Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

ΣΟΥΗΔΙΑ Το συμφέρον του κεφαλαίου ενώνει τα αστικά κόμματα

 

Οι αστοί πολιτικοί που τα ...βρήκαν στη Σουηδία

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Τα αστικά κόμματα στη Σουηδία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, οι Πράσινοι και η λεγόμενη «Συμφωνία του Δεκεμβρίου», που περιλαμβάνει το συντηρητικό κόμμα «Μετριοπαθείς», το Αγροτικό Κέντρο, τους Φιλελεύθερους και Χριστιανοδημοκράτες, προχώρησαν σε συγκρότηση κυβέρνησης μειοψηφίας, υποτίθεται για να απομονώσουν το ακροδεξιό κόμμα «Δημοκράτες Σουηδίας» και έτσι αποφεύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές, που ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν, είχε εξαγγείλει για τις 22 Μάρτη 2015.

Ορισμένα δε αστικά ΜΜΕ παρουσιάζουν την εξέλιξη σε αντιπαραβολή με την Ελλάδα προβάλλοντας τη Σουηδία ως ένα παράδειγμα χώρας, όπου «οι πολιτικοί συνεννοούνται για το εθνικό συμφέρον». Η ουσία, πάντως, σε αυτή τη συμφωνία στη Σουηδία είναι ότι οι αστοί, που μπορεί να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και τακτικές, και οι οπορτουνιστές (όπως το Αριστερό Κόμμα, μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που δίνει ανοχή στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση) τα βρίσκουν μια χαρά στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Αυτό που πρυτανεύει είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και βέβαια αυτοί που θα πληρώσουν αυτή την επιλογή είναι τα λαϊκά στρώματα, που τα τελευταία χρόνια βλέπουν να χάνουν δικαιώματα και κατακτήσεις.

Στο διά ταύτα, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός με ανακοίνωσή του το Σάββατο δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία, που μάλιστα θα ισχύει και την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, 2018 - 2022, ώστε η κεντροδεξιά αντιπολίτευση να δίνει ανοχή στην κεντροαριστερή κυβέρνηση και να διατηρηθεί, όπως είπε, «η παράδοση της συναίνεσης στη χώρα».

Θυμίζουμε ότι στις 3 Δεκέμβρη ο προϋπολογισμός του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού δεν είχε εγκριθεί στο Κοινοβούλιο, καθώς οι «Δημοκράτες» της Σουηδίας (με 12,9% στις τελευταίες εκλογές και 49 έδρες) είχαν στηρίξει τον προϋπολογισμό της κεντροδεξιάς και είχαν προβάλει το ζήτημα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης, όπου θεωρούν ότι η πολιτική που εφαρμόζεται είναι πολύ χαλαρή. Σύμφωνα με τη «συμφωνία κυρίων», έως τον Απρίλη θα εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός της κεντροδεξιάς, και μετά η κυβέρνηση μειοψηφίας της κεντροαριστεράς θα καταθέσει «διορθωτικό προϋπολογισμό».

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014