Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Παρουσιάστηκε η νέα έκδοση των θέσεων του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά


Με μαζική συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και σωματείων, πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ, η εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης των θέσεων του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, που διοργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο κτίριο της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι από το ΚΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ», το ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ», από Συλλόγους Οικογένειας και το ΕΣΥΝ.
Την έκδοση των θέσεων του Κόμματος παρουσίασε η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών, της ΚΕ του ΚΚΕ.
Οπως είπε, το φαινόμενο της χρήσης ναρκωτικών είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα και βάση του είναι η ταξική κοινωνία. Η ανεργία, η πολιτιστική και οικονομική φτώχεια, οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, η εκτεταμένη εμπορευματοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, είναι το ταξικό υπόβαθρο της τραγωδίας των ναρκωτικών που έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις στις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες.
Ενισχύοντας την επιχειρηματολογία, αλλά και το βασικό σύνθημα του ΚΚΕ «ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις», παρουσίασε στοιχεία του ΚΕΘΕΑ σύμφωνα με τα οποία, οι χρήστες βιώνουν εκτεταμένο κοινωνικό αποκλεισμό και έχουν έλλειψη βασικών πόρων, εφοδίων και αγαθών σε πολλά επίπεδα. Π.χ., ένας στους δύο δεν έχει απολυτήριο λυκείου, 6 στους 10 είναι άνεργοι και δύο στους δέκα έχουν περιστασιακή ή επισφαλή εργασία. Σε ποσοστό 17,6% είναι άστεγοι ή διαμένουν σε προσωρινή στέγη.

Τόνισε ότι τα αστικά κόμματα σε ρόλο χωροφύλακα των συμφερόντων της αστικής τάξης στηρίζουν πολιτικές όπως αυτές της νομιμοποίησης, της καταστολής με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, των υποκατάστατων, του περιορισμού της βλάβης, του διαχωρισμού των ναρκωτικών σε μαλακά - σκληρά κ.ά., με στόχο τη διασφάλιση της κυριαρχίας της σε όσο γίνεται μεγαλύτερο βάθος χρόνου.
Οπως εξήγησε, αυτό γίνεται γιατί η αστική τάξη και οι πολιτικοί της εκφραστές ξέρουν ότι η αντιμετώπιση των ναρκωτικών συνδέεται με τη δημιουργία ενός ευρύτερου κοινωνικού κινήματος που θα παλεύει ενάντια στις αιτίες που παράγουν και αναπαράγουν το φαινόμενο, άρα για την ανατροπή του υπάρχοντος κοινωνικο - οικονομικού συστήματος.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια διαχωρισμού «μαλακών - σκληρών» ναρκωτικών και της αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης, τονίζοντας ότι χρησιμοποιείται πολιτικά για τον αποπροσανατολισμό από την ουσία του προβλήματος, που είναι τα κοινωνικά αίτια που το παράγουν και το αναπαράγουν.
Μάλιστα, παρουσίασε στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, σύμφωνα με τα οποία, τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζεται αύξηση της χρήσης της κάνναβης ως κύριας ουσίας κατάχρησης, από 20,5% το 2011 σε 32,1% το 2014. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, επικρατέστερη κύρια ουσία κατάχρησης εξακολουθεί να είναι η ηρωίνη σε ποσοστό 54,5%, τα ποσοστά αναφοράς της όμως μειώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Η Λούλα Καρατζά αναφέρθηκε στην ξεκάθαρη αντίθεση του ΚΚΕ τόσο με την ισχύουσα κατασταλτική πολιτική, όσο και με τις πολιτικές διαχείρισης του προβλήματος. Σημείωσε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τις πολιτικές νομιμοποίησης, με τα προγράμματα υποκατάστασης χαμηλών προδιαγραφών, με τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των υπαρχουσών υπηρεσιών απεξάρτησης και πρόληψης.
Τόνισε ότι η τοξικομανία μπορεί να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά μόνο σε μια κοινωνία χωρίς ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι και στον καπιταλισμό δεν υπάρχει η δυνατότητα ο εξαρτημένος να γίνει καλά. Απαιτείται όμως πολιτική με κεντρικό σχεδιασμό και υποδομή κατάλληλη για την αντιμετώπιση της μάστιγας. Στο πλαίσιο αυτό το ΚΚΕ προτείνει τη δημιουργία πανελλαδικού δημόσιου φορέα με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης με πλήρη χρηματοδότηση από τον κράτος, με επαρκές επιστημονικό προσωπικό, χωρίς συμμετοχή ιδιωτών.