Το εξώφυλλο της μπροσούρας
Μοναδικά ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ περιέχει η μπροσούρα που τυπώθηκε προς τιμήν του 19ου Συνεδρίου και μοιράστηκε στους αντιπροσώπους και τους προσκεκλημένους
«ΚΚΕ - Κάτω απ' την ίδια σημαία συνεχίζουμε, προχωράμε και θα νικήσουμε»!
Σε βαθύ κόκκινο φόντο ο τίτλος κι ακριβώς από κάτω το σφυροδρέπανο που «λούζεται» από το φως ενός αστεριού. Είναι το εξώφυλλο της αφιερωμένης στο 19ο Συνέδριο μπροσούρας με αρχειακό υλικό. Το «φαίνεσθαι» σε πλήρη συνάφεια με το «είναι», ο τίτλος με το περιεχόμενο των στιγμών από την ηρωική διαδρομή του ΚΚΕ, όπως αυτές έχουν διασωθεί στο αρχείο του. Τη ματιά του αναγνώστη υποδέχεται στην αμέσως επόμενη σελίδα αφίσα των πολιτικών εξόριστων στον Αϊ-Στράτη.
Μαζί, ένα σύντομο κείμενο που προλογίζει τα ντοκουμέντα από το Αρχείο του Κόμματος στις επόμενες σελίδες. Πολλά δημοσιεύονται για πρώτη φορά, ενώ άλλα είναι ελάχιστα γνωστά. Αυτό άλλωστε υπήρξε και το κριτήριο για την επιλογή τους.
***
Γράφει η εισαγωγή:
«Το ΚΚΕ απ' την ίδρυσή του μέχρι σήμερα πέρασε από περιόδους νομιμότητας, ημιπαρανομίας, βαθιάς παρανομίας. Αντιμετώπισε πολύμορφους αντιπάλους, απ' την ωμή κρατική βία έως την οπορτουνιστική πίεση για προσαρμογή και συμβιβασμό με την αστική τάξη. Απ' τις ίδιες Συμπληγάδες πέρασαν τα χιλιάδες μέλη και στελέχη του, οι πρωτοπόροι εργάτες, οι νεολαίοι, οι φτωχοί βιοπαλαιστές, οι γυναίκες καθώς και πρωτοπόροι διανοούμενοι, που ρίχτηκαν στην πάλη ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.
Στην ιστορία του το ΚΚΕ έδρασε με όλες τις μορφές πάλης. Από την οργάνωση και δράση στο χώρο δουλειάς ακόμα και "για τη δεκάρα στο μεροκάματο" μέχρι την ένοπλη πάλη του ΕΛΑΣ και την κορυφαία εκδήλωση της ταξικής πάλης στον αγώνα του ΔΣΕ. Με την καθημερινότητα της υπομονετικής δουλειάς του μυρμηγκιού μέχρι τους μεγάλους εργατικούς και λαϊκούς ξεσηκωμούς και εξεγέρσεις.
Στην καθημερινή πάλη, σε συνθήκες μη επαναστατικές, σε συνθήκες που οι δυσκολίες φαντάζουν ανυπέρβλητες, η αφοσίωση στην εργατική τάξη και στην ιστορική της αποστολή, η δράση για το ανέβασμα της συνείδησης της εργατικής τάξης, η ταξική αδιαλλαξία των κομμουνιστών, η γεμάτη αυτοθυσία δράση, σφυρηλάτησε ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη και το λαό.
Από το αφιέρωμα στις μαχήτριες του ΔΣΕ
Οι κομμουνιστές - οι αγωνιστές του λαού βρέθηκαν πολλές φορές αντιμέτωποι σε μαζικές κατά μέτωπο συγκρούσεις, αλλά και ξεμοναχιασμένοι, αντιμέτωποι με κάθε είδους κρατικούς μηχανισμούς βίας, με βασανιστήρια και άλλες πολύμορφες πιέσεις για υποχωρήσεις, για δηλώσεις μετανοίας, για να κάτσουν ήσυχα. Χιλιάδες αγωνιστές σε στρατοδικεία, σε κελιά μελλοθάνατων, σε εκτελεστικά αποσπάσματα κλήθηκαν να διαλέξουν ανάμεσα σε ζωή και θάνατο.
Σε συνθήκες που οι διώκτες παρουσίαζαν την υποχώρηση ως την πιο φυσική επιλογή λέγοντας: το σοσιαλισμό που παλεύεις ακόμα και αν γίνει δε θα μπορέσεις να τον ζήσεις. Το παράδειγμα όσων έμειναν μέχρι τέλους αφοσιωμένοι στην υπόθεση της εργατικής τάξης έχει ξεχωριστή αξία στην πάλη ενάντια στην αστική και οπορτουνιστική πίεση, για να εγκαταλείψει το ΚΚΕ στην πράξη την επαναστατική του στρατηγική - την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.
Η άντληση πείρας και διδαγμάτων από τα παραδείγματα της ανυποχώρητης αντιμετώπισης των δυσκολιών, στις σκληρές συνθήκες της ταξικής πάλης, είναι όρος για συνεχή πάλη μέχρι τη νίκη.
Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Κάτω από την ίδια σημαία, συνεχίζουμε, εμπνεόμαστε. Θα νικήσουμε».
***
Εφημερίδες, τρικάκια και σπάνιες εκδόσεις από το Αρχείο του ΚΚΕ
Η παράθεση ντοκουμέντων αρχίζει με φωτογραφία από συγκέντρωση εργατών στο Λαύριο, μετά τη δολοφονία απεργού εργάτη το 1929. «Επαναστατικοί δεσμοί αίματος με την εργατική τάξη» ο τίτλος της ενότητας που περιλαμβάνει στιγμές της πάλης της εργατικής τάξης και του λαού, μέσα από τα ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», την περίοδο Φλεβάρη - Μάρτη του 1929.
