Η επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης για όλους είναι το αίτημα των συνταξιούχων
Μετά την παραπομπή της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ στις ελληνικές καλένδες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αρχίζει να ξηλώνει το πουλόβερ των υποσχέσεων και για την απόδοση της 13ης σύνταξης. Με τον τρόπο αυτό, οι δύο βασικοί πυλώνες του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ και είχε κάνει «σημαία» του την προεκλογική περίοδο, μπαίνουν στις μυλόπετρες των προσαρμογών, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα περισσότερο από λίγα ψίχουλα, και αυτά με το σταγονόμετρο.
Μιλώντας το Σάββατο σε τηλεοπτικό σταθμό ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιάς, άφησε να εννοηθεί ότι το όριο των 700 ευρώ μεικτά, κάτω από το οποίο θα δοθεί το δώρο των Χριστουγέννων, δεν αφορά μόνο το ποσό των κύριων συντάξεων, αλλά σε αυτό θα συνυπολογισθεί και η επικουρική σύνταξη. Με τον τρόπο αυτό το πραγματικό όριο για τους συνταξιούχους κύριας σύνταξης θα είναι ακόμα μικρότερο και το δικαίωμα στη 13η σύνταξη περιορίζεται σε δικαιούχους ακόμα μικρότερων συντάξεων. Ομως, αυτός δεν είναι ο μοναδικός περιορισμός, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει να θέσει και εισοδηματικά κριτήρια, όπως ενοίκια ή κάποιο άλλο εισόδημα από άλλη πηγή που μπορεί να έχει ο χαμηλοσυνταξιούχος και με στόχο τον περιορισμό των δικαιούχων. Επιπλέον, δεν αποκλείεται στα εισοδήματα αυτά να συνυπολογιστεί και το ΕΚΑΣ που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Σε μια τέτοια περίπτωση μέρος της δαπάνης του ΕΚΑΣ μπορεί να συγχωνευτεί και να καλύψει ένα μέρος από τη συνολική δαπάνη για την απόδοση του δώρου των Χριστουγέννων.
Οι συντάξεις πείνας
Σε κάθε όμως περίπτωση και ανεξάρτητα από τον τρόπο και το εύρος που θα έχει η απόδοση της 13ης σύνταξης, η κατάσταση των συνταξιούχων θα παραμείνει ζοφερή, καθώς οι μεγάλες περικοπές που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια θα συνεχίσουν να ισχύουν, όπως και το αντιασφαλιστικό οικοδόμημα με τις βασικές παραμέτρους του.
Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται και στα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ», που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, για τις συντάξεις του Φλεβάρη. Σύμφωνα με αυτά, το μέσο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές) για τους 2.657.649 συνταξιούχους είναι μόλις 882 ευρώ μεικτά, δηλαδή το ποσό αυτό είναι προ φόρων και κρατήσεων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ειδικότερα, στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ, που αποδίδει 1.215.697 κύριες συντάξεις, ο μέσος όρος της σύνταξης για το μήνα Φλεβάρη, διαμορφώθηκε στα 708 ευρώ μεικτά!
Ακόμα χειρότερα, μια μεγάλη ομάδα συνταξιούχων βρίσκεται σε ακόμα πιο δεινή θέση καθώς από το σύνολο των συνταξιούχων όλων των Ταμείων, 121.752 συνταξιούχοι έχουν μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις μέχρι 300 ευρώ μεικτά. Ακόμα, 239.112 συνταξιούχοι έχουν εισόδημα από 300 έως 400 ευρώ μεικτά, 281.341 συνταξιούχοι από 400 έως 500 ευρώ, 269.590 συνταξιούχοι από 500 έως 600 ευρώ και 284.798 συνταξιούχοι από 600 έως 700 ευρώ μεικτά. Συνολικά, ο αριθμός αυτών των συνταξιούχων ανέρχεται περίπου στα 1,2 εκατομμύρια και βέβαια η θέση τους αυτή δεν θα αλλάξει επειδή η κυβέρνηση σχεδιάζει να τους αποδώσει μία σύνταξη στη διάρκεια του έτους, τη στιγμή μάλιστα που καθ' όλο τον εργάσιμο βίο τους κατέβαλλαν εισφορές για 14 συντάξεις ετησίως.
Επικίνδυνη πρόταση από την ΕΣΕΕ
Στο μεταξύ, χτες, υπήρξε συνάντηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου η πλειοψηφία παρουσίασε τις θέσεις της για την Κοινωνική Ασφάλιση των εμπόρων. Ανάμεσα στις προτάσεις που κατέθεσε η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ είναι και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με αντίστοιχη βέβαια μείωση των συντάξεων(!), ως μέτρο δήθεν για να αντιμετωπιστεί η οικονομική δυσπραγία των εμπόρων, που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Αυτό μάλιστα προτείνεται τη στιγμή που οι σημερινές συντάξεις των συνταξιούχων εμπόρων είναι μόλις 683 ευρώ μεικτά (μέση σύνταξη). Επιπλέον, η ΕΣΕΕ επαναφέρει την επικίνδυνη πρότασή της για παραπέρα ενοποιήσεις Ταμείων και τη δημιουργία τριών Ταμείων κύριας ασφάλισης, όταν η εμπειρία έχει δείξει ότι οι ενοποιήσεις που διαχρονικά έγιναν συνοδεύονταν πάντα με συρρίκνωση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.