Οι διαθεσιμότητες, η κατάργηση κλινικών και η υποχρηματοδότηση έχουν φέρει τη λειτουργία του σε οριακό σημείο
Την προηγούμενη Κυριακή, δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Σισμανόγλειο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς. Τα ίδια πάνω - κάτω προβλήματα υπάρχουν και στο γειτονικό «Αμαλία Φλέμινγκ», το οποίο έχει πλέον συγχωνευθεί με το Σισμανόγλειο.
Το μεγαλύτερο χτύπημα για το «Αμαλία Φλέμινγκ» ήταν η ένταξή του στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου Εργαζομένων, μέχρι το Σεπτέμβρη του 2013 το νοσοκομείο είχε 270 κλίνες και 696 εργαζόμενους (166 γιατρούς, 307 νοσηλευτές, 219 διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό και 6 επιστημονικό προσωπικό).
Σήμερα, υπάρχουν μόλις 139 κλίνες, παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο καλείται να εξυπηρετήσει μαζί με το Σισμανόγλειο ολόκληρο το βορειοανατολικό άξονα της Αττικής (από το Μαραθώνα μέχρι την Αρτέμιδα και την Παλλήνη, από την Πεντέλη μέχρι την Αγία Παρασκευή). Μια τεράστια περιοχή που, όπως αναφέραμε και την προηγούμενη βδομάδα, μέχρι πριν από 3 χρόνια κάλυπταν 3 νοσοκομεία (Σισμανόγλειο, «Αμ. Φλέμινγκ», «Παπαδημητρίου»).
Η μία από τις δύο πτέρυγες που είχε το νοσοκομείο, η πτέρυγα «Μπόμπολα», έχει κλείσει. Εκεί στεγαζόταν η πνευμονολογική κλινική που μεταφέρθηκε στο Ογκολογικό Νοσοκομείο. Οι κλινικές ουρολογική και οφθαλμιατρική με εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία που έκλεισαν, καθώς και το παθολογοανατομικό και κυτταρολογικό εργαστήριο που επίσης έκλεισαν και πλέον οι απαραίτητες εξετάσεις γίνονται από τα εργαστήρια του Σισμανόγλειου.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο είναι η έλλειψη προσωπικού, η οποία έχει φέρει τη λειτουργία του σε οριακό σημείο, ακόμα και αν πάρουμε υπόψη τη μείωση των κλινών. Σε διαθεσιμότητα μπήκαν 292 εργαζόμενοι, ενώ αρκετοί ακόμα συνταξιοδοτήθηκαν και δεν αναπληρώθηκαν.
Σήμερα, το νοσοκομείο έχει 317 εργαζόμενους (120 γιατροί, 123 νοσηλευτές, 71 διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό και 3 επιστημονικό προσωπικό). Να σημειωθεί, ακόμα, ότι οι 33 από αυτούς βρίσκονται στο «Αμαλία Φλέμινγκ» με τρίμηνες αποσπάσεις από άλλα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό των προβλημάτων που προκαλεί η έλλειψη προσωπικού είναι το ότι υπάρχουν νοσηλεύτριες στις οποίες οφείλονται μέχρι και 70 μέρες άδειας και ρεπό, καθώς και περιπτώσεις γιατρών που μένουν στο νοσοκομείο μέχρι και 48 ώρες συνεχόμενα για να βγει η δουλειά!
Τα προβλήματα όμως δε σταματούν εδώ. Η υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου βάζει εμπόδια ακόμα και στη στοιχειώδη λειτουργία του και προκαλεί μεγάλες ελλείψεις. Σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία του Σωματείου, ο προϋπολογισμός του 2014 και για τα δύο νοσοκομεία (Σισμανόγλειο και «Αμαλία Φλέμινγκ») ήταν 33,083 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος είναι 20,25 εκατ. ευρώ, πρόκειται δηλαδή για μείωση 38,8% σε ένα χρόνο!
Φυσικά, παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Απέναντι σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση, το μόνο που υπόσχεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι (όπως είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας) «το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να έχει προτεραιότητα και σημαντικό μερίδιο νέων προσλήψεων» από τις ελάχιστες που προβλέπονται για το 2015 (11.500 για όλο το Δημόσιο), σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε και η σημερινή εφαρμόζει.
Ούτε καν αναφορά, δηλαδή, ακόμα και «στις στοχευμένες προσλήψεις με προγραμματισμό διετίας (5 χιλιάδες νοσηλευτικό προσωπικό, 2 χιλιάδες ιατρικό προσωπικό), με βάση τις άμεσες και τεκμηριωμένες ανάγκες του συστήματος», για τις οποίες μιλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά.
Πιο δύσκολη η κατάσταση στις εφημερίες
Οι ελλείψεις του νοσοκομείου σε προσωπικό γίνονται, όπως είναι λογικό, ακόμα πιο εμφανείς τις μέρες που υπάρχει εφημερία. Γιατρός της παθολογικής κλινικής μάς είπε σχετικά: «Στις εφημερίες έρχονται στην παθολογική περίπου 90 άτομα μέσα σε μια μέρα, που πρέπει να τους πάρουμε αίμα, να γίνουν εξετάσεις. Στα επείγοντα, όμως, υπάρχει μια μόνο νοσηλεύτρια που εξυπηρετεί κι άλλα τμήματα, άρα το σύστημα κολλάει. Πριν τη διαθεσιμότητα είχαμε δύο νοσηλεύτριες μόνο για την παθολογική και για τα άλλα τμήματα υπήρχαν άλλες».
Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τους τραυματιοφορείς. «Οι ασθενείς πρέπει να πάνε για υπέρηχο, για αξονική κ.λπ. Ολα αυτά πάλι με έναν τραυματιοφορέα. Αποτέλεσμα είναι να περιμένουν ώρες ολόκληρες μέχρι να μεταφερθούν για κάποια εξέταση», συμπληρώνει ο ίδιος γιατρός.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός που περιγράφει ειδικευόμενος γιατρός της παθολογικής κλινικής, το οποίο συνέβη σε εφημερία πριν από λίγες μέρες: «Είχαν γεμίσει όλα τα κρεβάτια και για να μη φανεί ότι υπάρχει πρόβλημα η διοίκηση αποφάσισε να ανοίξει δύο θαλάμους που είναι μόνιμα κλειστοί λόγω έλλειψης προσωπικού και να βάλει μέσα ασθενείς. Ετσι, η μία και μοναδική νοσηλεύτρια που έχουμε το βράδυ, που έτσι κι αλλιώς δεν επαρκεί, έπρεπε να φροντίζει μόνη της γύρω στα 35 άτομα. Η νοσηλεία δεν μπορεί να γίνει σωστά έτσι, αφού η νοσηλεύτρια μπορεί να κάνει και μία ώρα να περάσει ξανά από έναν ασθενή. Αν δεν υπήρχαν οι συγγενείς, να ειδοποιήσουν, για παράδειγμα, ότι ο ασθενής δυσπνοεί, πιστεύω ότι οι ασθενείς θα πέθαιναν».
Στα εξωτερικά ιατρεία του «Αμαλία Φλέμινγκ» λειτουργούν διαβητολογικό ιατρείο και ιατρείο διαβητικού ποδιού, το οποίο μάλιστα, όπως μας λένε οι γιατροί, «είναι το μόνο εξειδικευμένο ιατρείο στην Αθήνα μαζί με αυτό του Λαϊκού για τις παθήσεις που προκαλεί ο διαβήτης στο πόδι. Αυτή τη στιγμή το ιατρείο λειτουργεί με δύο μόνο γιατρούς».