει ήδη κόψει τα επιδόματα, συρρικνώνοντας τις αποδοχές τους, ενώ οι ελαστικές σχέσεις είναι κανόνας.
«Καλωσόρισες στην κόλαση». Με τον τρόπο αυτό θυμάται πως τον υποδέχθηκε ένας συνάδελφός του, εργαζόμενος στα σούπερ-μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος». «Μιλάμε για συνάδελφο που έχει 20 χρόνια στο μεροκάματο», υπογραμμίζει και εξηγεί πως η κατάσταση είναι δραματική: «Στο συγκεκριμένο κατάστημα από 90 εργαζόμενοι έχουν μείνει 45». «Εγώ έχω μόνο ένα χρόνο στον κλάδο, μπορώ όμως να πω ότι είναι η χειρότερη δουλειά που έχω κάνει», προσθέτει συνάδελφός του. Ούτε αυτός είναι μαθημένος «στα πούπουλα», αφού έχει δουλέψει για χρόνια ως οικοδόμος. Τώρα δουλεύει 4ωρος και παίρνει 380 ευρώ το μήνα.
Οπως τονίζει, εργάζονται κάτω από μεγάλη πίεση: «Υπάρχουν συνάδελφοι που χτυπάνε την κάρτα τους την ώρα που πρέπει να σχολάσουν, επιστρέφουν όμως στο πόστο τους και συνεχίζουν τη δουλειά». Η Κυριακή είναι η μόνη μέρα ξεκούρασης, απολύτως απαραίτητη για τον καταπονημένο οργανισμό τους. «Σηκώνουμε 7-8 τόνους βάρος σύνολο την ημέρα», εξηγούν και αναρωτιούνται πώς μπορεί να τα βγάλει πέρα ένας εργαζόμενος με δουλειά και την Κυριακή.