Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Αναγκαία η ενεργειακή ένωση της ΕΕ

 

Σε γενικές γραμμές, δεν αμφισβητούμε τους στόχους της ενεργειακής ένωσης, είπε ο Π. Λαφαζάνης στο χτεσινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, ζητώντας γενναία χρηματοδότηση για την ενεργειακή διασύνδεση Κύπρου - Κρήτης - ηπειρωτικής Ελλάδας, έργο το οποίο ήταν ανάμεσα στις προτεραιότητες και της προηγούμενης συγκυβέρνησης.

Η ομιλία του εμπεριείχε πλήθος καταγγελιών κατά της τρόικας, που ευνόησε «ληστρικά ιδιωτικά συμφέροντα» και αύξησε δραματικά την ενεργειακή φτώχεια και τίναξε στα ύψη τις ενεργειακές τιμές.

Είπε, πάντως, ότι μία «γνήσια» ενεργειακή ένωση στην Ευρώπη είναι αναγκαία, αλλά αυτή πρέπει να συμβαδίσει με μία «προοδευτική στροφή της Ευρώπης». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει την ανάπτυξη «πολυδιάστατων και πολύπλευρων» ενεργειακών διασυνδέσεων και διεθνών ενεργειακών σχέσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη θα έχει μεγάλο όφελος αν δε θέτει προσκόμματα και υποβοηθήσει την Ελλάδα σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Σήμερα, εξάλλου, ξεκινά και η Σύνοδος υπουργών Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν, ανάμεσα σε άλλα, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η «βιώσιμη ανάπτυξη». Κατά τον αναπληρωτή υπουργό, «μια πράσινη στροφή της οικονομίας θα μπορούσε να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να φέρει δισεκατομμύρια ευρώ σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση και είπε επίσης πως «θα μπορούσαμε και να είμαστε ενεργειακός παράδεισος και πόλος έλξης επιχειρήσεων για πάρα πολύ φθηνή, αέναη Ενέργεια από τους φυσικούς πόρους (ήλιο, αέρα, κύματα κ.λπ.)»...

“Ριζοσπάστης” Παρασκευή 06 Μάρτη 2015

 

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Σχέδια περαιτέρω ενεργειακής σύνδεσης

Στην τριμερή Σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Μαδρίτη, του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Πορτογάλου πρωθυπουργού Πέδρο Κοέλιο παρουσία και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συζητήθηκε η ανάγκη να περιοριστεί η ενεργειακή εξάρτηση των χωρών αυτών από «ασταθείς πολιτικά περιοχές του κόσμου». Το ζήτημα αφορά τόσο τους υδρογονάνθρακες όσο και την ηλεκτρική ενέργεια και «φωτογραφίζει» και τις σχέσεις με τη Ρωσία, ή χώρες της Βόρειας Αφρικής. Ταυτόχρονα, εντάσσεται και στη λεγόμενη Ενεργειακή Ενωση της ΕΕ που σχεδιάζεται, αλλά βεβαίως είναι και ένα πεδίο όπου εκφράζονται και αντιτιθέμενα συμφέροντα.

Πάντως, Ισπανία και Γαλλία έθεσαν σε λειτουργία από φέτος το Φλεβάρη υπόγεια γραμμή μεταφοράς Ενέργειας, που διασχίζει τα Πυρηναία Ορη, και η οποία διπλασίασε την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών. Σημειώνεται ότι πριν τεθεί σε λειτουργία η εν λόγω γραμμή Υψηλής Τάσης, η Γαλλία μπορούσε να καλύψει μόλις το 3% της ενεργειακής ζήτησης στην Ισπανία.

Η ΕΕ επιδιώκει οι διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών - μελών της να καλύπτουν τουλάχιστον το 10% της εγχώριας κατανάλωσης Ενέργειας, ενώ ο Γιούνκερ δήλωσε στη Σύνοδο ότι επιθυμεί την κατασκευή ενός υποβρύχιου καλωδίου μεταφοράς Ενέργειας στον Βισκαϊκό ή Γασκονικό κόλπο, δυτικά της Γαλλίας και βορειοδυτικά της Ισπανίας. Καθώς επίσης, και αγωγούς φυσικού αερίου που θα ενώνουν τη νότια Γαλλία με την Καταλονία.

“Ριζοσπάστης” Παρασκευή 06 Μάρτη 2015