Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ αποφάσισε η Βουλή (VIDEO)

 

Giorgos-Papakonstantinou 

Τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με την προσθήκη του κακουργηματικού αδικήματος της απιστίας, αποφάσισε την Πέμπτη η Βουλή, για τους χειρισμούς που έκανε στη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ. Υπέρ της πρότασης για διεύρυνση του κατηγορητηρίου ψήφισαν 234 βουλευτές (από τους 266 παρόντες), κατά 21, «παρών» 7, λευκό 3, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο.

Συμφωνώντας με την προσθήκη της κατηγορίας της απιστίας, ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής υπενθύμισε ότι το Κόμμα είχε προτείνει την εν λόγω κατηγορία στην πρώτη συζήτηση που έγινε για το θέμα, αλλά η πλειοψηφία της συγκυβέρνησης την αρνήθηκε, με μια μεθόδευση που είχε πολλαπλούς στόχους.

Ακόμα και σήμερα όμως, συνέχισε, η διεύρυνση του κατηγορητηρίου γίνεται μόνο για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ δεν παραπέμπεται ο Ε. Βενιζέλος, που και αυτός παρακράτησε τη λίστα Λαγκάρντ. Ως ΚΚΕ, συνέχισε, είχαμε δίκιο όταν υποστηρίζαμε ότι έχει ευθύνη και ο Ε. Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών, όπως και όλοι οι πρωθυπουργοί.

«Κάνουμε λόγο για ποινικές ευθύνες του Γ. Παπακωνσταντίνου και κατ' αρχήν πολιτικές ευθύνες του Ε. Βενιζέλου και του Γ. Παπανδρέου, που ως πρωθυπουργός γνώριζε όλη την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, όπως αποκαλύφθηκε και από την ανταλλαγή μηνυμάτων Παπακωνσταντίνου - Διώτη. Γνώριζαν, απέκρυψαν και δεν έδρασαν και έτσι ζημίωσαν το Δημόσιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο είπε: «Όλοι ή σχεδόν όλοι από αυτούς που ήρθαν στην Εξεταστική ψεύδονται αφού μας έλεγαν διάφορα αποπροσανατολιστικά όπως ότι έγινε μια άτυπη παράδοση μέσω μυστικών υπηρεσιών. Είναι πασίδηλο ότι μπλέχτηκαν μυστικές υπηρεσίες, όμως η πραγματικότητα είναι ότι η παράδοση έγινε επίσημα με όλους τύπους, όπως εμείς υποστηρίζουμε, αλλά οι μάρτυρες το αρνούνταν».

Η ουσία παραμένει κρυμμένη

Στην παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης υπενθύμισε ότι η εμπειρία όλων των μέχρι τώρα Εξεταστικών και Προανακριτικών Επιτροπών δείχνει ότι δεν προέκυψε κανένα αποτέλεσμα, εκτός εάν υπάρξει κάποια «Ιφιγένεια» για να θυσιαστεί. Έφερε το πρόσφατο παράδειγμα με το σκάνδαλο της ΖΗΜΕΝΣ, που δεν βγήκε τίποτα, αφού όπως είπε το σύστημα διαθέτει ασφαλιστικές δικλείδες.

Το ΚΚΕ, είπε, από την πρώτη στιγμή ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ, κάτι που η κυβέρνηση αρνήθηκε, γιατί εκεί θα φαίνονταν ότι αυτοί που έχουν δισεκατομμύρια στο εξωτερικό δεν είναι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, αλλά αυτοί που κατέχουν τον πλούτο, που με το αίμα του παράγει ο εργαζόμενος.

Η υπόθεση, συνέχισε, δείχνει ότι η φοροδιαφυγή, νόμιμη ή παράνομη και η φοροαπαλλαγή σχετίζονται με τις πολιτικές των κυβερνήσεων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, που όλα τα κόμματα, εκτός ΚΚΕ, ψήφισαν και η οποία κατοχυρώνει την ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων, τα τραπεζικά και βιομηχανικά απόρρητα, την ανωνυμία των μετοχών. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι οι κυβερνήσεις προωθούν ανοιχτά και νόμιμα το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», όταν καλούν τους κεφαλαιοκράτες να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα χωρίς κανένα έλεγχο της προέλευσής τους και με ελάχιστο τόκο.

Όλα αυτά, πρόσθεσε ο Θ. Παφίλης, δείχνουν ανάγλυφα ότι το σύστημα και οι νόμοι εξυπηρετούν το κεφάλαιο και από αυτήν την άποψη ο ΣΥΡΙΖΑ αποπροσανατολίζει όταν κάνει λόγο απλώς για «κυκλώματα φοροδιαφυγής» και δεν λέει τίποτα για το ίδιο το σύστημα που με αυτούς τους κανόνες λειτουργεί.

Επίθεση στον Ε. Βενιζέλο

Οι εκπρόσωποι της τρικομματικής πλειοψηφίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ στις τοποθετήσεις τους ισχυρίστηκαν ότι δεν συμπεριέλαβαν το αδίκημα της απιστίας στην αρχική τους πρόταση, επειδή τότε δεν υπήρχαν τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία προέκυψαν στην πορεία της Προανακριτικής, μετά την αποκάλυψη της επιστολής των Γάλλων ότι τα στοιχεία της λίστας στάλθηκαν για να αξιοποιηθούν φορολογικά και όχι άτυπα, όπως ισχυριζόταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αφού υπεραμύνθηκε των χειρισμών που έκανε για τη λίστα, ισχυριζόμενος ότι στάλθηκε άτυπα από τη Γαλλία και ζητήθηκε να κρατηθούν τα στοιχεία της απόρρητα, αφιέρωσε τη μισή σχεδόν ομιλία του επιτιθέμενος κατά του Ε. Βενιζέλου, που τον διαδέχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι όταν παρέλαβε τη λίστα από τον Γ. Διώτη την καταχώνιασε σε ένα συρτάρι επί 16 ολόκληρους μήνες, δεν σήκωσε το τηλέφωνο για να τον ρωτήσει πώς ήρθαν τα στοιχεία, ούτε του ανέφερε το παραμικρό στις αναρίθμητες συσκέψεις που είχαν, ενώ δεν ζήτησε στοιχεία ούτε από την Κ. Λαγκάρντ με την οποία είχε τακτικές συναντήσεις στα συμβούλια υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

 

Δείτε τις παρεμβάσεις του Σπύρου Χαλβατζή και του Θανάση Παφίλη

 

Παρεμβάσεις Σ. Χαλβατζή–Θ. Παφίλη για τη λίστα Λαγκάρντ ( 06 Ιούνη 2013 )