Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Γύρω από τον…κόσμο

 

 

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Να δώσει σε ιδιώτες τη διαχείριση της διεύθυνσης για τις αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους που σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία. Κατά τις πληροφορίες, ενδιαφέρον για τη διεύθυνση Αμυντικού Εξοπλισμού και Υποστήριξης (η οποία διαχειρίζεται περίπου το μισό προϋπολογισμό του υπουργείου ύψους 39,7 δισ. ευρώ πέρυσι) έχουν εκφράσει, ήδη, 20 ιδιωτικές εταιρείες.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο κύμα αιματηρών επιθέσεων σάρωσε το Ιράκ το Σαββατοκύριακο, αφήνοντας πίσω του συνολικά τουλάχιστον 43 νεκρούς και πολλαπλάσιους τραυματίες. Οι αιματηρότερες επιθέσεις σημειώθηκαν σε Βαγδάτη, Βασόρα, Νασιρίγια, Καρμπάλα, Μουσιγιάμπ, Μοσούλη και στόχος ήταν το Σάββατο σουνιτικά τεμένη και άμαχοι, την Κυριακή σιίτες άμαχοι.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα αποφασίσει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς τι μέλλει γενέσθαι με την υπηρεσιακή κυβέρνηση που ανέλαβε στα τέλη της άνοιξης αλλά παραμένει ακέφαλη μετά την παραίτηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ράμι Χαμντάλαχ στις 23 Ιούνη. Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διέρρεαν ότι εντός της τρέχουσας βδομάδας επίκειται επιστροφή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κέρι στην περιοχή και δη στην Ιερουσαλήμ ενώ αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν ότι ο Κέρι θα μεταβεί στο Αμμάν της Ιορδανίας όπου θα συναντηθεί με Αραβες υπουργούς Εξωτερικών.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της νιγηριανής κυβέρνησης να προσκαλέσει και να υποδεχτεί το Σουδανό πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ εναντίον του οποίου εκκρεμεί από το 2009 ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όσον αφορά στις εξελίξεις στην περιοχή Νταρφούρ. Η Αφρικανική Ενωση, σε σύνοδο της οποίας -με θέμα την Υγεία- συμμετέχει ο Μπασίρ, έχει απορρίψει το ένταλμα εκτιμώντας ότι το ΔΠΔ στοχοποιεί Αφρικανούς.

ΝΤΑΡΦΟΥΡ.-- Επτά άνδρες της UNAMID, της δύναμης που έχει αναπτύξει στην περιοχή η Αφρικανική Ενωση και ο ΟΗΕ σκοτώθηκαν από επίθεση ένοπλων λίγο έξω από τη στρατιωτική βάση Μαναουάσι, βορείως της πόλης Νιγιάλα. Και οι επτά ήταν Τανζανοί. Η δύναμη έχει αναπτυχθεί εκεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο προσπαθειών για περιορισμό των συγκρούσεων που έχουν ταλανίσει την περιοχή από το 2003 και μετά.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε προτεστάντες διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις σημειώθηκαν τόσο τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο όσο και του Σαββάτου προς Κυριακή στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, όταν οι διαδηλωτές αντέδρασαν στην αστυνομική απαγόρευση να περάσει η παραδοσιακή πορεία του τάγματος της Οράγγης μέσα από τις καθολικές συνοικίες της πόλης. Οι προτεστάντες κορυφώνουν με τη συγκεκριμένη παρέλαση το γιορτασμό για την επέτειο της νίκης του προτεστάντη βασιλιά Γουλιέλμου ΙΙΙ επί του καθολικού αντιπάλου του Ιακώβου ΙΙ στη μάχη του Μπόιν το 1690. Την πρώτη νύχτα των επεισοδίων τραυματίστηκαν τουλάχιστον 32 αστυνομικοί και ένας βουλευτές.

ΜΟΣΧΑ.-- Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα 60 τραυματίστηκαν σε τροχαίο στη Μόσχα, μετά από σύγκρουση λεωφορείου που μετέφερε παιδιά και φορτηγού κοντά στη Μόσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός του φορτηγού έχασε τον έλεγχο λόγω υπερβολικής ταχύτητας.