Ασυναγώνιστη στην πολιτική αγυρτεία αναδεικνύεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του οποίου, κατά την επίσκεψή του χτες στη χειμαζόμενη απ' την ανεργία Εύβοια, είχε το θράσος να ζητήσει τη συγκρότηση ...λαϊκής συμμαχίας που θα αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και αυτός με τη σειρά του θα παραδώσει στους εργάτες τα εργοστάσια που οι καπιταλιστές εγκαταλείπουν!!!
Την ίδια ώρα που μοίραζε ακάλυπτες επιταγές στους εργαζόμενους, έκλεινε το μάτι στους επιχειρηματίες να πάρουν σειρά για μετρητά στο χέρι, υποσχόμενος ενίσχυση μέσω υλοποίησης ειδικών επιχειρησιακών προγραμμάτων για να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους και κραταιά τα κέρδη τους! Αλλωστε, όπως είπε, το κόμμα του λαμβάνει υπόψη του ότι πολλά εργοστάσια της περιοχής μπορούν να είναι «ανταγωνιστικά», που σημαίνει «γαλέρες» για τους εργάτες σ' αυτά.
Βγάζοντας την καπιταλιστική οικονομία έξω απ' το πεδίο βολής της κριτικής του, προστατεύοντάς την απ' την οργή των εργαζομένων, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε πως για την «ερημοποίηση και την πρωτοφανή αποβιομηχάνιση» της Εύβοιας ευθύνεται το γεγονός ότι «αυτοί που μας κυβερνούν αποφάσισαν να ξεπουλήσουν τη χώρα»! Ομως, και οι Ευβοιώτες εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά ότι εργοστάσια έκλειναν και προ μνημονίων, τα έκλειναν οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες τους με μόνο κριτήριο το δείκτη της κερδοφορίας τους.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να πείσει το λαό ότι για την ανεργία φταίει η κακή διαχείριση που ασκεί η κυβέρνηση, «οι κυνικοί τρομοκράτες της τρόικας που είναι δογματικοί και γκουρού της καταστροφής». Ανέσυρε μάλιστα τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου, της «Ζήμενς» κ.ά., για να γίνει πιο πειστικός ο ισχυρισμός ότι η ανικανότητα και η ιδιοτέλεια των διαχειριστών ήταν το πρόβλημα και όχι η αστική εξουσία.
Κάπως έτσι κατέληξε να υποδεικνύει σαν λύση την αλλαγή κυβέρνησης, ζητώντας απ' τους εργαζόμενους «να στείλουν στο σπίτι τους αυτούς που κατέστρεψαν τη χώρα και κυρίως αυτούς τους κυνικούς τεχνοκράτες (...) του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κομισιόν», αλλά να παραμείνει η χώρα στον ευρωενωσιακό οίκο των μονοπωλίων, δέσμια της αντιλαϊκής στρατηγικής που συνομολογούν οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι.
Ο Αλ. Τσίπρας, απογειώνοντας τον εμπαιγμό, στο κλείσιμο της ομιλίας του, προέτρεψε τους εργαζόμενους: «Να κρατήσετε ανοιχτά τα εργοστάσιά σας, σαν να είναι δική σας περιουσία, διότι όπου να 'ναι αυτή η ετοιμόρροπη μνημονιακή κυβέρνηση θα πέσει και τότε θα έρθει η ώρα που μια κυβέρνηση με νωπή εντολή θα καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους που δίνουν ασυλία στο μεγάλο κεφάλαιο και θα προστατεύσει την εργασία (...) Κρατήστε ανοιχτά τα εργοστάσια. Είναι δική σας περιουσία. Είναι περιουσία του λαού. Διαφυλάξτε αυτή την περιουσία. Πολύ σύντομα θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο. Μια μεγάλη θεσμική αλλαγή θα έρθει στη χώρα»!!!
Αναφέρεται φυσικά στα κουφάρια που εγκαταλείπουν οι καπιταλιστές αφού τα ξεζούμισαν. Και ζητά απ' τους εργάτες, αντί να οργανώσουν την πάλη τους με ταξικό περιεχόμενο και προσανατολισμό, να αναμένουν στο ακουστικό τους, αγκιστρωμένοι απ' την αυταπάτη ότι μπορεί να γίνουν ...επιχειρηματίες, εντός της εξουσίας των μονοπωλίων και του ανελέητου ανταγωνισμού τους που ισοπεδώνει ό,τι βρεθεί στο διάβα τους. Η να περιμένουν να χρηματοδοτηθεί ο καπιταλιστής ιδιοκτήτης για να ξανανοίξει το εργοστάσιο που έκλεισε.
Αυτό που δε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι την περιουσία του ο λαός οφείλει με την πάλη του να την κατοχυρώσει, συντρίβοντας την αστική εξουσία και οικοδομώντας τη λαϊκή, όχι να περιμένει τις θεσμικές αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ, το σοβάτισμα δηλαδή του συστήματος που τον τσακίζει.
Ξεκινάει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Ολα αυτά επιβεβαιώνουν ότι στο συνέδριό του, που αρχίζει σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να επεξεργαστεί καλύτερα τη γραμμή εξαπάτησης και ενσωμάτωσης του λαού, προωθώντας ταυτόχρονα τις αναγκαίες οργανωτικές αλλαγές που θα του επιτρέψουν να ανταποκριθεί πληρέστερα στο ρόλο που αναλαμβάνει στο αστικό πολιτικό σκηνικό.
Σήμερα οι εργασίες αρχίζουν με εισήγηση και χαιρετισμούς προσκεκλημένων και ολοκληρώνονται την Κυριακή με εκλογή οργάνων, στον απόηχο της ανελέητης μάχης που δόθηκε στις οργανώσεις μεταξύ συνιστωσών, τάσεων και ρευμάτων για τη διαμόρφωση των συσχετισμών στο συνέδριο και για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην προσπάθεια χειραγώγησης του λαού. Αλλά και στο φόντο της άρνησης τεσσάρων συνιστωσών να αυτοδιαλυθούν, γεγονός που πυροδοτεί εντάσεις.