Πρωτοσέλιδα της εφημερίδας, για τους απεργούς του Λαυρίου, την ενίσχυσή τους από τους επαγγελματίες της πόλης αλλά και την έμπρακτη συμπαράσταση των λιμενεργατών του Πειραιά στον αγώνα τους, την ενεργή συμμετοχή στον αγώνα των γυναικών των απεργών οι οποίες «με ρόπαλα ελευθέρωσαν βιαίως τα συλληφθέντα μέλη της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής». Ακόμα για την απεργία των εργατών στην Ελευσίνα, τη δολοφονική επίθεση που διέταξε η κυβέρνηση με συνέπεια δύο νεκρούς εργάτες.
Την ενότητα συμπληρώνουν πρωτοσέλιδα της εργοστασιακής εφημερίδας «Εργάτης Λιπασμάτων» (25/3/1930), όργανο του κομμουνιστικού πυρήνα των λιπασμάτων για την Πρωτομαγιά και τη γενική πολιτική απεργία, όπου ρίχνεται το σύνθημα «Εμπρός για κοινές διαδηλώσεις εργαζομένων και ανέργων». Εντυπωσιακή είναι η σελίδα με τίτλο «Εργάτες Ανταποκριτές» και μικρά ρεπορτάζ γραμμένα από τους ίδιους τους εργάτες! Ακόμα, το πρωτοσέλιδο του πρώτου φύλλου του «Κόκκινου Μηχανουργού», της χειρόγραφης εφημερίδας των κομμουνιστών μηχανουργών του Βόλου, από τον Ιούλη του 1930.
Η δεύτερη ενότητα ντοκουμέντων είναι από τη δράση των νεολαίων κομμουνιστών στον αστικό στρατό. Παρατίθενται ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» από τη δράση των κομμουνιστών φαντάρων. Σελίδες της εφημερίδας «Κόκκινος Ναύτης» όργανο των κομμουνιστικών πυρήνων του Πολεμικού Ναυτικού. Στην προμετωπίδα της: «Αδιάκοπα γυμνάσια, παραλαβές και παραγγελίες! Είναι το ζύγωμα του πολέμου που πρέπει να μετατρέψουμε σε εμφύλιο τάξεων».
***
Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στις ηρωίδες, μαχήτριες του ΔΣΕ. Περιλαμβάνει αποσπάσματα από χειρόγραφα μαχητριών. «Η αποστολή εκτελέστηκε» αναφέρει μία μαχήτρια της 159ης Ταξιαρχίας του Γράμμου «...παίρνουμε δύναμη απ' το κόμμα μας (...) εκτέλεση της αποστολής»! Στη μάχη στο Παπούλη αναφέρεται μια δεύτερη και μια τρίτη στην πορεία για τις επιχειρήσεις της Νάουσας. Την ενότητα κλείνει ανταπόκριση του ραδιοφωνικού σταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα» με τίτλο: «Αλύγιστες μπροστά στους δήμιους»!
Η επόμενη ενότητα αναφέρεται στις φυλακές, τις εξορίες και τα εκτελεστικά αποσπάσματα. Ανοίγει με υλικό για την Πρωτομαγιά του 1959 των πολιτικών εξόριστων του Αϊ-Στράτη. Συνεχίζει με επιστολή της Ηλέκτρας Αποστόλου σε συγγενείς του συζύγου της με την οποία απαντά στις πιέσεις για υποχώρηση. Συγκλονιστικό και το αποχαιρετιστήριο εκτελεσμένης αγωνίστριας, όπως και το τελευταίο σημείωμα του Μήτσου Ρεμπούτσικα πριν την εκτέλεσή του.
Η τελευταία ενότητα περιλαμβάνει ντοκουμέντα απ' τη δράση του ΚΚΕ σε συνθήκες απαγορεύσεων και σκληρών διώξεων από το αστικό κράτος. Περιέχονται τα καμουφλαρισμένα με διαφημίσεις εξώφυλλο και οπισθόφυλλο, την περίοδο της δικτατορίας, παράνομης μπροσούρας του έργου του Λένιν «Η προλεταριακή επανάσταση και ο αποστάτης Κάουτσκι». Αλλά και στιγμιότυπα από το παράνομο φύλλο του «Ριζοσπάστη», τον Απρίλη του 1952 λίγες μέρες μετά την εκτέλεση των Μπελογιάννη, Καλούμενου, Αργυριάδη, Μπάτση.
Σε δύσκολες συνθήκες, ο «Ριζοσπάστης» παρέμενε οργανωτής και καθοδηγητής της ταξικής πάλης. Παρά τις απαγορεύσεις, τυπωνόταν από το 1947 έως το 1956. Την ενότητα κλείνουν τα εξώφυλλα της χειρόγραφης εφημερίδας της ομάδας συμβίωσης των πολιτικών εξόριστων Ανάφης, της πρώτης έκδοσης του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» από τις κομματικές εκδόσεις το 1921, της ειδικής έκδοσης από την «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» του 1945 και του βιβλίου «Ο Λενινισμός και η Σύγχρονη Εποχή», που είναι το πρώτο που εξέδωσε το κομματικό εκδοτικό «Σύγχρονη Εποχή» στις δύσκολες συνθήκες της δικτατορίας. Η μετάφρασή του, μάλιστα, έγινε στην εξορία. Τέλος, ένα παράνομο τρικ της ΚΟΑ την περίοδο της επταετίας για τη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση.