Η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει υποσχεθεί την κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή, που αντιστοιχεί σε 60 - 70 εκ. ευρώ το χρόνο. Οσες δηλαδή είναι και οι συνταγές που εκτελούνται. Ακόμα και γι' αυτή την υπόσχεση, όμως, μελετώνται τα «λεγόμενα ισοδύναμα», όπως δήλωσε (31.1.2015) ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Δηλαδή τα 70 εκ. αποτελούν το 0,09% της Μεσοσταθμικής Συμμετοχής στα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ ή 0,04% στη Συνολική Ιδιωτική Φαρμακευτική Δαπάνη των 1,6 δισ. ευρώ. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιέχει μέτρα διαχείρισης της φτώχειας, που δεν μπορούν να ανακουφίσουν ουσιαστικά τα λαϊκά νοικοκυριά. Πολύ περισσότερο να τα απαλλάξουν από το αυξανόμενο κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης.
Απόδειξη γι' αυτό είναι και τα όσα είπε προεκλογικά ο Γιάννης Μπασκόζος, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και νυν Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (21.1.2015) όσον αφορά τη φαρμακευτική περίθαλψη: «Μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για τους (ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους) ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και για ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων. Επανεξέταση και μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στις υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων».
Δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους στα φάρμακα, εξαιρούνται και από αυτές τις γενικόλογες υποσχέσεις, αν δεν είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.
Με τέτοιες πολιτικές, που μεκακυλίουν το βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης στις τσέπες των αρρώστων, διατηρείται σταθερό κοντά στο 75% το μερίδιο της φαρμακοβιομηχανίας στις συνολικές πωλήσεις φαρμάκων στην Ελλάδα (βλέπε και έρευνα του «Ριζοσπάστη», 27.4.2014).
Για παράδειγμα, το 2012 οι συνολικές πωλήσεις φαρμάκων ήταν 5,697 δισ. ευρώ και το 75% (ή 4,273 δισ. ευρώ) κατέληξαν στη φαρμακοβιομηχανία (τα υπόλοιπα 1,424 δισ. ευρώ «μοιράστηκαν» στα φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες). Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται το επιθυμητό (και υψηλό) για τη φαρμακοβιομηχανία ύψος κερδοφορίας.