Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Μπορεί να στηρίξει την κυβέρνηση στην «εθνική διαπραγμάτευση»

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη χτεσινή συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να τα βρουν» με την κυβέρνηση από τη σκοπιά της υπεράσπισης των συμφερόντων της αστικής τάξης, της στρατηγικής του κεφαλαίου, αρκεί να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, όπως το να εγκαταλείψει η κυβέρνηση την προεκλογική ρητορεία.

«Σε αυτή τη διαπραγμάτευση προσέρχεστε έχοντας τη στήριξη του Κοινοβουλίου, τη στήριξη σίγουρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να πετύχετε μια λύση η οποία θα είναι εθνικά ωφέλιμη, η οποία θα μπορέσει να επαναφέρει τη χώρα σε μια τροχιά ανάπτυξης, χωρίς να διακινδυνεύσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης και σχολίασε, αναφερόμενος και στις τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών: «Εγώ διακρίνω στα λεγόμενά σας μια στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό. Τη χαιρετίζω αυτήν τη στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό», «σήμερα μπορούμε να πούμε "ναι, υπάρχει εδώ πέρα καταστατική, μνημονιακή πλειοψηφία", από τη στιγμή που αποδεχόσαστε το 70% των μεταρρυθμίσεων του υφιστάμενου μνημονίου».

Δείχνοντας ότι, παρά τις διαφορές τους, κινούνται στις ίδιες ράγες τόνισε: «Αυτό που προέχει πάνω από όλα είναι η Ελλάδα πάντα στην Ευρώπη. Αυτό είναι το βασικό αξίωμα, αυτό είναι το αδιαπραγμάτευτο αξίωμα στο οποίο πιστεύω ότι σχεδόν όλοι σε αυτήν την αίθουσα συμφωνούμε» και πρόσθεσε ότι με βάση αυτήν την κοινή στρατηγική, «σας καλώ ως κύριο διαπραγματευτή της χώρας σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία να ολοκληρώσετε αυτήν την προσαρμογή στον πολιτικό ρεαλισμό, την οποία ξεκινήσατε και να μην μείνετε μετέωροι. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια να βρεθεί μια έντιμη λύση, η οποία θα μας επιτρέψει και να απεμπλακούμε από τα μνημόνια και τη λιτότητα, χωρίς όμως να θέσουμε σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Τρεις πυλώνες για τη στήριξη

Ως προϋπόθεση για να έχει η κυβέρνηση τη στήριξη της ΝΔ έθεσε τρεις πυλώνες: «Πρώτον, διευθέτηση του χρέους κι όχι διαγραφή της ονομαστικής αξίας», «πυλώνας δεύτερος μιας ενδεχόμενης συμφωνίας είναι τα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Ναι, συμφωνώ μαζί σας και νομίζω ότι συμφωνούν και πολλοί οικονομολόγοι ότι είναι πρακτικά αδύνατο μια οικονομία, η οποία επανέρχεται αργά σε πορεία ανάκαμψης να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5%». Τρίτος «να συμφωνήσουμε ως χώρα σε ένα συνεπές και συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Οφείλω να επισημάνω ότι αυτό το οποίο είπατε σήμερα, ότι το 70% των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου είναι στη σωστή κατεύθυνση - δεν το είπατε για πρώτη φορά, το είπατε και στη Γερμανία - εγώ το ακούω πολύ θετικά. Είναι πράγματι έτσι». Με αυτές τις προϋποθέσεις «76 βουλευτές της ΝΔ θα σας παρέχουν τη στήριξή τους».

Για να ευοδωθούν τα ζητούμενα του κεφαλαίου

Προσεκτική στάση κρατά η ΝΔ έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, των προγραμματικών δηλώσεων Τσίπρα, των παζαριών που κάνει με τους πιστωτές για τους τρόπους διαχείρισης του χρέους. Βασικό ζητούμενο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να μην εμφανιστεί ουραγός των εξελίξεων και ...άφωνη μπρος στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και να μη διαταράξει το κλίμα «συναίνεσης» που ζητούν επιτελεία του συστήματος ώστε να προχωρήσει το αλισβερίσι τάχιστα και με τις μικρότερες δυνατές αναταράξεις, σε όφελος των μονοπωλίων.

Σε αυτή τη βάση, μετά την ομιλία Τσίπρα, την Κυριακή, έγινε σύσκεψη στη Βουλή υπό τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, όπου παρόντες ήταν στενοί του συνεργάτες, όπως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κυρ. Μητσοτάκης και Αδ. Γεωργιάδης, ο εκπρόσωπος του κόμματος Κ. Καραγκούνης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικ. Κακλαμάνης, ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης.

Συμβολή για επωφελή συμφωνία για τη χώρα

Ο,τι βγήκε κατόπιν προς τα έξω ήταν κατ' αρχάς «προβληματισμός» και «ανησυχία» για το εάν θα υπάρξει επιτυχής διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους. Τα στελέχη της ΝΔ έσπευδαν, ωστόσο, να παράσχουν διαβεβαιώσεις ότι η ΝΔ στηρίζει την «εθνική προσπάθεια» για μια «επωφελή για τη χώρα συμφωνία».

Σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί η ομιλία του Σαμαρά σήμερα στη Βουλή, ζητώντας προσεκτικές κινήσεις από την κυβέρνηση, να μην υπάρξει σύγκρουση με τους πιστωτές, να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας σε ΕΕ και ευρώ (προαπαιτούμενο της ντόπιας αστικής τάξης όπου ομονοούν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις), και τάζοντας στήριξη στην κυβέρνηση αν κινηθεί σε ένα τέτοιο, αντιλαϊκό βεβαίως, μονοπάτι.

Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ δείχνει να αναζητά «επικοινωνία» και με το «Ποτάμι» και το ΠΑΣΟΚ, ώστε με μια κοινή γραμμή να πιέσουν το ΣΥΡΙΖΑ για να διαφυλαχτεί η «ευρωπαϊκή πορεία» της χώρας. Εξ ου και λέγεται, ότι εντός της εβδομάδας ο Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον Στ. Θεοδωράκη, ίσως και με τον Ευ. Βενιζέλο.

Ενδεικτικά των ενδοαστικών συγκλίσεων στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, είναι και όσα είπε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γ. Κύρτσος, στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84»: «Η ουσία είναι ότι πρέπει να συνεννοηθούμε με τους εταίρους, να πάρει μπροστά η οικονομία και να γίνει μία ρύθμιση του χρέους, η οποία θα είναι πολιτικά εφικτή και για τις δύο πλευρές». Και πρόσθεσε: «Εμείς(σ.σ: ως ΝΔ)πρέπει να σταθούμε με μία εθνική λογική στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ, όταν θέλει να κάνει φιλοευρωπαϊκό άνοιγμα στον οικονομικό ρεαλισμό και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, όταν σκέφτεται να ζήσουμε κάποιες περίεργες καταστάσεις».

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 10 Φλεβάρη 2015