Για τη Δευτέρα 10 Ιούνη είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας, στο πλαίσιο των συνεννοήσεων για τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα.
Βάζουν στο μάτι την α' κατοικία
«Στα γεμάτα» έχει ανοίξει και η συζήτηση για την κατάργηση της ρύθμισης που προβλέπει αναστολή των πλειστηριασμών για την α' κατοικία, σε περίπτωση που μια λαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα δάνεια από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε πέρυσι, μέχρι τα τέλη του 2013 απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα, καθώς και των ακινήτων που αποτελούν πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως ποσού. Αυτό το καθεστώς προστασίας υπάρχει από το 2009.
Σύμφωνα, όμως, με την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να αντικατασταθεί μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο από ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την αποπληρωμή των δανείων προς τις τράπεζες, αλλά δε θα προστατεύουν την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς.
Το Ταμείο ισχυρίζεται στην έκθεση ότι το σημερινό καθεστώς «έχει πολύ υψηλό κόστος για τις τράπεζες» και γι' αυτό συστήνει «να αλλάξει μέχρι τον Αύγουστο του 2013», αφού πρώτα καταστεί πλήρως λειτουργικό «το καινούργιο πλαίσιο προστασίας» για τα δάνεια στις τράπεζες. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η κίνηση του υφυπουργού Ανάπτυξης να ανοίξει ζήτημα αναστολής του νόμου που προστατεύει από πλειστηριασμούς την α' κατοικία, καθώς, όπως φαίνεται, είναι στις άμεσες υποχρεώσεις της χώρας με βάση το μνημόνιο.
Όπως καθόλου τυχαίο δεν είναι και το νέο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων προς τις τράπεζες, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει το «νέο πλαίσιο», με το οποίο η κυβέρνηση θα δικαιολογήσει την αναστολή της ρύθμισης για την α' κατοικία.
Παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, η κυβέρνηση φαίνεται πως καταρτίζει ήδη σχέδιο για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με δημοσίευμα στον κυριακάτικο Τύπο (εφημερίδα «Καθημερινή») η άρση θα γίνεται «με προϋποθέσεις και κριτήρια» και θα μειώνεται σταδιακά το ελάχιστο όριο της αντικειμενικής αξία του ακινήτου κάτω από το οποίο θα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί. Το όριο θα μειωθεί σε πρώτη φάση κατά 50.000 ευρώ, με προοπτική την περαιτέρω πτώση του ορίου σε ένα εξάμηνο ή ένα έτος, έως ότου απελευθερωθεί πλήρως η αγορά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Η υπόλοιπη ατζέντα
Κατά τα λοιπά, στην ατζέντα των συναντήσεων συγκυβέρνησης - τρόικας, βρίσκονται μεταξύ άλλων:
- Απολύσεις 4.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους. Στα σκαριά είναι το σχέδιο συρρίκνωσης της ΕΡΤ και η συγχώνευση των βιομηχανιών πολεμικού υλικού ΕΑΒ - ΕΑΣ - ΕΛΒΟ, που σύμφωνα με τα κυβερνητικά σενάρια μπαίνουν ψηλά στη λίστα των απολύσεων. «Προγράμματα κινητικότητας» ετοιμάζουν για επιπλέον 12.500 δημόσιους υπαλλήλους.
- Τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία επεκτείνονται σε κάθε σπιθαμή γης, εξέλιξη που, ανεξάρτητα από τον τρόπο εφαρμογής, θα ενισχύσει το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
- Η αύξηση του «τέλους επιτηδεύματος» για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες έχει πέσει στο τραπέζι, με «αιτιολογικό» την αναπλήρωση των προϋπολογιζόμενων κρατικών εσόδων, των «χαμένων» εισπράξεων, μετά και τα μαζικά λουκέτα και τη μείωση του αριθμού των αυτοαπασχολουμένων.
- «Επαναξιολόγηση» στα προγράμματα Πρόνοιας και περικοπές σε επιδόματα και βοηθήματα, όπως ανεργίας, επίδομα τέκνων, ΕΚΑΣ.
- Παραπέρα μειώσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ.
- Μειώσεις στα εφάπαξ, στη βάση των αναλογιστικών μελετών.
- «Αναπροσαρμογές» στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων και αύξηση του φόρου για γονικές παροχές - κληρονομιές.
- Ανατιμήσεις στα εισιτήρια για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε άλλα τιμολόγια.
Στα παραπάνω προστίθεται το νέο τσεκούρι στις δαπάνες των υπουργείων που προβλέπει η εγκύκλιος την οποία απέστειλε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών, για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του 2014. Οι περικοπές φτάνουν στα 4 δισ. ευρώ και από αυτά 1,5 δισ. ευρώ αφορούν σε κονδύλια του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, τα οποία θα εξειδικεύσουν και επιμερίσουν στη συνέχεια με νέα μέτρα, όπως με την καρατόμηση της κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία, στα επιδόματα ανέργων, για τα παιδιά φτωχών λαϊκών νοικοκυριών, στο ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων κ.ά. Συγκυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί έχουν ανοίξει τη συζήτηση και για τα μέτρα της περιόδου 2015-2016, ύψους πολλών δισ. ευρώ.
