Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ Νέο κύμα αντιλαϊκής επίθεσης

 

Χιλιάδες απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, φοροεισπρακτικά και άλλα μέτρα σε βάρος του λαού, δρομολογούνται άμεσα

  • Εγκρίθηκε η χορήγηση της δόσης των 6,8 δισ. ευρώ στο χτεσινό Γιούρογκρουπ με την προώθηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων

 

Ξεσηκωμός πρέπει να σημάνει σε κάθε χώρο δουλιάς και λαϊκή γειτονιά ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα

 

Απολύσεις 15.000 δημόσιων υπαλλήλων ως το τέλος του 2014 και άμεση λήψη νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, καθώς και περικοπές δαπανών, δρομολογεί η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών με την τρόικα, καταθέτοντας άμεσα το σχετικό πολυνομοσχέδιο που ενσωματώνει το σύνολο των ανατροπών. Πέραν των εργαζομένων που οδηγούνται στην ανεργία, η υποβάθμιση έως και διάλυση υπηρεσιών και δομών σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, δήμους κ.ά. χτυπά βάναυσα το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ακόμη πιο αντιδραστικού και αντιλαϊκού κρατικού μηχανισμού, που θα υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης αναμένεται και τον επόμενο χρόνο, μετά το Μάη του 2014 που τυπικά τελειώνει το τελευταίο μνημόνιο και η χρηματοδότηση του χρέους από πλευράς ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες χρηματοδοτικές ανάγκες για την πληρωμή των τοκοχρεολυσίων και την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Φυσικά, όλα δείχνουν ότι προετοιμάζονται νέα δάνεια υπέρ του κεφαλαίου που θα πληρώνουν διαρκώς οι εργαζόμενοι και που φαίνεται και από ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση.

Το χτεσινό Γιούρογκρουπ

Με χτεσινή του απόφαση το Συμβούλιο Υπουργών της ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), ενέκρινε την τμηματική χορήγηση της δόσης των 6,8 δισ. ευρώ (αντί των 8,1 δισ. ευρώ που προσδοκούσε η ελληνική κυβέρνηση να λάβει), κάτι που άλλωστε είχαν προεξοφλήσει με δηλώσεις τους πριν την έναρξη των εργασιών του σώματος, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και Γαλλίας Β. Σόιμπλε και Π. Μοσκοβισί. Ειδικότερα, η ΕΕ αποφάσισε να χορηγήσει στην Ελλάδα 3 δισ. ευρώ, ενώ τα αλλά 2 δισ. ευρώ αφορούν τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους. Από την πλευρά του το ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει σε συνεδρίαση στα τέλη του Ιούλη, τη χορήγηση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ. Ολα αυτά βέβαια, υπό την αυστηρή αίρεση, ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει πράξη, όλα όσα συμφωνήθηκαν με την αντιπροσωπεία της τρόικα, αρχής γενόμενης από την κατάθεση σήμερα στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου, το οποίο ενσωματώνει το σύνολο των αντιλαϊκών ανατροπών.

Η ανακοίνωση της τρόικας

 

Από τις χτεσινές εργασίες του Eurogroup που ενέκριναν το νέο πακέτο μέτρων

Σε σχετική της ανακοίνωση η τρόικα, μετά το τέλος των συζητήσεων με τη συγκυβέρνηση, υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις της τελευταίας, σε δύο θέματα: α) στην υλοποίηση του προγράμματος απολύσεων στο δημόσιο τομέα και β) στη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, για «την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2013 - 2014».

Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2014 να έχουν απολυθεί 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι, 4.000 το 2013 και 11.000 το 2014. Για το λόγο αυτό πρόκειται να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι για τους επόμενους 8 μήνες θα αμείβονται με το 75% του μισθού τους, ενώ στη συνέχεια, όσοι από αυτούς δεν απορροφηθούν από άλλες υπηρεσίες, θα απολυθούν. Πάντως, συνδικαλιστικοί φορείς των δημοσίων υπαλλήλων ανεβάζουν κατά πολύ τον αριθμό των προς απόλυση υπαλλήλων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κρύβει την αλήθεια υπό το φόβο των αντιδράσεων.

Το κύμα των απολύσεων θα πλήξει κατά κύριο λόγο τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και τους εργαζομένους στους ΟΤΑ, ενώ από το κυβερνητικό μένος δεν θα γλιτώσουν ούτε και οι κακοπληρωμένες καθαρίστριες δημόσιων σχολείων.Θα πλήξει επίσης και τους εργαζόμενους στα ΕΑΣ.

Ειδικότερα, προβλέπεται μέσα στο 2013 να βγουν σε διαθεσιμότητα 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι, από τους οποίους οι 5.000 ως το τέλος του Ιούλη και οι 7.500 ως το τέλος του Σεπτέμβρη. Το επόμενο 20ήμερο, σε καθεστώς διαθεσιμότητας προβλέπεται να τεθούν 2.500 σχολικοί φύλακες, 2.000 από το χώρο της 2βάθμιας εκπαίδευσης (γυμναστές και καθηγητές πληροφορικής) καθώς και 500 υπάλληλοι άλλων υπουργείων.

Σε δεύτερη φάση το Σεπτέμβρη, σε καθεστώς διαθεσιμότητας πρόκειται να τεθούν 3.500 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας, ακόμα 2.500 υπάλληλοι δήμων και άλλων υπουργείων, αλλά και 1.500 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες. Από τους 2.650 εργαζόμενους της ΕΡΤ, οι 2.000 θεωρούνται ήδη απολυμένοι, με τη συγκυβέρνηση να προτίθεται να επαναπροσλάβει περί τα 600 άτομα, με νέες ατομικές συμβάσεις και με χειρότερες οικονομικές απολαβές, τα οποία θα επανδρώσουν το νέο τηλεοπτικό φορέα. Οι υπόλοιπες 13.000 απολύσεις θα γίνουν από τους κλάδους που μόλις αναφέραμε.

Νέα καταιγίδα μέτρων

Η ανακοίνωση της τρόικας είναι ξεκάθαρη ως προς τη συμφωνία επιβολής νέων μέτρων, καθώς σε δύο σημεία του κειμένου αναφέρει επί λέξη: «Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται, ώστε να εξασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Αν και εξακολουθεί να σημειώνεται πρόοδος, η εφαρμογή του προγράμματος καθυστερεί σε ορισμένους τομείς. Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να λάβουν διορθωτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2013 - 2014 και να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος». Εμφαση δίνεται κυρίως στη νέα καρατόμηση των δαπανών Υγείας, καθώς γίνεται λόγος για «δράσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα για τον έλεγχο των υπερβολικών δαπανών στον τομέα της Υγείας».

 

“Ριζοσπάστης”