Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην Αίγυπτο και μετά το χτεσινοβραδινό τηλεοπτικό διάγγελμα 2,5 ωρών του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, καθώς παρά την παραδοχή «πολλών σφαλμάτων», που όπως αναγνώρισε έκανε τον πρώτο χρόνο της θητείας του, εξακολούθησε να επιρρίπτει την ευθύνη για το κλίμα πόλωσης που επικρατεί στη χώρα στους πολιτικούς του αντιπάλους, στους …«εχθρούς της Αιγύπτου» και σε «συνωμοσίες» κατά της λεγόμενης «επανάστασης» με την οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία ο Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.
Διαπίστωσε ότι η χώρα κινδυνεύει από «παράλυση και χάος» και ότι η πόλωση «θα μπορούσε να απειλήσει τη δημοκρατική μας εμπειρία». Παραδέχθηκε ότι έκανε «πολλά λάθη», αλλά υποσχέθηκε «ριζικές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις» σε «κρατικούς θεσμούς», κάνοντας έκκληση για «διάλογο».
Διέκρινε «πολύ μεγάλη συνωμοσία» κατά της «επανάστασης», με την οποία εκδιώχθηκε ο προκάτοχός του, ισχυριζόμενος ότι «απαιτείται μια χειρουργική επέμβαση με ακρίβεια και έχει έρθει η ώρα γι' αυτή». Προειδοποίησε την - όπως την χαρακτήρισε - «πατριωτική» αντιπολίτευση, λέγοντας ότι δεν θέλει «να εμπλακεί άθελά της σε μια επίθεση στην επανάσταση».
Λίγες ώρες πριν το διάγγελμα Μόρσι αργά το βράδυ της Τετάρτης, εντείνονταν οι συγκρούσεις πολέμιων και υποστηρικτών του Μόρσι ιδιαίτερα στην πόλη Μανσούρα (βόρεια του Καΐρου), με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 240 άλλων.
Ακόμη πιο σοβαρά επεισόδια, με πιθανή ανάμειξη του στρατού σε ρόλο καταστολής, αναμένονται κατά την κινητοποίηση-διαδήλωση της αντιπολίτευσης την Κυριακή 30 Ιούνη, με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του ισλαμιστή προέδρου.
Ήδη μάλιστα γι’ αυτό το σκοπό και με στόχο τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 13.000.000 υπογραφές, ενώ τις τελευταίες μέρες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κάνουν προμήθειες σε τρόφιμα και καύσιμα μπροστά στο ενδεχόμενο σοβαρότερων επεισοδίων σύγκρουσης και αποσταθεροποίησης…