Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Χρήμα, προνόμια και ασυλία στους επιχειρηματικούς ομίλους

 

Ρήτρες και δράσεις στα μέτρα των εργοδοτών αποφασίστηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση, όπου επιβεβαιώθηκε και ο ρόλος της ΓΣΕΕ

Με διττό στόχο την ανακύκλωση της ανεργίας και την αξιοποίησή της προς όφελος των εργοδοτών, κυβέρνηση και εργοδοτικές οργανώσεις, έχοντας τη στήριξη της ΓΣΕΕ, συμφώνησαν να προχωρήσουν σε νέα χρηματοδοτικά πακέτα προς τους μονοπωλιακούς ομίλους, εξασφαλίζοντας ευέλικτο και φθηνό εργατικό δυναμικό μέσα από μια πληθώρα επιδοτούμενων προγραμμάτων και του ΕΣΠΑ. Διαλύουν και μ' αυτόν τον τρόπο ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα εργατικά δικαιώματα.

Η συμφωνία αυτή είναι το αποτέλεσμα της πρώτης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, των συναρμόδιων υπουργών και των εκπροσώπων των «κοινωνικών εταίρων», που αξιοποιείται από την κυβέρνηση για να εμφανιστεί στη ΔΕΘ ως ο υπέρμαχος της απασχόλησης και να καλλιεργήσει φρούδες προσδοκίες στο λαό ότι θα ωφεληθεί από την 27ενδεχόμενη «ανάπτυξη» και ότι θα μειωθεί θεαματικά η ανεργία. Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι η ανεργία «είναι ο πιο ύπουλος εχθρός της κοινωνίας» και «έταξε» 770.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020.

Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο υπουργός Εργασίας, αφού ισχυρίστηκε ότι «η ελληνική οικονομία περνάει σε έναν ανοδικό κύκλο ανάπτυξης», είπε πως μέσα από τη συμφωνία «επιδιώκουμε ένα ισχυρό κοινωνικό μέρισμα απασχόλησης». Στην πράξη, βέβαια, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να κατοχυρώσει νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο και, πέρα από τα συγκεκριμένα προγράμματα που θα φέρουν τζάμπα χρήμα και εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, να εξασφαλιστούν νέες φοροαπαλλαγές και κίνητρα, μαζί με την εκ νέου μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας πρότεινε τη δημιουργία του «λευκού μητρώου επιχειρήσεων». Οι επιχειρήσεις που θα εμπίπτουν στο «λευκό μητρώο», όπως δήλωσε ο Γ. Βρούτσης, «θα έχουν μια μειωμένη παρέμβαση όσον αφορά τους ελέγχους του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ (!) και ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει», υπονοώντας ότι στις «καλές επιχειρήσεις» - όπως η «υγιής επιχειρηματικότητα» στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ - θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές.

Πάντως, η επιβράβευση των «καλών επιχειρήσεων» με το δώρο της κατάργησης των ελέγχων εκ μέρους των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, που έτσι και αλλιώς είναι ελάχιστοι, είναι σήμα για παραπέρα ασυδοσία στην αγορά εργασίας, η οποία θα αναπτύσσεται πλέον και με τη βούλα της κυβέρνησης.

Νέα προνόμια για τους εργοδότες

Ως μια «σημαντική οικονομική και κοινωνική καινοτομία» παρουσίασε την πρότασή του για θεσμοθέτηση της «ρήτρας απασχόλησης» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με αυτή, εάν κάποια επιχείρηση αυξάνει την απασχόληση «μπορεί να προβλεφθούν εκπτώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων», που ενδέχεται να επεκταθεί και στις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις ή εναλλακτικά «να προβλεφθεί πρόσθετη έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές (εργοδοτικές) για όσες επιχειρήσεις αυξήσουν την απασχόληση (σε μέση ετήσια βάση)».

Η ίδια ρήτρα μπορεί να εφαρμοστεί και στα επενδυτικά σχέδια, καθώς η αύξηση της απασχόλησης «μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό κριτήριο μοριοδότησης προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, Αγροτικής Ανάπτυξης, στον Αναπτυξιακό Νόμο, Περιφερειακής Συνοχής κ.λπ.)».

Επί της ουσίας, με προτάσεις σαν κι αυτές και με προκάλυμμα την αύξηση της απασχόλησης, η κυβέρνηση θα κατευθύνει τα χρηματοδοτικά πακέτα στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, θα στηρίξει εκείνους τους κλάδους που οι επιχειρήσεις έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ενώ ταυτόχρονα προωθεί με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς την εκδίωξη από την αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα δώρα της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από τον ΣΕΒ, ο πρόεδρος του οποίου, Θ. Φέσσας, σημείωσε: «Ανταποκρινόμαστε πολύ θετικά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σωστή ιδέα, ούτως ώστε οι νομοταγείς και συνεπείς επιχειρήσεις να επιβραβεύονται έμπρακτα για την απασχόληση που δημιουργούν και για τις εισφορές που πληρώνουν».

Στα προγράμματα ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ επικέντρωσε το ενδιαφέρον των μεγαλοξενοδόχων ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης. Οπως είπε, θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους στον τουρισμό «να γίνουν καλύτεροι και πιο ανταγωνιστικοί για να μπουν στις επιχειρήσεις», δηλαδή να γίνουν πιο φθηνοί και πιο παραγωγικοί και με το ξεζούμισμά τους να αυξήσουν πολλαπλάσια τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων.

Για την ανάγκη «κοινωνικής συμφωνίας» κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, επικροτώντας και αυτός «την αναγνώριση, έμπρακτα του συνεπούς εργοδότη», όπως είπε. Στα προγράμματα σε ειδικές ηλικιακές ομάδες ανέργων εστίασε το ενδιαφέρον του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, μαζί με την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και την έλλειψη ρευστότητας.

Ο ρόλος της ΓΣΕΕ

Απέναντι σε αυτό το νέο κύμα χρηματοδότησης και προνομίων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αυτό που βρήκε να πει είναι ότι «το Συμβούλιο αυτό θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά και το θετικό που εκπέμπει είναι ότι οι πόροι που υπολογίζονται για την καταπολέμηση της ανεργίας, μπορούμε να πούμε ότι με ένα συστηματικό τρόπο μπορούν να μαζευτούν».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι τα προγράμματα αυτά, που εξασφαλίζουν φθηνό εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις και διαλύουν τα εργατικά δικαιώματα, θα έχουν και τη βούλα της ΓΣΕΕ, κάτι που είχε συνομολογηθεί και με την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2014.

Οπως είπε ο Γ. Παναγόπουλος, επιβεβαιώνοντας τον άθλιο ρόλο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, «αυτό που συμφωνήθηκε είναι να ενισχυθούν τα προγράμματα και η υλοποίηση και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων που αφορούν το νέο εθνικό, στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς, με την παρουσία των κοινωνικών φορέων, των εργοδοτών και των εργαζομένων. Είναι κάτι που μπορεί να δώσει και ποιότητα και έλεγχο στα προγράμματα για την ανεργία». Δηλαδή, ο ανασκολοπισμός των εργαζομένων και η εκμηδένιση των δικαιωμάτων τους πλέον θα γίνονται και με την επίβλεψη της ΓΣΕΕ.