Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Το πρόγραμμα των Φεστιβάλ στις θεσσαλικές πρωτεύουσες

 

Με τη φιλοδοξία το Φεστιβάλ να αποτελέσει σημαντικό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή, γίνονται οι προετοιμασίες για τις κεντρικές φεστιβαλικές εκδηλώσεις στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας.

Η αρχή θα γίνει το Σάββατο, στις 6 Σεπτέμβρη, από τα Τρίκαλα, (Μύλος Ματσόπουλου) και θ' ακολουθήσουν τα διήμερα των εκδηλώσεων την Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Σεπτέμβρη, στη Λάρισα, (Κοίτη του Πηνειού) και στο Βόλο (Πάρκο Ρήγα Φεραίου), ενώ στις 13 Σεπτέμβρη παίρνει σειρά η Καρδίτσα, (Παυσίλυπο).

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται πολιτικές ομιλίες μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και άλλων στελεχών του Κόμματος, καθώς και συζητήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις κι άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Πλούσιο θα είναι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών και μουσικών συγκροτημάτων, μουσικά αφιερώματα, ρεμπέτικα, λαϊκά και παραδοσιακά γλέντια, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το παιδικό πρόγραμμα με κουκλοθέατρο, παιδικές παραστάσεις, παιχνίδια, δημιουργίες κ.ά. Ακόμα, στο πλαίσιο των φεστιβαλικών εκδηλώσεων θα οργανωθούν και αθλητικές δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Στη Λάρισα

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
  •  

Κεντρική Σκηνή: Συζήτηση με θέμα «Στους καιρούς των αποφάσεων και η τέχνη πρέπει να αποφασίσει». «Αναμνήσεις για τον Ε. Τέλμαν» της Ιρμα Τέλμαν, αντιφασιστική μουσικοθεατρική παράσταση της ΚΝΕ. Συναυλία με τους «Koza Mostra».

Λαϊκή Σκηνή: Λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι, με τους: Μάριο Σαρακατσάνο (λαούτο - φωνή), Βασίλη Μπαλογιάννη (κλαρίνο), Κώστα Μπαλογιάννη (ακορντεόν), Βασίλη Σαραντινό (κρουστά - φωνή), Βασίλη Γάλλο (βιολί), Νίκο Γάλλο (μπουζούκι - φωνή). Συμμετέχει το χορευτικό από τον «Εξωραϊστικό Σύλλογο Πουρναρίου» και χορευτικά της Λάρισας.

Παιδότοπος: Χειροτεχνία - κατασκευές, κουκλοθέατρο, μουσικοκινητικά Παιχνίδια και παιδική παράσταση της ΚΝΕ με την «Ντενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου.

Μαθητικό στέκι: Παιχνίδι ερωτήσεων «Quiz με θέμα τον φασισμό».

 

  • ΣΑΒΒΑΤΟ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Κεντρική Σκηνή: Αφιέρωμα στα 40 χρόνια του Φεστιβάλ με τη συμμετοχή μουσικών και ερμηνευτών από τη Λάρισα. Στις 21.30, ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία με τους «Hot Rats». Συναυλία με τον Πάνο Μουζουράκη.

Λαϊκή Σκηνή: Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι, με τους Φώτη Παπανικολάου (κιθάρα - φωνή), Γιάννη Σωτήρη (μπουζούκι), Μένη Στεργιούλα (φωνή), Νατάσσα Στεργιούλα (κρουστά).

Παιδότοπος: Πειράματα, αφήγηση παραμυθιού, παιδική παράσταση της ΚΝΕ με τη «Λιχουδοχώρα» της Τ. Καζαντζίδου.

Μαθητικό στέκι: Παρουσίαση δρώμενου από μαθητές με θέμα «Οι τράπεζες μας διώχνουν από τα σπίτια μας... Η τράπεζα θεμάτων μας διώχνει από τα σχολεία!»

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν: Στέκι ΑΕΙ - ΤΕΙ. Εργατικό Στέκι, με δρώμενα για την ανεργία. Βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής». Εκθεση με θέμα «Αλήθειες και Ψέματα για τον Σοσιαλισμό». Ακόμα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα οργανωθούν αθλητικές δραστηριότητες στις 4-5 Σεπτέμβρη, με αγώνες - επιδείξεις και θα γίνει σχετική συζήτηση.

Στο Βόλο

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Κεντρική Σκηνή: Παρουσίαση χορών (αργεντίνικο και ευρωπαϊκό Τάνγκο, latin, Break dance). Συναυλία με το συγκρότημα «Ηχώ των δρόμων». Στις 21.30, ομιλία από τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία με τους «Old Friends».

