Η παραμονή ως έχει της άθλιας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην ανώτατη εκπαίδευση αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Παιδείας Αρ. Μπαλτά με την ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας. Υποχρηματοδότηση, μετεγγραφές, προσλήψεις προσωπικού, είναι μερικά από τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Ο υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε ότι η χρηματοδότηση συνδέεται άμεσα με τις διαπραγματεύσεις και προφανώς, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αλλαγών. Το ίδιο ισχύει και με το θέμα των προσλήψεων, ακόμα και στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου ανακοίνωσε ότι παρόλο που υπάρχουν στις συγκεκριμένες εκπαιδευτικές βαθμίδες περίπου 25.000 κενά, δεν προβλέπεται να συμπληρωθούν, επικαλούμενος την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του από τις προηγούμενες.
Μάλιστα, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα για κρατική χρηματοδότηση, ως πηγές χρηματοδότησης που θα αναζητηθούν ανέφερε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ένα ποσό περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, που θα διατεθεί σε κτίρια και εξοπλισμό και θα ξεκινήσει άμεσα, σε συνεργασία με την Σύνοδο των πρυτάνεων. Ως δεύτερη πηγή χρηματοδότησης ανέφερε τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ, ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ, που θα διατεθούν στο υπουργείο Παιδείας. Απ' αυτά, τα 80 εκατομμύρια προβλέπονται για την ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού (υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδάκτορες) και 46 εκατομμύρια ευρώ προβλέπονται για τη φοιτητική μέριμνα υπό την μορφή ανταποδοτικών υποτροφιών.
Στο ζήτημα των μετεγγραφών, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι άδειασαν τα περιφερειακά πανεπιστήμια και αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην απορρόφηση των φοιτητών τα κεντρικά πανεπιστήμια. Από 'δω και στο εξής, σημείωσε, οι μετεγγραφές θα γίνονται με αυστηρά οικονομικά και κριτήρια υγείας. Ενώ δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να υπερασπιστεί τις διοικήσεις των Αρχιτεκτονικών Σχολών (ΕΜΠ και ΑΠΘ) για την προσφυγή τους στο ΣτΕ, λέγοντας ότι αλλιώς δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με τόσους φοιτητές. Ειδικά για τους 200 περίπου φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών που εκκρεμούν οι υποθέσεις τους, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα επιδοτηθούν μέρος του ενοικίου για την επαρχία.
Η πολιτική της ΕΕ είναι εδώ και βασιλεύει
Η ευρωενωσιακή στρατηγική είναι εδώ και βασιλεύει και με το νέο νομοσχέδιο, υπογράμμισε εκ μέρους της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) ο Κώστας Σιέττος, επισημαίνοντας την άθλια πραγματικότητα που παραμένει ως έχει. «Εδώ», είπε, «είναι η πολιτική της υποχρηματοδότησης, που επιβεβαιώθηκε και από τον υπουργό, εδώ είναι η παράδοση του χώρου στην επιχειρηματικότητα, εδώ είναι οι ταξικοί φραγμοί για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, εδώ είναι η συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, εδώ είναι η παράδοση των υπηρεσιών φύλαξης, καθαριότητας κ.λπ. στους εργολάβους, εδώ είναι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, εδώ είναι το εθνικό πλαίσιο προσόντων που απαξιώνει τα όποια δικαιώματα των πτυχίων κ.λπ., όλα αυτά που επιτάσσει η ΕΕ (Μπολόνια) για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της καπιταλιστικής αναπαραγωγής. Μια στρατηγική που υποβαθμίζει τα πτυχία για την παραγωγή ευέλικτου, ημιμαθούς δυναμικού, για την μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για την χειραγώγηση συνειδήσεων και μέσω της επιχειρηματικότητας και της υποβάθμισης της μόρφωσης (άλλωστε αυτά είναι αλληλοσυνδεόμενα), τη δημιουργία "πειθήνειων" Ευρωπαίων πολιτών σε αντιλαϊκούς νόμους. Η κυβέρνηση συμπορεύεται σ' αυτή την στρατηγική με τις προηγούμενες». Ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ απαίτησε τη συνολική κατάργηση του ν. 4009/2011 που είναι η εφαρμογή της Μπολόνια στην Ελλάδα.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος της «Συνάντησης Πανεπιστημιακών Δασκάλων» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στην τοποθέτησή του κατηγόρησε για όλα τα δεινά της ανώτατης εκπαίδευσης το νόμο Διαμαντοπούλου, για τον οποίο όμως ο υπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αφήσει ανέγγιχτα τα 70 από τα 80 άρθρα του!
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των άλλων δυνάμεων ζήτησαν το σύνολο των θεμάτων να τεθούν σε δημόσιο διάλογο, ενώ στάθηκαν και υπερασπιστικά απέναντι στις αναδιαρθρώσεις των τελευταίων χρόνων, που, όπως έχει φανεί, τον πυρήνα τους θα τον διατηρήσει στο ακέραιο και η παρούσα συγκυβέρνηση.