Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ψάχνει «πολιτική συνεννόηση» πάνω στα ζητούμενα του κεφαλαίου

 

«Οταν έλθει η συμφωνία, θα την εξετάσουμε», λένε στη ΝΔ

 

«Χειρότερα αποτελέσματα», λέει η ΝΔ ότι φέρνουν τα αντιλαϊκά παζάρια της τωρινής συγκυβέρνησης σε σχέση με αυτά της δικής της διακυβέρνησης

«Χειρότερα αποτελέσματα», λέει η ΝΔ ότι φέρνουν τα αντιλαϊκά παζάρια της τωρινής συγκυβέρνησης σε σχέση με αυτά της δικής της διακυβέρνησης

«Πολιτική συνεννόηση» επιζητεί η ΝΔ από την κυβέρνηση, με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή στήριξη των αντιλαϊκών μέτρων που χρειάζεται το ντόπιο κεφάλαιο στην τρέχουσα φάση και την ταυτόχρονη διασφάλιση των στρατηγικών επιλογών του για πορεία εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης και ευρώ. Την ίδια ώρα, βέβαια, επιχειρεί και να δικαιώσει την πολιτική που άσκησε για λογαριασμό του κεφαλαίου η ίδια η ΝΔ ως κυβέρνηση στην προηγούμενη φάση, λέγοντας ότι τα αντιλαϊκά παζάρια της τωρινής συγκυβέρνησης φέρνουν τελικά την ελληνική αστική τάξη σε χειρότερη θέση.

Σε αυτήν τη βάση, ενδεικτικά είναι όσα είπε χτες ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ. Μ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον «REAL FM».

Απαντώντας στην ερώτηση ποια θα είναι η στάση της ΝΔ, αν η κυβέρνηση φέρει τη νέα συμφωνία στη Βουλή, και αν θα την ψηφίσει, ο Μ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε: «Κατ' αρχάς, πρέπει να την δούμε. Πρέπει να την εκτιμήσουμε και να τη συζητήσουμε. Εμείς δεν πιστεύουμε στην υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας (...) η χώρα δεν μπορεί να δεχθεί ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση. Η χώρα είχε φθάσει στα όριά της».

Προειδοποίησε, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι περισσότερη φορολογία δε θα φέρει «τη ζητούμενη ανάπτυξη (...) Πιθανόν να δημιουργήσει και κίνητρα για αύξηση της φοροδιαφυγής και ακόμα και για στάση πληρωμών από την πλευρά των πολιτών. Αυτό θα πρέπει να το αξιολογήσουν και να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους».

«Οταν, λοιπόν, θα έλθει η συμφωνία, θα την εξετάσουμε» συνέχισε, «θα το συζητήσουμε αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ένα πακέτο μέτρων και μάλιστα με την κατηγορία ότι εμείς είμαστε οι "προσκυνημένοι", επειδή διαπραγματευόμαστε τα 4 δισ. και ένα πολύ βαρύ πακέτο μέτρων έρχεται ως αποτέλεσμα μιας ισχυρής διαπραγμάτευσης που φέρνει αποτελέσματα. Οταν φέρνεις ένα πολύ βαρύ πακέτο, ή παραδέχεσαι τις λάθος εκτιμήσεις σου και αυτό είναι μια καινούργια πολιτική βάση πάνω στην οποία μπορούμε να συζητήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή αν συνεχίσεις την ίδια ρητορεία που εξακολουθούμε να ακούμε καθημερινά, ότι δηλαδή εμείς είμαστε οι "μερκελιστές", οι "υποταγμένοι", οι "δουλοπρεπείς" απέναντι στους ξένους και θα αναγκαστούμε εμείς να ψηφίσουμε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που φέρνει, με συγχωρείτε, αλλά θα μπούμε σε έναν πολιτικό παραλογισμό ο οποίος θα βλάπτει, τελικά, την ειλικρινή σχέση την οποία θα πρέπει να έχουμε με τους πολίτες».

Σε αυτήν τη βάση, κάλεσε «να πει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας την αλήθεια, ότι "ξέρετε η υπερήφανη διαπραγμάτευση που έκανα δεν έφερε υπερήφανα αποτελέσματα, έφερε χειρότερα από την πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά τι να κάνω, αυτή είναι η πραγματικότητα"»! Και κατέληξε, λέγοντας ότι η ΝΔ θέλει«την πολιτική συνεννόηση ως βάση συμφωνίας για να πάμε μπροστά τη χώρα».

«Στη ΝΔ δεν πάμε καλά»

Στο εσωκομματικό πεδίο, συνεχίζοντας τις εμφανίσεις του, ο φερόμενος ως «δελφίνος» Ν. Δένδιας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά», συνέχισε και τις αιχμές ενάντια στις επιλογές της ηγεσίας Σαμαρά.

Συγκεκριμένα, είπε για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων:«Επειδή στη ΝΔ δεν έχουμε κάνει ορισμένες απαραίτητες ενέργειες για την αυτοκριτική μας απέναντι στο εκλογικό σώμα, δεν πάμε καλά».

Σχετικά με την ανάγκη να πάνε σε ένα νέο συνέδριο (που δεν θέλει η τωρινή ηγεσία, αντιπροτείνοντας εθνική συνδιάσκεψη) ο Ν. Δένδιας έβαλε και ζήτημα ανασύνθεσης του Σώματος: «(...) Το σημερινό εκλεκτορικό Σώμα του Συνεδρίου δεν αντιπροσωπεύει τη ΝΔ. Παρατηρήστε ότι έχουμε υποστεί δύο διασπάσεις, μία προς τους ΑΝΕΛ κι άλλη μία προς το τότε κόμμα της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" που ίδρυσε η κ. Μπακογιάννη. Δεν ξέρω πόσα απ' αυτά τα στελέχη έχουν επανέλθει. Εχουμε χάσει συντριπτικά μία εκλογή κι έχουμε χάσει πάρα πολλά στελέχη, ενώ έχουμε πάρει μερικά. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να πάμε σε συνέδριο με το ίδιο εκλεκτορικό Σώμα, αύριο το πρωί. Πρέπει να γίνουν νέες εγγραφές και πρέπει να υπάρξει νέο εκλεκτορικό Σώμα».

Πρόσθεσε: «Αυτό είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει ένα μήνα, δεν θα κρατήσει 20 χρόνια. Αν είχαμε ξεκινήσει αυτές τις διαδικασίες την επομένη ή τη μεθεπομένη της ήττας μας ή μια εβδομάδα μετά, όπως θα ήταν το σωστό να έχει γίνει, τώρα θα είχαμε τελειώσει, θα είχαμε κάνει συνέδριο, θα είχαμε νομιμοποιήσει την υπάρχουσα ή μια άλλη ηγεσία, θα είχαμε καθορίσει την ιδεολογική μας βάση επί τη βάσει της διακήρυξής μας και των αρχών του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και θα ήμασταν σε διαφορετικό επίπεδο απέναντι στην κοινωνία. Οπως η κυβέρνηση πέταξε εκατό ημέρες από το παράθυρο, έτσι πετάξαμε κι εμείς τρεις μήνες από το παράθυρο»...

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 13 Μάη 2015