Λαϊκή Σκηνή: «Τα Τραγούδια των Κομμουνιστών Ποιητών», μουσικό αφιέρωμα της ΚΝΕ. Παραδοσιακό γλέντι, με τους Γιάννης Καλαή, Αντώνη Γρηγορόπουλο, Στέφανο Κωστόπουλο, Νίκο Κερασιώτη.

Παιδότοπος: «Ο Τριμάτης», μουσικοθεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, κατασκευή με θέμα:«Αν είχα ένα τρίτο μάτι που βλέπει την αδικία» και παιχνίδια από τη «Χώρα της Φαντασίας».

 

  • ΣΑΒΒΑΤΟ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Κεντρική Σκηνή: Συναυλία από Μαθητικό Συγκρότημα (1ο, 8ο ΓΕΛ και Μουσικό Σχολείο). Συναυλία από τους «Wet and Roll». Συναυλία με τους «Koza Mostra».

Λαϊκή Σκηνή: Εκδήλωση με θέμα: «Η δουλειά είναι δικαίωμα, όχι ευκαιρία, οργανώνουμε - διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει». «Ο Μετανάστης» του Γ. Σκούρτη, θεατρική παράσταση της ΚΝΕ. Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη και Λαϊκό Γλέντι από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Παιδότοπος: «Γεια Χαρά», διαδραστική αφήγηση παραμυθιού, παιχνίδια από τη «Χώρα της φιλίας», «Κατασκευάζουμε έναν κόσμο στα μέτρα των ονείρων και των ανθρώπων».

Μαθητικό στέκι: Συζήτηση με θέμα: «Οι τράπεζες μας διώχνουν από τα σπίτια μας... Η τράπεζα θεμάτων μας διώχνει από τα σχολεία!».

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν: Στέκι ΑΕΙ - ΤΕΙ, με συζήτηση για τις εξελίξεις στα ΑΕΙ και την επίδραση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στέκι Εργατών και ανέργων. Βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής». Εκθεση για τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Κατασκευή «αερόστατο - 40 χρόνια Φεστιβάλ» από μαθητές.

Στα Τρίκαλα

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Κεντρική Σκηνή: Συναυλία metal από τους «LastRaw», μαθητικό σχήμα του μουσικού λυκείου. «Μουσικό αφιέρωμα στα 40 χρόνια του Φεστιβάλ από το μουσικό σχήμα της ΚΝΕ. Στις 21.15, κεντρική πολιτική ομιλία από τον Θοδωρή Αναπλιώτη, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Συναυλία από τους «KollektivA». Λαϊκό γλέντι από τους «Sevdalim Aman».

Παιδότοπος: Παρουσίαση του τραγουδιού του Μ. Λοΐζου «O Μέρμηγκας» και δραματοποίηση του παραμυθιού της Ζ. Σαρρή «Το κουκί και το ρεβίθι», από θεατρική ομάδα μαθητών. Ζωγραφίζουμε για «Εναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων».

Μαθητικό Στέκι: Παρουσίαση των ερωτηματολογίων της ΚΝΕ για την τράπεζα θεμάτων και προβολή βίντεο.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν: Εργατικό Στέκι με συζήτηση για την ανεργία. Βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής». Εκθεση με θέμα «Αλήθειες και Ψέματα για τον Σοσιαλισμό». Φωτογραφικό αφιέρωμα στα 40 χρόνια του Φεστιβάλ.

Στην Καρδίτσα

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Σκηνή του Φεστιβάλ: Παρουσίαση παραδοσιακών χορών. Ιστορική αναδρομή στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Καρδίτσα με μουσική, προβολές και αφήγηση. Στις 21.45, ομιλία από τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία με τους KollektivA. Λαϊκό - Ρεμπέτικο γλέντι με την ορχήστρα του Σωτήρη Μαρκούτη.

Παιδότοπος: Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο κύκλος με την Κιμωλία», τα παιδιά τραγουδάνε και μαθαίνουν για το δίκιο και το άδικο μέσα από το έργο του Μπρεχτ. Ζωγραφική και ομαδικές δραστηριότητες.

Ακόμη στο χώρο θα λειτουργούν: Μαθητικό Στέκι με θέμα «Νέο Σχολείο - Τράπεζα Θεμάτων: Παπαγαλία και ατελείωτο εξεταστικό κέντρο». Στέκι εργαζομένων, με θέμα «Ανεργία - Voucher με πεντάμηνη εργασία / Πλευρές του ίδιου νομίσματος». Βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».