Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΣΥΡΙΖΑ Ανασυνθέσεις και διεργασίες στο φόντο αντιλαϊκών επιλογών




Με στόχο να κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει το 3ο Μνημόνιο προς ψήφιση στη Βουλή στις 17 Αυγούστου, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα τεχνικά κλιμάκια των εταίρων τους στην Αθήνα. Η επισφράγιση της λίστας των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων αναμένεται να «κλείσει» μετά και τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν μέσα στη δεύτερη βδομάδα του Αυγούστου. Σε αυτό το φόντο εξελίσσεται και η συζήτηση για τα εσωκομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα των εκλογών διατηρείται στην επικαιρότητα με τη σημείωση ορισμένων ότι εάν κατά την ψήφιση του μνημονίου μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα ψηφίσουν, τότε θα δρομολογηθούν ανάλογες εξελίξεις. Ταυτόχρονα, υπάρχουν σενάρια που κάνουν λόγο για αποχώρηση των μελών της λεγόμενης «Αριστερής Πλατφόρμας» από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταψήφιση του μνημονίου και πως σε αντίθετη περίπτωση όλα θα ξεκαθαρίσουν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Σεπτέμβρη, που ίσως μετατεθεί για αρχές Οκτώβρη.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος...
Απαντώντας κυρίως σε αναφορές που κάνουν λόγο για διάσπαση και αποσύνθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στη «Real news» της Κυριακής είπε πως «το κόμμα δεν βρίσκεται σε πορεία αποσύνθεσης, ούτε διάσπασης και είναι σε πορεία ανασύνθεσης και ουσιαστικής επανίδρυσής του», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει ήδη ο πυρήνας του νέου ΣΥΡΙΖΑ». Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, σε συνέντευξή του στην «Αυγή» έκανε λόγο για «σχέδιο που δεν θα μετατρέπει το Μνημόνιο σε πολιτική μας», στη λογική του ψηφίζουμε το μνημόνιο και στη συνέχεια παλεύουμε για να το ανατρέψουμε, που αποτελεί ωμό εμπαιγμό για το λαό. Ενώ εκφράζει την αντίθεσή του στο σενάριο για κυβέρνηση ειδικού σκοπού.
Στο μέτωπο της διαμάχης με την «Αριστερή Πλατφόρμα» αλλά και με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο Γ. Δραγασάκης, αναφερόμενος σε δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη, σημείωσε πως «αν κάποιος θέλει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, δεν έχει παρά να αποδεχτεί τις προτάσεις του κ. Σόιμπλε ή του Eurogroup» και πως «όταν έρθει η ώρα, η κυβέρνηση έχει να πει πολλά για φίλους και αντιπάλους και με στοιχεία». Από την πλευρά του, ο Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» ανέφερε: «Η απόφαση για ενεργοποίηση του σχεδίου Β, για το παράλληλο νόμισμα ήταν δουλειά ενός πρωθυπουργού. Η δική μου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου ως υπουργού ήταν μόνο να αναπτύξω τα καλύτερα δυνατά εργαλεία. Υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ του σχεδίου, υπήρχαν βέβαια και επιχειρήματα για να μην πατηθεί τελικά το κουμπί. Εγώ, θα το πατούσα! Ναι, θα το έκανα και το έχω πει δημοσίως, αλλά ήμουν στην πλευρά της μειοψηφίας και σέβομαι την απόφαση της πλειοψηφίας».

Διαμάχη για την ...«εσχάτη προδοσία»
Σοβαρές διαστάσεις πάντως φαίνεται πως παίρνουν ακριβώς αυτές οι αναφορές του πρώην υπουργού Οικονομικών, αφού ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούσης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», αναφέρει ότι «η αποσταθεροποίηση του νομίσματος, η αποσύνδεση νομίσματος - ασφάλειας συναλλαγών και κατ' επέκταση η διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης θέτουν ευθέως ζήτημα διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Πολιτεύματος, άρθρο 134, παράγραφος 2, περίπτωση β' του Ποινικού Κώδικα (σ.σ. στοιχειοθετείται το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας)». Παρέμβαση που - αν και ουσιαστικά πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας ενδοαστικής διαμάχης ανάμεσα σε δύο εξίσου αντιλαϊκά ενδεχόμενα - δημιουργεί εύλογα και πολλά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα και τις προεκτάσεις της!
Οι δηλώσεις αυτές του Γιάννη Πανούση προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, που τις χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου», ειδικά τους περί «εσχάτης προδοσίας» υπαινιγμούς που έκανε σε βάρος του Γ. Βαρουφάκη. Μιλώντας «Στο Κόκκινο» καταλόγισε στον Γ. Πανούση «λεκτικές ακρότητες, οι οποίες όμως εμπεριέχουν και νοήματα εξαιρετικά αμφίσημα, που δημιουργούν προβληματισμό με αρνητικό πρόσημο», και ανέφερε πως ο ίδιος ο Γ. Πανούσης γνώριζε καλά ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλάνα για την αντιμετώπιση συνεπειών πρωτόγνωρων καταστάσεων (π.χ. capital control).

Αντιδράσεις Λαφαζάνη
Την αντίδραση του Π. Λαφαζάνη προκάλεσε ο τίτλος της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», που αναφέρει ότι ο «Λαφαζάνης ήθελε το Grexit του Σόιμπλε». Σε δήλωση συνεργατών του αναφέρεται: «Ο προβοκατόρικος πρωτοσέλιδος τίτλος του "Κυριακάτικου Βήματος", ο οποίος αποδίδεται σε ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, είναι ενταγμένος στον κλιμακούμενο πόλεμο, που παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές, ενάντια σε όσους αντιστέκονται στην επιβολή ενός νέου, τρίτου μνημονίου λιτότητας και κοινωνικής λεηλασίας στη χώρα, το οποίο κινδυνεύει να δώσει τη χαριστική βολή στον τόπο. Αυτή, όμως, η φτηνή προβοκατόρικη παραπληροφόρηση δεν δείχνει μόνο παντελή έλλειψη επιχειρημάτων αλλά κυρίως τον πανικό και τα αδιέξοδα των εμπνευστών της».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πληροφορίες που καταγράφει η «Αυγή», γίνεται λόγος για στάση αναμονής από την ΚΟΕ μετά την παραίτηση των μελών της από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη Πέμπτη. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται: «Με προσοχή παρακολουθούν τις κινήσεις του Μ. Γλέζου και της Ζ. Κωνσταντοπούλου που ο πρώτος με τον "πολιτικό όγκο" του και η δεύτερη με τη "διείσδυση σε μεγάλα στρώματα" μπορούν να δημιουργήσουν διαδικασίες που θα έχουν "κινητικότητα και χωρητικότητα". Αναφέρουν δε πως αυτή η δυναμική λείπει από την Αριστερή Πλατφόρμα».