Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ Ολα για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων...

 

Τη σαφή δέσμευση για μέτρα ενίσχυσης των εξαγωγών των εγχώριων μονοπωλίων ανέλαβε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης, στο Συνέδριο Export Summit του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Αναπαράγοντας προβληματισμούς του εγχώριου κεφαλαίου, στον χαιρετισμό του στάθηκε στη «σημαντική αδυναμία διείσδυσης στις αναδυόμενες οικονομίες: Κίνα, Ινδία» και το γεγονός ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις επηρεάζονται «πολύ από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις».

Στο ίδιο πλαίσιο, μίλησε για τις «καλές επιδόσεις της βαριάς βιομηχανίας», υποστηρίζοντας όμως ότι «βαρύνεται δυσανάλογα πολύ από το ενεργειακό κόστος για να αποκτήσει την ανταγωνιστικότητα που πρέπει». Αντίστοιχα για άλλους κλάδους εντόπισε ως πρόβλημα το «κόστος μεταφορών, στην ευαίσθητη αγορά στην οποία κινούνται», και για άλλους την απουσία «αναγκαίων θεσμών στήριξης» ιδιαίτερα σε περίοδο γεωπολιτικών ανακατατάξεων. «Δεν έχουμε ικανούς θεσμούς οι οποίοι να αποτυπώνουν όλους αυτούς τους κινδύνους και να στηρίζουν τις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις», ανέφερε.

Η κεντρική ιδέα της πολιτικής που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τον Γ. Σταθάκη είναι «ότι πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα στην τραπεζική χρηματοδότηση», ότι θα πρέπει να γίνουν «τεράστιες αλλαγές στην ασθενική στήριξη των κρατικών θεσμών, στους πιστοληπτικούς οργανισμούς που στηρίζουν εξαγωγές, στην οικονομική διπλωματία, σε αναπτυξιακούς θεσμούς παράλληλα στο τραπεζικό σύστημα, οι οποίοι θα είναι επικεντρωμένοι στη στήριξη των εξαγωγών». Ακόμα ότι θα πρέπει να οικοδομηθεί «μια πλειάδα άλλων θεσμών, οι οποίοι θα προσέφεραν αυτήν τη στοιχειώδη αρωγή (...) θα απορροφούσαν ένα μέρος του κινδύνου που υπονόησα (...) θα στήριζαν πραγματικά τη χρηματοδότησή τους και θα αποτελούσαν ένα μόνιμο ενθαρρυντικό μηχανισμό στήριξης στη μεγάλη αυτή περιπέτεια των εξαγωγών».

Στο μεταξύ, ο Ν. Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ήταν σαφής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να παρεκκλίνει χιλιοστό από το πλαίσιο που ορίζει η ευρωενωσιακή στρατηγική, κοροϊδεύοντας μάλιστα ότι αυτή είναι «κάτι άλλο» από τα μνημόνια και την τρόικα ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Και ακόμα παραπέρα, για να μην υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το «κάτι άλλο» αφορά την περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ, την ίδια ώρα επικαλείται την «επίσημη γραμμή του ΔΝΤ» ως «ατού» στη διαπραγμάτευση!

«Θα επιδιώξουμε», ανέφερε, «να βρούμε μια συμφωνημένη λύση με τους εταίρους μας. Το "εντός ευρωπαϊκού πλαισίου" είναι κάτι άλλο σε σχέση με το "εντός τροϊκανού πλαισίου". Ενα συμφωνημένο πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας με τους εταίρους δεν είναι ανάγκη να είναι μνημονιακό (...) Εχουμε ένα πρόγραμμα που σε περιβάλλον δημοσιονομικής ισορροπίας μπορεί να εφαρμοστεί. Στη Σύνοδο Κορυφής υπάρχουν και άλλοι ηγέτες (...) Μπορούν, για παράδειγμα, όπως έκαναν η Ιταλία και η Γαλλία να προσπεράσουν τις παραινέσεις της κ. Μέρκελ για άμεση τιθάσευση των ελλειμμάτων τους. Πάντα, όταν πηγαίνεις σε μια διαπραγμάτευση, υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην έχει ευτυχή κατάληξη. Τι να κάνουμε; Θα καθυστερήσει τότε η λύση. Επειδή έχει πυροδοτηθεί μια συζήτηση για το ευρωπαϊκό χρέος, δεν είμαστε αυτήν τη στιγμή στο 2012, όπου μονάχος του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Το είδαμε αυτό γραμμένο στους "Financial Times". Το έχουμε ως επίσημη γραμμή του ΔΝΤ. Αρα νομίζουμε ότι είναι πολύ πιο ευνοϊκό το πεδίο για να ανοίξει μια τέτοιου τύπου συζήτηση».

Κινητικότητα στο πεδίο των συνεργασιών

Ο Ν. Παππάς παραδέχτηκε εξάλλου ότι όσοι δεν ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας «παίρνουν μόρια» για συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να προσεταιριστεί ανέστιους βουλευτές και παράγοντες του αστικού πολιτικού συστήματος, ο Αλ. Τσίπρας συνάντησε χτες τους ανεξάρτητους βουλευτές Ο. Βουδούρη και Θ. Παραστατίδη, ενώ αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τους Οικολόγους - Πράσινους.

Σήμερα, αναμένεται η συνάντηση με τη ΔΗΜΑΡ, η συνεργασία με την οποία θεωρείται δεδομένη, ανεξάρτητα από τις εκλογικές της επιδόσεις, εφόσον βεβαίως κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές.

Η αναφορά πάντως του Αλ. Τσίπρα στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο ΣΚΑΪ περί του ενδεχομένου οι ΑΝΕΛ να μη βρίσκονται στην επόμενη Βουλή προκάλεσε την αντίδραση του Π. Καμμένου, που προέτρεψε σε ενίσχυση του κόμματός του, ώστε να έχει ρόλο στο αστικό πολιτικό σκηνικό όπως αυτό διαμορφωθεί μετά από τις εκλογές, να μην έχει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να του είναι απαραίτητες οι «υπηρεσίες» των ΑΝΕΛ.

“Ριζοσπάστης” Πέμπτη 04 Δεκέμβρη 2014