Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Η Υγεία και η Ασφάλεια στην εργασία δε συμβιβάζονται με το καπιταλιστικό κέρδος


Με επιτυχία έγινε χτες η εκδήλωση συνδικάτων της Αττικής για τα εργατικά «ατυχήματα» και τις επαγγελματικές ασθένειες

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Με μεγάλο ενδιαφέρον, εργαζόμενοι από τους κλάδους της βιομηχανίας και όχι μόνο, παρακολούθησαν την εκδήλωση που διοργάνωσαν χτες τα συνδικάτα τους, με θέμα τα εργατικά «ατυχήματα», τις επαγγελματικές ασθένειες και τα καθήκοντα του κινήματος στην πάλη για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στους τόπους δουλειάς.
Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, που έγινε στον κινηματογράφο «Αλκυονίς», είχαν τα εξής συνδικάτα: Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ελαιουργοσαπωνοποιών, Ενέργειας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λιθογράφων, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Πρακτορείων Εφημερίδων, Φαρμάκου - Καλλυντικού, Χαρτεργατών και Χημικής Βιομηχανίας.
Στην έναρξη, προβλήθηκε ένα ολιγόλεπτο βίντεο που ετοίμασαν τα συνδικάτα, με θεματολογία και συνεντεύξεις συνδικαλιστών σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, Γιώτα Ταβουλάρη, και παρεμβάσεις από συνδικαλιστές, που ανέδειξαν πλευρές του θέματος, με τη ζωντανή εμπειρία από τους κλάδους και τους τόπους δουλειάς.
Για τα ζητήματα που απασχόλησαν τη συζήτηση και με το πλαίσιο των αιτημάτων τους, τα συνδικάτα προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, την 1η Ιούλη, στις 6 μ.μ.
Στην κεντρική ομιλία, η Γιώτα Ταβουλάρη ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Τα κλαδικά συνδικάτα τις Βιομηχανίας στην Αττική πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, όχι μόνο για να προβάλουμε και να συζητήσουμε το ζήτημα των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών - ζήτημα ζωής και θανάτου στην κυριολεξία για την εργατική τάξη στο σύνολό της και ειδικά για τους εργάτες των κλάδων της Βιομηχανίας -, αλλά κυρίως να αναδείξουμε τα σοβαρά καθήκοντα που απορρέουν για τα σωματεία μας, για το εργατικό κίνημα γενικότερα, από την αναγκαιότητα της οργάνωσης του αγώνα για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των εργατών μέσα στους χώρους δουλειάς.
Από την αναγκαιότητα να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας, να βάλουμε φρένο στους κεφαλαιοκράτες - εργοδότες, να τους εμποδίσουμε, εκτός από κακοπληρωμένους ή απλήρωτους, να μας στέλνουν στα σπίτια μας σακατεμένους ή νεκρούς.
Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους τσακίζουν τα εργατικά δικαιώματα και κουρελιάζουν ακόμα και τα στοιχειώδη στις εργασιακές σχέσεις, για να ξεπεράσουν την κρίση τους, η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους έχει εκτραχυνθεί. Στη χώρα μας, κάθε τρεις μέρες ένας εργαζόμενος πεθαίνει από εργατικό ατύχημα. Χιλιάδες σακατεύονται ή πεθαίνουν μετά από χρόνια από τις επαγγελματικές ασθένειες που θερίζουν. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στις χώρες της ΕΕ και παγκόσμια.
Το τελευταίο εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ, στις 8 Μάη, που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις συναδέλφους και σακάτεψε δύο, ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι το καπιταλιστικό κέρδος όχι μόνο δε συμβιβάζεται, αλλά καταπίνει κυριολεκτικά τη ζωή των εργατών».
  • Στο τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» της ερχόμενης Πέμπτης, ο «Ριζοσπάστης» θα παρουσιάσει αναλυτικά τη χτεσινή εκδήλωση.