Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ: Υποκριτικές δηλώσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ

 

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για κατάργηση οργανισμών με υπουργική απόφαση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - υπουργός Επικρατείας, Σ. Κεδίκογλου, ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ, κατασυκοφαντώντας στη δημόσια δήλωσή του τους εργαζόμενους σ' αυτήν.

Ανακοίνωσε ότι στη θέση της θα δημιουργηθεί «ένας σύγχρονος, δημόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος - Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης (...) το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως, ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας». Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους θα απολυθούν όλοι και «όσοι το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης», που εννοείται ότι δεν τους χωράει όλους, αφού «θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό» σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Αν και δήλωσε πως το αρχείο της ΕΡΤ «θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως», όπως και οι δορυφορικές υπηρεσίες και οι σύγχρονες τεχνολογίες, δεν είπε ούτε μία λέξη για την τεράστια ακίνητη περιουσία που διαθέτει η δημόσια τηλεόραση και το τι μέλλει γενέσθαι με αυτήν.

Η δήλωση αυτή απλά επιβεβαίωσε την έντονη φημολογία που προϋπήρχε όλη την ημέρα σύμφωνα με την οποία η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου φωτογράφιζε τη δημόσια τηλεόραση, αλλά και φόβους που εδώ και καιρό είχαν αναπτυχθεί στο έδαφος της συρρίκνωσης και απαξίωσης της ΕΡΤ, λόγους για τους οποίους εξάλλου οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Άλλωστε σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει έκαναν λόγο για μαζικές απολύσεις τουλάχιστον 2.000 εργαζομένων, επικαλούμενα συζήτηση και απόφαση των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης κατά την τελευταία τους συνάντηση τον Απρίλη, προκειμένου να πιαστεί ο στόχος των 4.000 απολύσεων στο Δημόσιο μέσα στο 2013 και των 15.000 απολύσεων συνολικά μέχρι το τέλος του 2014.
Προκλητικός και κυνικός ο Σ. Κεδίκογλου επιχείρησε όχι απλά να προσεταιριστεί την κοινή γνώμη, αλλά και να υποδαυλίσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, παρουσιάζοντας το κλείσιμο της ΕΡΤ σαν ...έκφραση οφειλόμενου σεβασμού στον λαό και στις θυσίες που υφίσταται! Σε μια προσπάθεια να εξαγοράσει την ανοχή του λαού σε μια εξέλιξη που στρέφεται καθαρά εναντίον των συμφερόντων του, μίλησε για απαλλαγή απ' το τέλος υπέρ της ΕΡΤ, έως την επαναλειτουργία του νέου οργανισμού, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «χαράτσι»! Υποσχέθηκε ακόμα ότι «μετά θα πληρώνουν πολύ λιγότερα» και πως «για όσες θέσεις της σημερινής ΕΡΤ κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα ΚΕΠ και όπου αλλού το δημόσιο έχει ανάγκη»! Πρόκειται για σωστό εμπαιγμό απ' τον εκπρόσωπο μιας κυβέρνησης που έχει φορτώσει στις πλάτες του λαού τόσα ασήκωτα χαράτσια και διαλύει τομείς κρίσιμους για τη ζωή του όπως η υγεία.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για "ιερές αγελάδες" που παραμένουν άθικτες, όταν επιβάλλονται περικοπές παντού (...) δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης. Κι αυτό τελειώνει σήμερα...» δήλωσε και επέμεινε στην πρόκληση: «Την ΕΡΤ την πληρώνει ο Ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο! Έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ' όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι (...) Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της (...) στη διαχείριση των συμβάσεων (...) στη διαχείριση του υλικού (...) Καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους, που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών».
Ο Σ. Κεδίκογλου σαν να πρόκειται για περαστικό απ' τη χώρα θυμήθηκε «τις ακριβές ιδιωτικές παραγωγές», το «κόστος των εξωτερικών μεταδόσεων», τους «δεκάδες σταθμούς τοπικούς σταθμούς που ουσιαστικά αναμεταδίδουν το κεντρικό πρόγραμμα» για να καταλήξει ότι η ΕΡΤ «έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο»!

Να διαφωνούν με την απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ, εμφανίστηκαν σήμερα υποκριτικά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ - με τους προσκείμενούς τους  υπουργούς να μην υπογράφουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - παρόλο που έχουν πλήρως συμφωνήσει για περίπου 16.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων φέτος και το 2014, αλλά και με την απόφαση για κατάργηση οργανισμών και φορέων του δημοσίου, η εφαρμογή της οποίας ξεκινά από τη δημόσια τηλεόραση.

Το βράδυ και μετά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η απόφαση, το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν το νόμο στη Βουλή και ζήτησαν σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών άμεσα.

Στη διαδικασία επικέντρωσε το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας «σαφείς κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» με την υπόδειξη «μείζονος σημασίας θέματα πρέπει έγκαιρα να συζητούνται και να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων». Υπερασπίζεται όμως τη «μεταρρύθμιση στο κράτος», στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται το λουκέτο στην ΕΡΤ, ζητά «ριζικές αλλαγές στη δομή της και αξιολόγηση του προσωπικού της», «ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσής της», μη παραλείποντας να υποβάλει κι αυτό τα σέβη του στους πολίτες που καταβάλλουν το ανταποδοτικό τέλος και κατά τα άλλα τσακίζουν με την πολιτική τους.

Το ΠΑΣΟΚ εξανίσταται ότι όλα αυτά «δεν μπορεί να γίνουν ξαφνικά» με απόλυση όλου του προσωπικού «επειδή οι 2.000 θέσεις δεν έγινε εφικτό να βρεθούν εγκαίρως» και διαμηνύει στον Α. Σαμαρά να μην ανοίγει «λανθασμένα μέτωπα με λανθασμένο τρόπο», ενώ μέμφεται τον αρμόδιο υπουργό, Σ. Κεδίκογλου, για την απραξία του σε σχέση με την ΕΡΤ.

Η ΔΗΜΑΡ εκφράζει τη ριζική της διαφωνία με την αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ, άλλωστε οι προσκείμενοι σε αυτήν υπουργοί δεν υπέγραψαν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ωστόσο συνηγορεί υπέρ του εξορθολογισμού και της αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ, διατυπώνοντας προβληματισμούς ως προς την προχειρότητα με την οποία αυτή επιχειρείται και την έλλειψη σχεδίου. Ζητά τέλος την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλει στο κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη Δημόσια Τηλεόραση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, κατήγγειλε την «ακραίου αυταρχισμού δήλωση εκ μέρους του κ. Κεδίκογλου (...) μίλησε για αδιαφάνεια και σπατάλες, προφανώς πρόκειται για μία δημόσια αυτοκριτική του πολιτικού προϊστάμενου της δημόσιας τηλεόρασης, του ίδιου και των προκατόχων του, διότι αυτοί ευθύνονται για όλα αυτά τα οποία ο ίδιος χρέωσε στους εργαζόμενους». Ο Π. Σκουρλέτης πρόσθεσε ότι πρόκειται για πράξη ενάντια στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία, ενάντια στην πολυφωνία και τη δημοκρατία και ότι αποσκοπεί στο «να κόψουν και να ράψουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στα μέτρα τους, απόλυτα ελεγχόμενη ώστε να είναι ακίνδυνη».

Πραξικόπημα χαρακτήρισε την απόφαση ο Αλ. Τσίπρας που επισκέφτηκε την ΕΡΤ. Ερωτώμενος αν σκέφτονται την κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης αρκέστηκε να δηλώσει ότι εξετάζουν τα πάντα αλλά δεν θα κάνουν σπασμωδικές κινήσεις. Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να διαχωρίσουν τη θέση τους και προειδοποίησε να μην κόψουν το σήμα εκπομπής της ΕΡΤ γιατί κάτι τέτοιο είναι παράνομο και αν το πράξουν θα λογοδοτήσουν.

Ο βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Τ. Κουίκ, μίλησε για απόπειρα διάλυσης της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, για να φτιάξουν οι συγκυβερνώντες «ένα μικρομαγαζάκι στα μνημονιακά μέτρα, στέλνοντας, μάλιστα, στην ανεργία και άλλους πολίτες». Συμπλήρωσε ότι «τα ρολά στην ΕΡΤ και η μετέπειτα συρρίκνωσή της, είναι μποναμάς στα ιδιωτικά κανάλια». Ο Τ. Κουίκ εγκάλεσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υπογραφή από μέρους του μιας ακόμα Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

 

“902.gr”