Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στη Δανία



Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Δανοί ψηφοφόροι προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες για να αναδείξουν νέα κυβέρνηση και νέα Βουλή, σε μια αναμέτρηση ανάμεσα στο «κόκκινο μπλοκ», με υποψήφια την νυν πρωθυπουργό, σοσιαλδημοκράτισσα, Χέλε Τόρνινγκ, και από την άλλη το «μπλε μπλοκ», με υποψήφιο τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό του Φιλελεύθερου Κόμματος,Λαρς Λέκε.
Και για τα δύο μπλοκ είναι δεδομένο ότι είναι μονόδρομος ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και ως εκ τούτου έχουν και οι δύο συμφωνήσει και ψηφίσει, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών της, ότι μέχρι το 2020 πρέπει να γίνουν περικοπές ύψους 39 δισ. κορονών (52 δισ. ευρώ).
Το «κόκκινο μπλοκ» ισχυρίζεται ότι χάρη στα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε στην τετραετία που κυβέρνησε, η Δανία ξεπέρασε την κρίση κι έρχονται καλύτερες μέρες με στόχο ανάπτυξης ύψους 0,6%, ενώ το «μπλε μπλοκ» ισχυρίζεται ότι τα μέτρα αυτά είναι δικό τους έργο που πηγάζει απ' το πρόγραμμά τους και γι' αυτό μπορούν να τα συνεχίσουν καλύτερα, προτείνοντας πάγωμα των προσλήψεων κά.
Οι δημοσκοπήσεις έφεραν την κυβερνητική συμμαχία να ισοψηφεί με την αντιπολίτευση τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανίστηκε να υπολείπεται της αντιπολίτευσης, ενίοτε με μεγάλη διαφορά. Πάντως οι δημοσκοπήσεις δίνουν αντιφατικές ενδείξεις. Η μία από αυτές, η οποία δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Jyllands - Posten, φέρει την κεντροαριστερά να προηγείται συγκεντρώνοντας το 51% των προθέσεων ψήφου, έναντι 49% για τη συμμαχία της κεντροδεξιάς. Αντιθέτως, δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Politiken φέρει την κεντροδεξιά του Λαρς Λέκε Ράσμουσεν να προηγείται με 50,7% έναντι 49,3% της κυβερνητικής παράταξης.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, σχεδόν το ένα πέμπτο των εκλογέων στη Δανία παρέμενε μέχρι σήμερα αναποφάσιστο.
Οι κάλπες κλείνουν στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) και αμέσως μετά θα δοθούν στη δημοσιότητα δύο έξιτ πολ. Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τις 01:00 της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).