Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Η απειλή της φτώχειας αφορά ένα στα πέντε νοικοκυριά


Ενδεικτικά της δεινής κατάστασης που βιώνει ο λαός τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Τα συσσίτια που πληθαίνουν, είναι δείγμα της φτώχειας που μεγαλώνει για το λαό
Τα συσσίτια που πληθαίνουν, είναι δείγμα της φτώχειας που μεγαλώνει για το λαό
Το μερίδιο του ετήσιου εισοδήματος για το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού είναι 6,5 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο του εισοδήματος για το φτωχότερο 20% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, την περασμένη Τετάρτη, ηΕλληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) «για την οικονομική ανισότητα και τον κίνδυνο φτώχειας».
Περίοδος αναφοράς της έρευνας είναι τα εισοδήματα του 2013. Παρά το γεγονός ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν αποτυπώνουν πλήρως (ενίοτε μάλιστα αξιοποιούνται για να συσκοτίσουν) την πολύ χειρότερη πραγματικότητα, ωστόσο είναι ενδεικτικά της δεινής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία του λαού και των ταξικών αντιθέσεων που οξύνθηκαν σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης.
Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την κατανομή του εισοδήματος, προκύπτει ακόμα πως το 25% των νοικοκυριών με το χαμηλότερο εισόδημα κατέχει μόλις το 9% του συνολικού εθνικού εισοδήματος. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν το ίδιο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά (8,9%). Το υψηλότερο εισόδημα, που αποτελεί το «ταβάνι» σ' αυτή την κατηγορία, είναι τα 4.988 ευρώ το χρόνο.
Με βάση την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών, σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με βάση πάντα τα υποτιμημένα κριτήρια που χρησιμοποιούν οι στατιστικές υπηρεσίες της Ελλάδας και της ΕΕ, βρίσκεται το 36% του πληθυσμού της χώρας, που αντιστοιχεί σε 3.884.700 άτομα. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στην περίπτωση των ατόμων ηλικίας 18 έως 64 ετών, φτάνοντας το 40,1%.
Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, εκτιμώνται σε 888.452, σε σύνολο 4.266.745 νοικοκυριών (ποσοστό 20,82% επί του συνόλου). Οσον αφορά τα μεμονωμένα άτομα, το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο, της τάξης του 22,1%, με 2.384.035 σε σύνολο 10.785.312 ατόμων να βρίσκονται κάτω από το «κατώφλι» της φτώχειας.
Το στατιστικό «κατώφλι» της φτώχειας ορίζεται στα 4.608 ευρώ ετησίως ανά άτομο και στα 9.677 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση με τους ανέργους και συγκεκριμένα σε ποσοστό 13,4% έναντι 45,9%.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η στέρηση αγαθών και υπηρεσιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δεν αφορά μόνο το «φτωχό», αλλά και μέρος του «μη φτωχού» πληθυσμού, όπως ορίζεται από τη στατιστική Ελλάδας και ΕΕ. Για παράδειγμα, το ποσοστό που ζει σε κατοικία «με στενότητα χώρου», υπολογίζεται σε 27,4% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 22,9% για το «μη φτωχό» και σε 43,1% για το «φτωχό» πληθυσμό.
Το 47,4% των «φτωχών» νοικοκυριών δηλώνει ότι στερείται διατροφής που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας. Οικονομική αδυναμία να έχουν ικανοποιητική θέρμανση δηλώνουν το 32,9% των νοικοκυριών συνολικά (52,5% των «φτωχών»). Επίσης, το 82,4% των «φτωχών» νοικοκυριών συναντούν δυσκολία να ανταποκριθούν σε έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες, ύψους περίπου 475 ευρώ.