Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Από την τσέπη των ασφαλισμένων κάθε εξέταση ή νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική

 

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φορτώσει στους ασφαλισμένους όλο το κόστος της νοσηλείας τους στις ιδιωτικές κλινικές, επιβαρύνοντάς τους με 380 - 480 εκατ. το χρόνο έναντι των 120 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις ισχύουσες σήμερα συμμετοχές 30% - 50%

Πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στην ώρα της ανάγκης για τους αρρώστους που καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, επειδή δεν μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, προοιωνίζεται ο σχεδιασμός της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να πληρώνει ο ασφαλισμένος απ' την τσέπη του μέσω ασφαλιστικής εταιρείας την ιδιωτική κλινική στην οποία κάνει εξετάσεις ή νοσηλεύεται.

Ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» (15.2.2015) - και απαντώντας στην ερώτηση αν «θα επανεξεταστούν συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές» είπε: «Εκεί θα γίνουν μεγάλες αλλαγές. Είναι δυνατόν ένας ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ που έχει και ιδιωτική ασφάλιση να πηγαίνει σε ιδιωτική κλινική και αυτή να ζητεί να αποζημιωθεί πρώτα από το κράτος και έπειτα από την ιδιωτική ασφάλιση; Από εδώ και στο εξής, όταν το κράτος σού προσφέρει πρώτη επιλογή το δημόσιο νοσοκομείο και ο ασφαλισμένος θέλει να πάει σε ιδιωτική κλινική, τότε είτε θα πληρώσει την κλινική από την τσέπη του, είτε μέσω ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Το κράτος θα πληρώνει στις ιδιωτικές κλινικές μόνο πράξεις που δεν μπορούν να γίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο».

Οι ασφαλισμένοι καταφεύγουν στις συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικές κλινικές, λόγω των μεγάλων αναμονών στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας της υποβάθμισης και της συρρίκνωσής τους με την υποχρηματοδότηση, των συγχωνεύσεων κλινικών και του ακρωτηριασμού των παρεχόμενων υπηρεσιών. Με βάση το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ Β' 3054/18-11-2012), οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων πληρώνουν συμμετοχή 30% στο σύνολο των εξόδων νοσηλείας τους - Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) και εξετάσεις - ενώ για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ η συμμετοχή είναι 50%.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών (βλέπε «Ρ» 12.6.2013), οι ασφαλισμένοι μετά το νέο ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ, επιβαρύνονται με 10 εκατ. το μήνα για νοσηλείες (και εξετάσεις) στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Δηλαδή, 120 εκατ. το χρόνο λόγω συμμετοχής 30 - 50% στα νοσήλια.

Για παράδειγμα, μόνο τα υλικά για τον εμβολισμό ανευρύσματος στοιχίζουν 25.000 ευρώ και η συμμετοχή 30 - 50% σημαίνει ανά άτομο πληρωμές 7.500 - 12.500 ευρώ. Αν λοιπόν τη νοσηλεία την επιβαρυνθούν εξολοκλήρου οι ασφαλισμένοι (συμμετοχή 100%) τότε η συνολική ετήσια επιβάρυνση θα κλιμακωθεί από 240 έως 400 εκατ. ευρώ με βάση τα τιμολόγια του ΕΟΠΥΥ. Συνολικά, βέβαια, οι νοσηλευόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές πληρώνουν σε ετήσια βάση περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.

Οι σχεδιασμοί της συγκυβέρνησης αποτελούν και έμμεση πριμοδότηση της ιδιωτικής ασφάλισης, αφού η εξολοκλήρου χρέωση των νοσηλίων στον ασφαλισμένο ευνοεί τα σχέδιά τους για επιπλέον συμβόλαια. Σήμερα, οι ασφαλιστικές εταιρείες με τα συμβόλαιά τους υποχρεώνουν τους ασφαλισμένους να πληρώσουν επιπλέον 20% σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί - πρόσθετα - το τιμολόγιο του ΕΟΠΥΥ. Μ' άλλα λόγια αναμένεται και αύξηση των ασφαλίστρων των εταιρειών κατά 20 - 30%.

Κατά τ' άλλα ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι θα καταργηθούν τα 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και το 1 ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή φαρμάκων, αλλά δεν ανέφερε τίποτε για τη μείωση της μεσοσταθμικής συμμετοχής στα φάρμακα, που προεκλογικά είχε τοποθετηθεί στο 14% από 26 - 30% που κινείται σήμερα. Οσον αφορά την κάλυψη των κενών στα δημόσια νοσοκομεία ο Π. Κουρουμπλής είπε ότι διεκδικεί «κάποιες απ' τις επαναπροσλήψεις των 3.500 - 4.000», που θα κάνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και αυτούς για βοηθητικό προσωπικό. Επίσης, πρόσθεσε ότι «θα ενεργοποιηθούν παλιοί διαγωνισμοί κυρίως διοικητικού προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ».

Πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων, όταν την τελευταία δεκαετία - λόγω του «παγώματος» των προσλήψεων και των συνταξιοδοτήσεων - το προσωπικό των νοσοκομείων μειώθηκε κατά 17.000 άτομα. Μάλιστα, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΠΙΣ, λείπουν απ' τα δημόσια νοσοκομεία 5.000 γιατροί - με την προοπτική να συνταξιοδοτηθούν ακόμα 3.000 γιατροί που ξεπερνούν τα 60 χρόνια - και 10.000 νοσηλευτές.

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 17 Φλεβάρη 2015