Τις θετικές ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, παρά τις επικοινωνιακού τύπου ενστάσεις ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, συγκεντρώνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια αν θα το υπερψηφίσουν ή όχι. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που στην πραγματικότητα προσπαθεί να διασφαλίσει πως οι τράπεζες θα έχουν τις μικρότερες απώλειες από την αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να εξοφλήσουν τα δάνειά τους.
Το νομοσχέδιο συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντος και τη Δευτέρα αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή. Η κυβέρνηση επιχείρησε να χαρακτηριστεί ως κατεπείγον και να ψηφιστεί με φαστ-τρακ διαδικασίες, ωστόσο υποχώρησε να συζητηθεί ως επείγον, λόγω των αντιδράσεων που εκφράστηκαν.
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ
Για νομοσχέδιο επεξεργασμένο από τους τραπεζίτες έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, σημειώνοντας πως η αρχή που το διαπερνά είναι πώς θα μειωθούν οι επισφάλειες των τραπεζών και πώς θα πάρουν ακόμη περισσότερα από τους δανειολήπτες σε όποια θέση και αν βρίσκονται.
'Οπως τόνισε: «Το χαρακτηριστικό είναι, ότι στο άρθρο 2, προβλέπει ότι οι προϋποθέσεις παροχής του προγράμματος διευκόλυνσης αποτελούν συσωρευτικά η εμπράγματη εξασφάλιση του δανειστή για τις υπαγόμενες απαιτήσεις του άρθρου 1 παρ. 3, επί της κύριας κατοικίας του οφειλέτη δηλωθείσας ως τέτοιας στην τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματός του. Τι σημαίνει αυτό; Βέβαια, δεν αναφέρεται μόνο σε στεγαστικά δάνεια, αναφέρεται σε κάθε είδος δανείου. Δηλαδή, εάν κάποιος πήρε δάνειο για δευτερεύουσα κατοικία και έχει βάλει υποθήκη το κτήμα, τώρα θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη εγγύηση στις τράπεζες με τον εκβιασμό της πρώτης κατοικίας … Αυτό είναι αθλιότητα. Είναι μια προκλητική ρύθμιση προς όφελος των τραπεζιτών και σε βάρος των δανειοληπτών».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ στηλίτευσε το γεγονός πως αφορά τη διευκόλυνση των ενήμερων δανειοληπτών και όχι εκείνων που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις και πως κάνει ακόμα χειρότερο και επαχθέστερο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά το «νόμο Κατσέλη».
Στάθηκε αναλυτικά στις διατάξεις της πρότασης νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για το θέμα και την οποία απέρριψαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τονίζοντας ότι απαντά στα αδιέξοδα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. «Η πρότασή μας προβλέπει να χάσουν οι τράπεζες. Αυτό το έχουμε πει. Η δική σας προβλέπει να εξαθλιωθούν οι δανειολήπτες, να χάσουν τα πάντα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο Χρ. Κατσώτης τόνισε πως το ΚΚΕ επιμένει στη δική του πρόταση νόμου, την οποία καταθέτει στην ίδια την εργατική τάξη, στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους, στους επαγγελματοβιοτέχνες.
Νωρίτερα, στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος απέρριψε τις απαράδεκτες διαδικασίες του κατεπείγοντος. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο στην ουσία του εμπαιγμό, καθώς δεν αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά ωφελεί τις τράπεζες μέσα από εξυπηρετήσεις στα ενήμερα δάνεια.
Ο υπουργός Ανάπτυξης
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει «στο μέτρο του δυνατού» μια σειρά από μεγάλα προβλήματα των δανειοληπτών που έχουν δημιουργηθεί λόγω κρίσης.
Απαντώντας στην κριτική πως το νομοσχέδιο δεν αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά τα ενήμερα δάνεια, δήλωσε πως δεν υπάρχουν χώρες στις οποίες να ετοιμάζονται πιο «γενναιόδωρες» ρυθμίσεις από αυτές που έφερε η ελληνική κυβέρνηση.
Παρουσίασε μάλιστα ως «ανορθολογισμό» την κριτική που γίνεται στο νομοσχέδιο, λέγοντας πως αν κάποιος δεν ξέρει τις ρυθμίσεις του και ακούσει μόνο τις διάφορες τοποθετήσεις, «θα σχηματίσει την εντύπωση ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει περίπου μέτρα λιτότητας».
Οι τοποθετήσεις ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιος Μωραΐτης δήλωσε πως το νομοσχέδιο «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να κριθεί ικανοποιητικό» και πως «διαψεύσθηκαν» οι προσδοκίες των πολιτών, ωστόσο αποτελεί «ένα βήμα». Αντέτεινε ως «ρεαλιστική και ουσιαστική» την πρόταση νόμου του κόμματός του για το θέμα, λέγοντας πως παράλληλα δε βάζει σε περιπέτεια την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος.
Η Ασημίνα Ξηροτύρη, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, τόνισε πως το νομοσχέδιο είναι μια πρώτη «θετική τομή» παρά τις καθυστερήσεις και τις αδυναμίες που έχει. Ζήτησε να γίνουν διορθώσεις, ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις και να δοθούν καλύτερες προϋποθέσεις εφαρμογής του νομοσχεδίου.
Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης
Το νομοσχέδιο καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, με το σκεπτικό πως δεν απαντά στο πραγματικό πρόβλημα, πως είναι περιοριστικό, αλλά και πως δεν ενσωματώνει τη θετική αρχή πάνω στην οποία αποφαίνονται μέχρι στιγμής τα δικαστήρια.
Συγκεκριμένα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, είπε πως η παρούσα ρύθμιση γίνεται με τρόπο υποδεέστερο της πρακτικής που εφαρμόζεται από τις τράπεζες. «Είναι η πιο συντηρητική εκδοχή της τραπεζικής πρακτικής αυτό το οποίο καλούμαστε να νομοθετήσουμε σήμερα, είναι απόλυτα περιοριστικό, δεν απαντάει σε κανένα από τα προβλήματα των φτωχών στρωμάτων και δεν είναι καθόλου γενναιόδωρο».
Εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η βουλευτής Μίκα Ιατρίδη τόνισε πως δεν εξυπηρετούνται οι δανειολήπτες, αλλά οι τραπεζίτες από το παρόν νομοσχέδιο, ωστόσο επειδή διαπραγματεύεται ένα πολύ ευαίσθητο κοινωνικό θέμα, το κόμμα της θα ακούσει τις απαντήσεις της κυβέρνησης και τις όποιες τροποποιήσεις γίνουν και θα τοποθετηθεί οριστικά στην Ολομέλεια.
Ο βουλευτής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος δήλωσε πως το νομοσχέδιο δεν έχει καμιά «φιλοσοφία ανάκαμψης της οικονομίας». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση πως σπασμωδικά προσπαθεί να εκπληρώσει επιταγές της τρόικας και όχι των Ελλήνων.
Πηγή:- “902.gr”