Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΔΝΤ: Πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων - Χρειάζονται περισσότερα



Την ετήσια έκθεση και άλλα κείμενά του για την Ελλάδα έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα το ΔΝΤ

 

Ευθύνες στις ελληνικές κυβερνήσεις, επειδή δεν υλοποίησαν έγκαιρα «τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα στήριζαν τον ιδιωτικό τομέα», αποδίδει το ΔΝΤ, σε εμπιστευτικό εσωτερικό έγγραφο που διατείνεται ότι έχει στην κατοχή της η «Wall Street Journal».

Αναφέρει ακόμα ότι οι χειρισμοί του Ταμείου έδωσαν χρόνο στην Ευρώπη να προετοιμαστεί για να περιορίσει τις επιπτώσεις από την κρίση.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, ένας πιο αργός βηματισμός στο «πρόγραμμα λιτότητας» (με μετάθεση, για παράδειγμα, των στόχων) θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, αλλά κατά το Ταμείο, δεν ήταν πολιτικά εφικτός και «θα απαιτούσε μεγαλύτερη χρηματοδότηση». Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ελληνικό πρόγραμμα το 2010 «ήταν μια επιχείρηση συγκράτησης της κατάστασης», η οποία «έδωσε στην Ευρωζώνη χρόνο να χτίσει τείχος προστασίας για να προστατεύσει άλλα ευάλωτα μέλη της και να αποτρέψει δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Σε εκείνη τη χρονική στιγμή, ούτε το Ταμείο, ούτε και οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα ήταν διατεθειμένες να δανείσουν στην Ελλάδα περισσότερα από 110 δισ. ευρώ. Σε άλλο σημείο, το Ταμείο επισημαίνει ότι παρέκαμψε τους κανόνες λειτουργίας του, καθώς η Ελλάδα δεν πληρούσε τρία από τα τέσσερα κριτήρια για να της δοθούν δάνεια. Ακόμα περισσότερο, η αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική «διάσωση» ήταν τόσο μεγάλη ώστε τα στελέχη του Ταμείου «δεν μπορούσαν να εγγυηθούν με μεγάλη πιθανότητα ότι το χρέος ήταν βιώσιμο».

Το έγγραφο, σύμφωνα με την WSJ, χαρακτηρίζει «λανθασμένες» τις εκτιμήσεις της τρόικας για την Ελλάδα, υποδαυλίζοντας τη διαμάχη για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης.

Ετήσια έκθεση και αποτίμηση

Το ΔΝΤ δημοσιοποίησε την Τετάρτη και άλλα κείμενα που αφορούν στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, την αποτίμηση του μνημονίου και την ετήσια έκθεση, μαζί με συνοδευτικά κείμενα.

Στην ετήσια έκθεση πιέζει την ΕΕ για νέο «κούρεμα» του χρέους, σημειώνοντας ότι «η δέσμευση των κοινοτικών εταίρων της Ελλάδας να παρέχουν πρόσθετη συνδρομή υπό όρους αν κριθεί αναγκαίο ώστε να φέρουν το χρέος κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022, είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα».

Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι πρέπει να γίνει πιστή εφαρμογή των συμφωνημένων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και μέτρων -δήθεν για να μην υπάρξουν νέα μέχρι το 2017- και πως η όποια «χαλάρωση» θα πρέπει να περιμένει την επιβεβαίωση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αν υπάρξει «χαλάρωση», σημειώνει, μπορεί να αυξηθεί το «δημοσιονομικό κενό» από το 2014 και μετά. Όπως εκτιμάει, το χρηματοδοτικό κενό θα φτάσει σωρευτικά στα 6,5 δισ. το 2015, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετα δάνεια και μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ επαινεί την έως τώρα υλοποίηση της πολιτικής πτώχευσης του λαού. Επιπλέον, ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, δήλωσε στην παρουσίαση της έκθεσης, ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τον δημοσιονομικό τομέα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, προσθέτοντας πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Η οποία βέβαια θα ωφελήσει μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους και βασίζεται στα ερείπια μισθών, συντάξεων και δικαιωμάτων.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που το ΔΝΤ συστήνει να συνεχιστούν, ως «κλειδί» για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, είναι νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα. Μεταξύ αυτών, περαιτέρω μείωση μισθών και περικοπή κοινωνικών δαπανών, αλλαγές στο φορολογικό σύστημα για μεγαλύτερη φοροληστεία του λαού, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση για απολύσεις υπαλλήλων και προσαρμογή της στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και ιδιωτικοποιήσεις, άνοιγμα επαγγελμάτων.

Ο Π. Τόμσεν, δήλωσε επίσης ότι «κατά την άποψή μας οι ελληνικές Αρχές δεν πρέπει να εξετάσουν μείωση φόρων πριν υπάρξουν απτές αποδείξεις ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις δουλεύουν».

Το ΔΝΤ προβλέπει για φέτος μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2%, ενώ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, η μεγαλύτερη ανάπτυξη θα καταγραφεί το 2016 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει επιβράδυνση.

 

Πηγή: “902.gr”