Η «περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής διάστασης της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» και η «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» στο επίκεντρο των εργασιών
Στη Ρίγα της Λετονίας συνεδριάζει σήμερα και αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής) της ΕΕ, με αντικείμενο την «Ανατολική Εταιρική Σχέση». Στη Σύνοδο Κορυφής συμμετέχουν ακόμα οι αρχηγοί των ακόλουθων κρατών: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την ΕΕ, η συγκεκριμένη Σύνοδος της παρέχει την «ευκαιρία να επαναβεβαιώσει τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στην Ανατολική Εταιρική Σχέση», να επανεξετάσει τα όσα μεσολάβησαν απ' την προηγούμενη ανάλογη Σύνοδο το 2013 και να συζητηθούν τρόποι «ενίσχυσης της συνεργασίας», στην πραγματικότητα διεύρυνσης των πεδίων δράσης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, γεγονός που οδηγεί σε σύγκρουση με τα αντίστοιχα σχέδια των ρωσικών μονοπωλίων και όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, με τραγικές συνέπειες για τους λαούς, όπως δείχνει και η περίπτωση της Ουκρανίας. Σε αυτό το φόντο, το Ουκρανικό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως και η κατάσταση στην Υπερδνειστερία, στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.
Σε μια προφανή προσπάθεια να κατευναστεί η Ρωσία, που βλέπει ως απειλή για τα ζωτικά συμφέροντα των μονοπωλίων της την προσπάθεια διείσδυσης της ΕΕ στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, από πλευράς ΕΕ τονίζεται ότι η συνεργασία στο πλαίσιο της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» «δεν στρέφεται εναντίον κανενός» και ότι οι συμμετέχοντες ελεύθερα καθορίζουν τους στόχους που προσδοκούν να υπηρετήσουν μέσω της σχέσης τους με την ΕΕ. Μεταξύ αυτών - σημειώνεται - για Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία προτεραιότητα έχει τα επόμενα χρόνια η εφαρμογή συμφωνιών σύνδεσης, ενώ για την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Λευκορωσία έμφαση αναμένεται να δοθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη εξατομικευμένων σχέσεων με την ΕΕ. Σε όλα τα κράτη οι συστάσεις της ΕΕ αφορούν στην επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τις «μπίζνες» και την κερδοφόρα δράση των ευρωενωσιακών ομίλων.
«Οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής διάστασης της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, μεταξύ άλλων και μέσω της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (...) Η ΕΕ και οι χώρες - εταίροι συμμερίζονται το ενδιαφέρον για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας, καθώς και την ενίσχυση της διαφοροποίησης του εφοδιασμού», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και προσθέτει: «Στο πλαίσιο αυτό, η Σύνοδος Κορυφής είναι πιθανό να υπογραμμίσει τη σημασία της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να χαιρετίσει την πρόοδο που σημειώθηκε για τα μεγάλα έργα ενεργειακών υποδομών και τη βελτίωση της διασυνδεσιμότητας (...) Αναμένεται να τονίσει τη σημασία της συγκοινωνιακής σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και των χωρών - εταίρων, της ασφάλειάς της και να απευθύνει κάλεσμα για αύξηση των επενδύσεων».
Δυο λόγια για την «Ανατολική Εταιρική Σχέση»
Στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και του στρατιωτικού βραχίονά της, της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ), που αποτελούν τα μέσα για το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ, έχει συγκροτηθεί η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας της ΕΕ (ΕΠΓ).
Η ΕΠΓ αποτελεί το σχήμα για την επέμβαση της ΕΕ στις χώρες της άμεσης και ευρύτερης γειτονιάς της. Το πρώτο τμήμα της ΕΠΓ αποτέλεσε το Νότιο σκέλος, που στοχεύει στις χώρες της ΝΑ Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Το 2009 η ΕΕ στο πλαίσιο της ΕΠΓ συγκροτεί την «Ανατολική Εταιρική Σχέση», ως όχημα για τη διείσδυσή της στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου. Διείσδυση, που σχεδιάζεται σε βάρος των ανάλογων σχεδίων που εκπονούν τα ρωσικά μονοπώλια και η αστική Ρωσία.