Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Αν δεν ανασκαφεί ο τάφος, δεν μπορούν να πουν τίποτε

 

Μετά το διάλειμμα για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστο, ξεκίνησαν εκ νέου, χτες, οι ανασκαφές, με τη χρήση ειδικού γερανού, προκειμένου να αποσπάσουν τις μαρμάρινες πλάκες που βρίσκονται μπροστά και δίπλα στις Σφίγγες, στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, εκεί όπου συγκεντρώνεται τις τελευταίες μέρες το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς δεν έχει ξαναβρεθεί τάφος και ταφικός περίβολος τέτοιου μεγέθους. Παρά τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν, η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, υπογραμμίζει ότι «η αρχή των έντιμων αρχαιολόγων είναι να μην πουν ποιος είναι αν δεν ανασκαφεί ο τάφος».

«Η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη εξελίσσεται σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία» - όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Πολιτισμού, «ξεκίνησαν οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου. Ενώ επισημαίνει ότι δημοσιεύματα περί μετακινήσεως των δύο μαρμάρινων σφιγγών δεν ευσταθούν».

Οι αρχαιολόγοι προχωρούν εκατοστό - εκατοστό, αφαιρώντας τους όγκους χώματος που καλύπτουν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Πολλοί θεωρούν ότι ίσως έχει συληθεί ο τάφος από τυμβωρύχους των ρωμαϊκών χρόνων. Αν δεν έχει συληθεί, που είναι η πιο αισιόδοξη περίπτωση, τότε με βάση το σκελετό ή τους σκελετούς, το φύλο, την ηλικία, το ύψος του νεκρού, τα κτερίσματα και τα αγγεία που θα τον συνοδεύουν, η διαπίστωση της ταυτότητας έρχεται πιο κοντά. Το καλύτερο, βέβαια, θα είναι να υπάρχει επιγραφή που να λέει το όνομα «... ειμί».

Αλλο ένα σημαντικό μέχρι στιγμής εύρημα είναι ότι με μικροκάμερα εντοπίστηκε από τον τοίχο και μέχρι την είσοδο του τάφου ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, το οποίο φαίνεται να συνεχίζει και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της, οι οποίες διατηρούν τα αρχαία χρώματα και επιχρίσματά τους.

Σημειώνεται ότι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είχε επισκεφτεί στις 14 Φλεβάρη τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, όπου ξεναγήθηκε στον Τύμβο Καστά και ενημερώθηκε για τις ανασκαφές που από τότε ακόμα φαινόταν ότι αποκαλύπτουν ένα μοναδικό στο είδος του μνημείο των ελληνιστικών χρόνων (325 - 300 π.Χ.).

Οπως έγραφε ο «Ριζοσπάστης» την επομένη (15/2) «πρόκειται για εξαιρετικά αξιόλογο κτιστό περίβολο από λευκό μάρμαρο Θάσου ύψους 3 μέτρων και διαμέτρου περίπου 500 μέτρων. Ο εντυπωσιακός αυτός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που πιθανά ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του τύμβου. Την ερχόμενη άνοιξη αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα σημαντικά στοιχεία για το περιεχόμενο του τύμβου».

Σχετικά με το μνημείο, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωνε τότε πως η ανασκαφή αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και πρέπει να παρακολουθήσουμε από κοντά τις εξελίξεις των ανασκαφών και των ανακοινώσεων που θα γίνουν. Επεσήμανε δε την ανάγκη, με γενναία κρατική χρηματοδότηση να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η ανασκαφή και υπογράμμισε πως το θέμα δεν είναι μόνο ότι τα ευρήματα θα φέρουν ατού τουρισμού, αλλά θα αποτελέσουν ένα ζωντανό μάθημα της Ιστορίας, του πολιτισμού, της κληρονομιάς μας.