Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ «Αμπαλάρουν» το νέο αντιλαϊκό πακέτο

 

Η κατάθεση συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 είναι το πρόσθετο αντιλαϊκό «ατού» της συγκυβέρνησης στα παζάρια της με την τρόικα. Πέρα από την κάλυψη του δημοσιονομική κενού, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται τα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση της «επόμενης μέρας», το στήσιμο της γραμμής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, σε συνδυασμό και με την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους. Σε χτεσινές δηλώσεις του, από τις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι εξαιρετικά δύσκολη (...) γιατί δεν αφορά μόνο την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών του προγράμματος που λήγει, αλλά τη διαμόρφωση του πολιτικού πλαισίου της νέας σελίδας». Μάλιστα, εντοπίζει τη «μεγάλη δυσκολία» στην «πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας», προσθέτοντας πως «δεν έχουμε ένα εσωτερικό μέτωπο που βοηθά την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση». Ουσιαστικά, με άλλα λόγια, λέει ότι δεν υπάρχει η συνεννόηση που απαιτείται στη συγκεκριμένη περίσταση.

Οι θέσεις της κυβέρνησης

Μέχρι και αργά χτες το βράδυ, τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ κρατούσαν «κλειστά χαρτιά». Οι θέσεις που έχει διατυπώσει η συγκυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, σχετικά με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, είναι οι παρακάτω:

Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%, με αναμενόμενο όφελος ύψους 350 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει την «απώλεια ανταγωνιστικότητας», σε σχέση με τις άλλες χώρες της Μεσογείου.

Απόσυρση της προβλεπόμενης «μείωσης» κατά 30% της «έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης», που ήδη έχει ενσωματωθεί στις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015. Στην επιστολή γίνεται λόγος για εφαρμογή του μέτρου από τον Ιούλη του 2015, σε περίπτωση που εμφανισθούν αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στο ίδιο πλαίσιο - για την κάλυψη τυχόν «αστοχιών» - σχεδιάζονται ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους στα καπνικά προϊόντα και τα οινοπνευματώδη και η επιβολή «φόρου πολυτελείας». Υπολογίζουν έσοδα στα 500 εκατ. ευρώ.

Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι παραπέρα περικοπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, με μέτρα όπως οι περικοπές επιδομάτων και κοινωνικών παροχών, αλλά και η αύξηση των ενσήμων από τα 4.500 στα 6.000 για κατοχύρωση σύνταξης, η κατάργηση παροχής συντάξεων σε ηλικία κάτω των 62 χρόνων. Στην επιστολή προς την τρόικα γίνεται σαφής αναφορά στο πάγωμα των συντάξεων για την επόμενη διετία.

Αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ μέσα από μέτρα μείωσης της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνεται η καθιέρωση «λαχειοφόρου αγοράς» στη βάση των αποδείξεων λιανικής, καθώς και άλλα «διοικητικά μέτρα» για πρόσθετα έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τις κατασχέσεις σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία.

Ειδική αναφορά γίνεται στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και συγκεκριμένα σε ΟΛΠ, ΟΛΘ, σιδηροδρόμους και Εγνατία Οδό.

Η τρόικα, από την πλευρά της, έχει βάλει στο αντιλαϊκό τραπέζι την πρόταση για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και των συντελεστών (13% από 6,5%) που ισχύουν σε ειδικές κατηγορίες εμπορευμάτων (φάρμακα, βιβλία, ξενοδοχεία, εισιτήρια θεάτρου, εφημερίδες). Παράλληλα, στο τραπέζι είναι και πρόταση για την απόσυρση της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, με την πλευρά της συγκυβέρνησης να εξετάζει ορισμένες «διορθωτικές» παρεμβάσεις.

Σχετικά με την επιστολή προς την τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών «διευκρίνιζε» ότι «η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων είναι κοινή υποχρέωση για όλες τις χώρες που βρίσκονταν και βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που δεσμεύονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας». Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν, «η υποχρέωση κάλυψης πιθανού δημοσιονομικού κενού υφίσταται ανεξαρτήτως αξιολόγησης, ο δε σχετικός όρος ίσχυε για όλα τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», επισημαίνοντας ότι η «ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό».

«Σταθερότητα» για το κεφάλαιο

«Η ενδεδειγμένη πορεία δράσης για τη χώρα είναι να μην πραγματοποιηθούν εκλογές έως τον Ιούνιο του 2016 και να δοθεί στις τρέχουσες πολιτικές περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν». Αυτό αξίωσε ο Αμερικανός μεγαλοεπιχειρηματίας - «επενδυτής» Τζ. Πόλσον, στο περιθώριο του ετήσιου επενδυτικού φόρουμ για την Ελλάδα που πραγματοποιεί η Capital Link, στη Νέα Υόρκη. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει σημαντικά ποσοστά στο μετοχικό κεφάλαιο της Εurobank, καθώς και άλλων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, είχε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση των βιομηχάνων επιβεβαιώθηκε η «παράλληλη δράση» για την επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν τους επιχειρηματίες. Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του ΣΕΒ βρίσκονται οι «χρονίζουσες» υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια, όπως οι φορολογικές διαφορές με το Δημόσιο, οι δημόσιες συμβάσεις, η επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης των επιχειρήσεων κ.ά.

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 03 Δεκέμβρη 2014