Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ Υποσχέσεις για αυξήσεις στους εργάτες του φασόν

 

bagla

Κανονικά λειτούργησαν χτες, μετά από πέντε μέρες απεργιακών κινητοποιήσεων, τα περισσότερα εργοστάσια παραγωγής ρούχων στο Μπαγκλαντές. Οι εργάτες των φασόν είχαν ξεκινήσει από το Σάββατο απεργιακές κινητοποιήσεις απαιτώντας αύξηση των μηνιαίων απολαβών τους στα 100 δολάρια ΗΠΑ, από τα 38 δολάρια που είναι σήμερα. Περισσότεροι από 200.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν καθημερινά στις μαζικές κινητοποιήσεις, που αντιμετωπίστηκαν με εξαιρετική βία από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προχώρησαν σε χρήση χημικών και λαστιχένιων σφαιρών, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να τραυματιστούν. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, έλαβαν διαβεβαιώσεις για αυξήσεις στους μισθούς μέχρι το Νοέμβρη.

Οι εργαζόμενοι των φασόν στο Μπαγκλαντές εργάζονται σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της κατάρρευσης του κτιρίου «Ράνα Πλάζα», στο οποίο στεγάζονταν πέντε εργοστάσια ρούχων, τον Απρίλη, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 εργάτες. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της χώρας παραμένει πιστός υποστηρικτής των ιδιοκτητών εργοστασίων φασόν, που παράγουν το 80% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα το ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις εργάτριες και τους εργάτες του Μπαγκλαντές που παλεύουν ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

 

“Ριζοσπάστης”