Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΕΗ Η αντιλαϊκή πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα

 

Τη λειτουργία ενός «συστήματος καθαρά με βάση την αγορά» υπερασπίστηκε ο «εκλεκτός» της συγκυβέρνησης για τη θέση του προέδρου της ΔΕΗ...

 

Την «εύρυθμη» λειτουργία της αγοράς ενάντια στις «στρεβλώσεις» δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ...

Την «εύρυθμη» λειτουργία της αγοράς ενάντια στις «στρεβλώσεις» δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ...

Την υλοποίηση στο ακέραιο της πολιτικής απελευθέρωσης στον τομέα της Ενέργειας, όπως αυτή διαμορφώνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με γνώμονα την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, έρχεται να διασφαλίσει και η νέα διοίκηση που τοποθετεί στη ΔΕΗ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο προτεινόμενος από τη συγκυβέρνηση για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, κατά τη διάρκεια των όσων ανέφερε χτες, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων της Βουλής. Η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής ενέκρινε την πρόταση διορισμού του Μ. Παναγιωτάκη. Το ΚΚΕ ψήφισε κατά.

Υπεράσπιση του νόμου που άνοιξε το δρόμο για την «απελευθέρωση»

Ανάμεσα σε άλλα, το πιο χαρακτηριστικό των όσων είπε ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ ήταν ότι υπερασπίστηκε το νόμο 2773/99, με τον οποίο επικυρώθηκε η πολιτική της «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας, άνοιξε ο δρόμος για τον τεμαχισμό της ΔΕΗ προκειμένου να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίηση τμημάτων της Επιχείρησης - όπως ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), του οποίου η διαδικασία ιδιωτικοποίησης είναι σε εξέλιξη - ενώ για να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίηση, «εκλάπησαν» τα αποθεματικά του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων της ΔΕΗ (κοντά στα 10 δισ. ευρώ) και ενσωματώθηκαν στην πάγια περιουσία της Επιχείρησης.

Ο Μ. Παναγιωτάκης ανέφερε συγκεκριμένα πως ο νόμος αυτός «καθιέρωσε ένα σύστημα που είναι καθαρά με βάση την αγορά. Οποιος θέλει έρχεται και φτιάχνει μονάδα, η ΔΕΗ του διαθέτει τα δίκτυά της να περάσει το ρεύμα, να βρει πελάτες να πουλήσει. Αυτός ο νόμος στην πράξη έχει παραβιαστεί και έχουμε πάει σε τελείως άλλα, στρεβλά μοντέλα».

Ο ίδιος απέρριψε κάθε περίπτωση ακόμα και για ρύθμιση των οφειλών προς τη ΔΕΗ των λαϊκών νοικοκυριών, ενώ σε ό,τι αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η ΛΑΡΚΟ, που τα χρέη της έχουν φτάσει, όπως είπε, τα 190 εκατ. ευρώ, ή της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», που είναι 60 εκατ. ευρώ, γίνεται προσπάθεια για ρύθμιση με την υπογραφή σχετικών συμβάσεων.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης, πήρε το λόγο για να ισχυριστεί ότι «δεν πρόκειται να γίνει καμία ιδιωτικοποίηση δημόσιας ενεργειακής επιχείρησης, ούτε τεμαχισμός», όταν στην πραγματικότητα θα διατηρηθούν τόσο η μετοχοποίηση της ΔΕΗ, όσο και ο τεμαχισμός ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ και, συνολικά, η λειτουργία όλου του συστήματος με «βάση την αγορά», όπως ανέφερε και ο Μ. Παναγιωτάκης...

Από το ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι ο Μ. Παναγιωτάκης «παρέχει όλα τα εχέγγυα να προχωρήσει συνολικά η απελευθέρωση και να υλοποιηθεί η ευρωενωσιακή πολιτική στον τομέα της Ενέργειας. Από αυτή την άποψη η θέση μας είναι αρνητική. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε γιατί όλο αυτό το διάστημα, μέσα από τη σταδιοδρομία του, έχει δώσει εξετάσεις ότι μπορεί να υλοποιήσει τη συγκεκριμένη πολιτική που είναι σε βάρος των λαϊκών αναγκών και προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της Ενέργειας».

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 07 Απρίλη 2015