Συνεντεύξεις Στουρνάρα
Στο μεταξύ, να εκμεταλλευτεί προπαγανδιστικά τις αντιθέσεις ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, για να πουλήσει στο λαό το παραμύθι της «επαναδιαπραγμάτευσης» με την τρόικα, τάχα προς όφελός του, επιχειρεί ο Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής». Αναφερόμενος στη διαχείριση της κρίσης το 2010 και στην απόφαση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δυο χρόνια μετά, ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται προκαλώντας το λαό: «Τότε δεν ήμασταν έτοιμοι, ούτε εμείς, ούτε αυτοί (σ.σ. η τρόικα). Σήμερα η χώρα έχει σωθεί, δεν απειλείται με έξοδο από το ευρώ, ούτε με χρεοκοπία. Αν δεν είχαν γίνει όσα έγιναν, σήμερα θα ήμασταν Συρία».
Ο Γ. Στουρνάρας κινδυνολογεί -όπως έκανε και τότε η κυβέρνηση- για να πείσει ότι, με το ένα ή το άλλο μείγμα, η διαχείριση της κρίσης για τη διάσωση του κεφαλαίου και πάνω στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, είναι μονόδρομος για το λαό. Αλλιώς, λέει, καραδοκεί η χρεοκοπία και η εξαθλίωση, ενδεχόμενα και ο πόλεμος, όπως δείχνει η επιλογή του υπουργού να αναφερθεί στη Συρία. Στην πραγματικότητα όμως η αστική διαχείριση είναι αυτή που βάθυνε τις ταξικές ανισότητες, που βύθισε εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά σε συνθήκες πραγματικής χρεοκοπίας και πύκνωσε τα σύννεφα του πολέμου στη γειτονιά μας -και στη Συρία- εξαιτίας της έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στους οποίους συμμετέχει με τα μπούνια και η Ελλάδα.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Γ. Στουρνάρας σημειώνει ότι η «ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ» δίνει στην κυβέρνηση μια «δύναμη διαπραγμάτευσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας». Καλλιεργεί δηλαδή στο λαό την προσδοκία ότι κάτι καλό μπορεί να βγει από τα παζάρια με την τρόικα, όταν στο τραπέζι βρίσκονται νέα αντιλαϊκά μέτρα, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και χαράτσια, στο όνομα του να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας για το κεφάλαιο. Στο πλαίσιο των ενδοαστικών ανταγωνισμών στην Ελλάδα, ο ίδιος δεν αρνείται ότι «η έκθεση Τόμσεν δίνει τη χαριστική βολή στο ΠΑΣΟΚ», αφού η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν εκείνη που έκανε τη διαπραγμάτευση του πρώτου μνημονίου.
Σε άλλη συνέντευξη, σε μηνιαίο περιοδικό, ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει την πρόβλεψη για ανάκαμψη της οικονομίας το 2014, κρύβοντας ότι αυτή, όποτε κι αν έρθει, θα είναι καπιταλιστική, θα βασίζεται σε διαλυμένους μισθούς και δικαιώματα και θα υπονομεύσει παραπέρα τα λαϊκά συμφέροντα. Στην ίδια συνέντευξη, ο Γ. Στουρνάρας χαρακτήρισε το μνημόνιο «αναγκαίο κακό, αλλά εμπεριέχει τους πόρους διάσωσής μας» και για να παρουσιάσει σαν μονόδρομο τη διαχείριση της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου, πρόσθεσε: «Χωρίς το μνημόνιο, που είναι μία συμφωνία διάσωσης, η Ελλάδα θα γύριζε πίσω στο τέλος της δεκαετίας του ’40, αρχή της δεκαετίας του ’50, σε όρους κοινωνικής ευημερίας». Κι αυτό όταν εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά φτωχοποιούνται ραγδαία και οι άνεργοι ξεπερνούν το 1,5 εκατ. Σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ, ο Γ. Στουρνάρας εκτίμησε πως «αν πάμε καλά στα έσοδα του Μάη, η τρόικα θα είναι δύσκολο να αρνηθεί τη μείωση του συντελεστή».
Στην ίδια ρότα ΔΗΜΑΡ - ΠΑΣΟΚ
Στο ίδιο πνεύμα της καλλιέργειας αυταπατών γύρω από τις διαβουλεύσεις με την τρόικα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ,Φ. Κουβέλης, ισχυρίζεται σε δήλωσή του στη Real News ότι η έκθεση του ΔΝΤ είναι «διαπραγματευτικό όπλο» για τη συγκυβέρνηση. Υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι «από τη στιγμή που οι δανειστές μας παραδέχονται -για δικούς τους λόγους- το λάθος τους, είναι προφανές ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις» και ζητά μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κανένα πρόσθετο μέτρο για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Πρόκειται για ωμή κοροϊδία του λαού, αφού ούτε σαν ασπιρίνη δεν μπορεί να λειτουργήσει για το τσακισμένο εισόδημα η μείωση σε δυο φόρους, που ούτως ή άλλως δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα για τη συγκυβέρνηση και την τρόικα. Όσο για το αίτημα να μην υπάρξουν άλλα μέτρα, μια ματιά μόνο στη λίστα με τις ανατροπές και τα χαράτσια που περιλαμβάνει η ατζέντα των συνεννοήσεων με την τρόικα, είναι αρκετή για να κάνει «φύλλο και φτερό» τις κάλπικες προσδοκίες που πάει να καλλιεργήσει η ΔΗΜΑΡ και συνολικά η συγκυβέρνηση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,Ευ. Βενιζέλος, είπε το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να αντλήσουμε τα ισχυρότερα και σοβαρότερα επιχειρήματα προκειμένου να πείσουμε τους συνομιλητές μας ότι η Ελλάδα και δεν πρέπει και δεν μπορεί να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα».