Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Απόσυρση των υπουργών της από την κυβέρνηση αποφάσισε η ΔΗΜΑΡ

 

 

Να αποσυρθούν οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση Σαμαρά αποφασίστηκε στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, έπειτα από σχετική εισήγηση του Φ. Κουβέλη.

Με την εισήγηση του προέδρου του κόμματος συντάχθηκε η πλειονότητα των μελών της ΚΟ, γεγονός που οδηγεί σε δικομματική κυβέρνηση και επίσπευση του ανασχηματισμού.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα αναφέρει: «ΔΗΜΑΡ, μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της δεν μετέχει στην κυβέρνηση.

Ζήτησε από τους Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς, που η ΔΗΜΑΡ είχε υποδείξει να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους».

Σε δήλωσή του ο Φ. Κουβέλης, επανέλαβε την ταύτιση της ΔΗΜΑΡ με την πολιτική των αντιλαϊκών φιλομονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων.

Όπως σημείωσε, «η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Η ΔΗΜΑΡ έδωσε και θα δώσει τη μάχη για την παραμονή της χώρας στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με τις δικές της διακριτές πολιτικές θέσεις. Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη μεταρρυθμιστική της πολιτική και στην αναζήτηση και διεκδίκηση λύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αυτή θα είναι η πολιτική μας παρουσία. Σε αυτή την προσπάθεια η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενεργή, αλλά και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Υπέρ της πρότασης Κουβέλη ψήφισαν 11 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν δύο (Ψαριανός και Οικονόμου), ενώ ο Σπύρος Λυκούδης απείχε. Από την Εκτελεστική Επιτροπή υπέρ της πρότασης ψήφισαν 20 μέλη και κατά της πρότασης έξι μέλη.

Τέσσερα μέλη της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ, (Γ. Αντωνίου, Γ. Γεωργάτος, Στ. Λιβαδάς, Δ. Τσικαρδάνη) που διαφώνησαν με την αποχώρηση από την κυβέρνηση, ανέφεραν, μεταξύ άλλων, σε κοινή δήλωσή τους πως «το άλμα στο κενό έγινε (…) Το αφήγημα της ανοχής και της προγραμματικής αντιπολίτευσης που θα προβληθεί ως εναλλακτική στην κυβερνητική συμμετοχή δεν έχει ακροατήριο και θα είναι αυτοκτονικό ως προς τα αποτελέσματά του».

«Θα καταθέσω σήμερα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΟ και της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Α. Ρουπακιώτης, αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του το απόγευμα.

Συνάντηση προγραμματίζουν Σαμαράς - Βενιζέλος

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων 24ωρων.

Την Παρασκευή έγινε γνωστό πως ο Ε. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Α. Σαμαρά, κατά την οποία συζήτησαν για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ακύρωσε σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματισμένο για το απόγευμα της Παρασκευής ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη.

Σ. Κεδίκογλου: Δεν θα πέσουμε σε ακυβερνησία

Για ύπαρξη άτυπης συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης για το πλαίσιο του μεταβατικού φορέα της δημόσιας τηλεόρασης και αλλαγή θέσεων την τελευταία στιγμή από τον Φ. Κουβέλη, έκανε λόγο την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Σ. Κεδίκογλου δήλωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι απέμενε μόνο να καθοριστεί ο αριθμός των εργαζομένων και πως ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την πρόθεση να αυξηθούν.

Ο Σ. Κεδίκογλου ανέφερε ακόμα πως «δεν θα πέσουμε σε ακυβερνησία, δεν θα πέσουμε σε στασιμότητα» ενώ απέδωσε εύσημα στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «το ΠΑΣΟΚ με υπευθυνότητα στηρίζει την κυβέρνηση».

Την ίδια ώρα, σε δήλωσή του για την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Αθανασίου, ανέφερε ότι «η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έδωσε με σαφήνεια τις δέουσες απαντήσεις σχετικά με την απόφαση της Κυβέρνησης να αναδιοργανώσει εκ βάθρων το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός με σύνεση και αποφασιστικότητα προχωρούν στις μεταρρυθμίσεις προτάσσοντας το Εθνικό συμφέρον».

ΚΚΕ: Οι όποιες διαφωνίες δεν αφορούν την κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής

Σε ανακοίνωση του για τις εξελίξεις στην τρικομματική κυβέρνηση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζει:

«Οι όποιες διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν αφορούν την κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής αλλά το πλασάρισμά της στο λαό. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έχουν ψηφίσει δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα και υπερασπίζονται φανατικά, όπως και η ΝΔ, τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις, τη φοροληστεία, τα μέτρα που οδηγούν το λαό στη χρεοκοπία για να σωθεί το κεφάλαιο.

Η επίκληση της "νομιμότητας" και της "δημοκρατίας" στην υλοποίηση των μέτρων, που γίνεται κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, είναι το φύλλο συκής στην αντιλαϊκή πολιτική. Στο όνομα του δόγματος "νόμος και τάξη" η σημερινή συγκυβέρνηση προχώρησε σε διώξεις, επιστρατεύσεις, κατασυκοφάντηση των λαϊκών αγώνων. Ο αυταρχισμός είναι απαραίτητο συνοδευτικό της πολιτικής που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Για το λαό που υποφέρει είναι αδιάφορο, αν τα μέτρα θα υλοποιηθούν μέσα από το σημερινό κυβερνητικό σχήμα ή από ένα άλλο παρόμοιο. Καμία κυβερνητική μεταμφίεση, καμία κυβερνητική αλλαγή "εντός των τειχών" του σημερινού αντιλαϊκού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ δεν αποτελεί λύση για το λαό. Αυτή η λύση βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, στην ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας για απόκρουση των βάρβαρων μέτρων και για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση με ριζική ανατροπή του σάπιου συστήματος».

Συνδέσεις Ειδήσεων:

Κόμματα της συγκυβέρνησης: Συμφωνούν στην αντιλαϊκή κλιμάκωση διαφωνούν στο πλασάρισμά της - Συνεδριάζει η ΔΗΜΑΡ

 

“902.gr”