Το όραμα της περιφερειακής αρχής για την υλοποίηση μιας ανάπτυξης που βάζει στο επίκεντρο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε βάρος των λαϊκών αναγκών καταγράφεται στη «Στρατηγική Εξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας», που παρουσιάστηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Η σχετική μελέτη καλωσορίστηκε από τις πρώην κυβερνητικές δυνάμεις ως προσχώρηση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στη «λογική μας». Φέρει δε την έγκριση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, καθώς αποτυπώνει και εξειδικεύει τη στρατηγική της ΕΕ στο επίπεδο της περιφέρειας Αττικής.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, η Στρατηγική Εξυπνης Εξειδίκευσης θα αποτελέσει εργαλείο για την «ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού» μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Επικεντρώνεται δε σε τρία πεδία κερδοφορίας όπου μπορεί να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα. Αυτά είναι η «βιώσιμη οικονομία των αναγκών», που αφορά την ποιότητα της ζωής και μια σειρά τομείς που προοιωνίζονται κέρδη για το κεφάλαιο, όπως η Παιδεία, το Περιβάλλον, η Ενέργεια και άλλοι. Επίσης η λεγόμενη «γαλάζια οικονομία», που περιλαμβάνει την ναυτιλία, τον παράκτιο τουρισμό και το υδάτινο περιβάλλον, και η «δημιουργική οικονομία», που περιλαμβάνει τον Πολιτισμό, τις Τέχνες και την τεχνολογία.
«Αποθέωση του νεοφιλελευθερισμού» χαρακτήρισε τη μελέτη η Αλεξάνδρα Μπαλού, περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Δεν είναι τυχαίο, επεσήμανε, ότι εγκρίθηκε και από τους πρώην κυβερνητικούς και μνημονιακούς.
Η ίδια στην τοποθέτησή της τόνισε ότι η μελέτη εξειδικεύει τα κριτήρια και τις απαιτήσεις των ΠΕΠ και ΕΣΠΑ και έρχεται να υλοποιήσει την ανάπτυξη που έχει αποφασιστεί από την ΕΕ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αυταπάτη πως μπορεί να συνυπάρξει η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και το όφελος του λαού καθημερινά αποδομείται.
Αναφερόμενη στην ορολογία που χρησιμοποιείται στη μελέτη, όπως καινοτομία, έξυπνες πόλεις, έξυπνες πολιτικές, είπε ότι «ξαναφέρνουμε την επιχειρηματικότητα με νέες λέξεις». Τέλος, η Αλ. Μπαλού σημείωσε ότι «Σημασία έχει η ανάπτυξη σε όφελος τίνος είναι, για το λαό ή για τους επιχειρηματίες. Εσείς είστε στο δρόμο που έχει κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου και της επιχειρηματικότητας, εμείς τις ανάγκες του λαού. Καταψηφίζουμε το όραμά σας γιατί διαιωνίζει τη φτώχεια και την εκμετάλλευση».