Την αποφασιστικότητα της ΔΗΜΑΡ να συνεχίσει κι απ' το νέο της πόστο στο αστικό πολιτικό σκηνικό να βάζει πλάτες για την προώθηση της πολιτικής που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια, διακήρυξε απ' το βήμα της ΚΕ ο Φ. Κουβέλης, απευθυνόμενος και στο εσωκομματικό ακροατήριο, ένα κομμάτι του οποίου διαφωνεί με την απόφαση αποχώρησης απ' την κυβέρνηση και αναμένεται να θέσει το ζήτημα στην συνεδρίαση σήμερα και αύριο.
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αναλώθηκε σε εξηγήσεις, με τον Φ. Κουβέλη να κατηγορεί τον Α. Σαμαρά ότι αντιμετώπισε απαξιωτικά τη ΔΗΜΑΡ ως κυβερνητικό εταίρο, προσάπτοντάς του την ευθύνη της ρήξης. Όπως και στον Ε. Βενιζέλο που επιπλέον κατηγόρησε για αιφνίδιες μεταστροφές απόψεων που αν δεν υπήρχαν, η κυβέρνηση θα επανεκκινούσε με τη ΔΗΜΑΡ, δίχως να κρύψει ότι δεν υπήρχαν διαφωνίες επί της ουσίας. Έτσι, διαμαρτυρήθηκε που «ο πρωθυπουργός ερήμην και των ίδιων των κυβερνητικών εταίρων του, εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μόνο με τους υπουργούς της ΝΔ και κλείνει εν μια νυκτί την ΕΡΤ», συμφώνησε όμως ότι η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εν λειτουργία «δεν θα έβλαπτε την ουσία των πραγμάτων».
Διατύπωσε τις αντιρρήσεις του κόμματός του ως προς την «κάκιστη μεθοδολογία για την προώθηση συνολικά της διοικητικής μεταρρύθμισης», που βρίσκει σύμφωνη τη ΔΗΜΑΡ, παρότι οδηγεί σε χιλιάδες απολύσεις μεταξύ άλλων. Εξάλλου για να υποστηρίξει ότι «ο κ. Σαμαράς διαμόρφωσε ένα περιβάλλον μη ισότιμων σχέσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων», εξήρε τον Α. Μανιτάκη ότι ενώ «αυτός έδωσε τη μάχη της διοικητικής μεταρρύθμισης», οι υπουργοί της ΝΔ «σε υπουργεία με τους περισσότερους εργαζόμενους, δεν έκαναν τίποτα για την προώθηση της μεταρρύθμισης και την προετοιμασία της κινητικότητας, ακριβώς για να μην ταράξουν το δικό τους σύστημα»!
Ο Φ. Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι όσο εξαρτάται απ' το κόμμα του η πολιτική σταθερότητα δεν κινδυνεύει, υπερασπίστηκε σαν «πράξη ευθύνης» τη συμμετοχή στην συγκυβέρνηση ισχυριζόμενος ότι αλλιώς καραδοκούσε το χάος της χρεοκοπίας και της εξόδου απ' την ευρωζώνη και πρόσθεσε με νόημα: «Η δική μας Αριστερά, νομιμοποίησε την κυβέρνηση και της έδωσε το αναγκαίο κύρος και στο εσωτερικό της χώρας και στην Ευρώπη. Αυτό ας μην το ξεχνάει κανείς. Ούτε ο πρωθυπουργός»!
Η αναφορά του ότι για τη ΔΗΜΑΡ παραμένει ο στόχος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, μηδενισμό του ελλείμματος και εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, προεξοφλεί ότι θα στηρίξει και στο μέλλον μέτρα παραπέρα καρατόμησης μισθών, συντάξεων και δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και αναιρεί τα ψήγματα «φιλολαϊκότητας» με τα οποία διάνθισε την ομιλία του ο Φ. Κουβέλης. Εξάλλου διευκρίνισε πως ό,τι εξοικονομεί το κράτος θα πρέπει να κατευθύνεται στην τόνωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ζητώντας και την εκπόνηση ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος που θα έχει στήριξη και από την ΕΕ.
Αναφερόμενος στα σενάρια για το αύριο του κόμματός του και τις πολιτικές επιλογές που θα κάνει, τόνισε ότι «δεν απαντάμε σε μονοδιάστατα διλήμματα “ή μαζί μας ή με τους άλλους”, δεν θα επιτρέψουμε, με τις δυνάμεις που έχουμε και τις ευθύνες που μας αναλογούν, να παγιωθεί ποτέ ένα τέτοιο δίπολο». Επιπλέον ζήτησε απ' τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν ότι υπάρχει ανάγκη μετάβασης σε νέα συνεργατικά σχήματα και αποφυγή μονοκομματικών κυβερνήσεων και δήλωσε «παρών» για μια τέτοια προοπτική. Οι πολιτικοί στόχοι που έθεσε βεβαίως τον φέρνουν ένα βήμα κοντύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μίλησε κι αυτός για θεσμικές αλλαγές, τις αναγκαίες δηλαδή προσαρμογές του αστικού πολιτικού συστήματος στις νέες συνθήκες, για διόρθωση των αστοχιών του προγράμματος, για κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο....
Ανήγγειλε, τέλος, την εκκίνηση πολιτικών διαδικασιών και διαλόγου ώστε «μεταρρυθμιστικές, προοδευτικές, οικολογικές, αριστερές και δημοκρατικές δυνάμεις (...) να συγκροτήσουν τη συμμαχία τους».