Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Εκόντες - άκοντες» προσανατολίζονται να υπερψηφίσουν


Στη ΝΔ συζητούν ποια στάση θα κρατήσουν, όταν έρθει στη Βουλή η νέα αντιλαϊκή συμφωνία που επιχειρεί να κλείσει με τους δανειστές η αστική τάξη της χώρας, αυτή τη φορά επί διαχείρισης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ξέρουν ότι πρέπει να την υπερψηφίσουν, εφόσον δε θέλουν επ' ουδενί να διακινδυνεύσει η στρατηγική επιλογή του ντόπιου κεφαλαίου για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ, ωστόσο κρίνουν ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για νέα εισπρακτικά μέτρα βυθίζουν την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση. Οπως είπε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, «επί μήνες τώρα, καλούμε την κυβέρνηση να διαμορφώσει μια βιώσιμη και αναπτυξιακή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για να αρθεί η αβεβαιότητα και η ασφυξία στην οικονομία και να αποτραπεί η εθνική καταστροφή. Ομως, τέτοια συμφωνία δεν είναι η φοροκαταιγίδα 8 δισ. ευρώ που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας».
Το θέμα αναμένεται να συζητήσει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του κόμματος Αντ. Σαμαράς, μετέχοντας στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που προηγείται της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου θα έχει επαφές με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ και άλλους παράγοντες.

«"Ναι" επί της αρχής και βλέπουμε»
Το θέμα συζήτησαν και οι Κ. Καραμανλής και Ντ. Μπακογιάννη, σε συνάντησή τους χτες για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Κατά πληροφορίες, αμφότεροι εκφράζουν την άποψη ότι η ΝΔ θα πρέπει επί της αρχής να υπερψηφίσει τη συμφωνία, εφόσον βέβαια αυτή υπάρξει και δε συνδεθεί από τον Αλ. Τσίπρα με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Ειδικά η πλευρά Μπακογιάννη αναφέρει πως όσα πάει να συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι ένα κάκιστο και υφεσιακό «deal», ωστόσο «μία κακή συμφωνία είναι καλύτερη από μη συμφωνία». Προϊδεάζει έτσι και για τη στάση που θα κρατήσει στηνεπικείμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, η οποία θα συγκληθεί μόλις γνωστοποιηθεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας, για ν' αποφασιστεί συλλογικά - υποτίθεται - η στάση των βουλευτών της παράταξης στην ψηφοφορία.
Θυμίζουμε ότι το «ναι» επί της αρχής με «διαφοροποιήσεις» της παράταξης ανά άρθρο, είναι θέση και του Ν. Δένδια.
Χαρακτηριστικά και όσα είπε η Μαρ. Γιαννάκου, χτες, στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84»: «Είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Δεν έχουμε εναλλακτικές λύσεις. Ο,τι και να λένε ορισμένοι, ό,τι και να λέει η κυβέρνηση, βρισκόμαστε σε πλήρες αδιέξοδο, αν δε συμφωνήσουμε. Αρα είναι κατανοητό τι πρέπει να συμβεί εκόντες, άκοντες».