Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ Νέα εστία έντασης οι εκτιμήσεις για τη Γαλλία

 

Χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας για τα μονοπώλια και όχι για το λαό συστήνει το Ταμείο

 

 

Οι εκθέσεις του ΔΝΤ για τη μια μετά την άλλη τις οικονομίες στα κράτη μέλη αναζωπυρώνουν τις αντιθέσεις με την Ευρωζώνη

 

Λιτότητα με ανάπτυξη» συστήνει το ΔΝΤ στη Γαλλία, έναντι της συνταγής για «ανάπτυξη με λιτότητα» που προκρίνει η Ευρωζώνη, πυροδοτώντας νέους ανταγωνισμούς για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, το οποίο, σε κάθε εκδοχή του, προϋποθέτει χρεοκοπία του λαού για να σωθεί το κεφάλαιο. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ, η Γαλλία πρέπει να επιβραδύνει το ρυθμό της δημοσιονομικής προσαρμογής το 2014 και να επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να τονώσει τη «διστακτική» ανάπτυξη στην οποία φαίνεται ότι οδεύει η οικονομία της χώρας.

Το ΔΝΤ εκτιμάει ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή του για συρρίκνωση του γαλλικού ΑΕΠ κατά -0,2% φέτος. Το Ταμείο εντοπίζει «ακαμψίες στις αγορές εργασίας και αγαθών, που αντανακλώνται στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των γαλλικών εξαγωγών», προτρέποντας τη γαλλική κυβέρνηση να ελαστικοποιήσει κι άλλο τις εργασιακές σχέσεις και να απελευθερώσει παραπέρα τις αγορές.

«Το βάρος (πρέπει) να πέφτει στην περιστολή των [δημοσίων] δαπανών», ισχυρίζεται το Ταμείο, δείχνοντας ότι και στη δική του συνταγή, η λιτότητα και οι περικοπές σε βάρος του λαού είναι κυρίαρχα. Ομοίως, καλεί σε «βαθύτερη μεταρρύθμιση των δαπανών για κοινωνικά προγράμματα». Η κυβέρνηση Ολάντ βασίζεται σε μια αναστροφή της κατάστασης της ανεργίας ως τα τέλη του έτους χάρη στις επιχορηγούμενες από το κράτος θέσεις εργασίας, αλλά το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 11,2% φέτος, από 10,2% το 2012. Η ανεργία θα αυξηθεί κι άλλο, φθάνοντας το 11,6% το 2014, πριν μειωθεί ελαφρώς στο 11,4% το 2015, προβλέπει το ΔΝΤ.

Αντίστοιχα, για την Ιαπωνία το ΔΝΤ εκτιμάει ότι η βραχυπρόθεσμη οικονομική προοπτική της βελτιώθηκε, χάρη στο πρόγραμμα που εφάρμοσε τελευταία η νέα κυβέρνηση, αλλά υφίσταται «αβεβαιότητα όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τους δημοσιονομικούς κινδύνους». Η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,1% το διάστημα από το Γενάρη ως το Μάρτη φέτος. Για ολόκληρο το 2013 πάντως το ΔΝΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη δε θα ξεπεράσει το 2%.

Προσπαθούν να φτιάξουν κλίμα

Στο μεταξύ, κλίμα ευφορίας προσπαθούν να καλλιεργήσουν τα αστικά επιτελεία, αξιοποιώντας τα στοιχεία της «Markit», σύμφωνα με τα οποία η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επεκτάθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα 18 μηνών τον Ιούλη. Ειδικότερα, ο δείκτης δραστηριοτήτων PMI της «Markit» ενισχύθηκε στις 50,5 μονάδες τον Ιούλη από τις 48,7 μονάδες που ήταν τον Ιούνη, οριακά υψηλότερος των αρχικών εκτιμήσεων που τον τοποθετούσαν στις 50,4 μονάδες. Είναι η πρώτη φορά από το Γενάρη του 2012 που ο δείκτης ενισχύεται πάνω από τις 50 μονάδες.

Τα στοιχεία για τον PMI τη Δευτέρα «επιβεβαιώνουν την επιστροφή στην ανάπτυξη για την οικονομία της Ευρωζώνης στην αρχή του δ' τριμήνου, ενισχύοντας τις ελπίδες για οριστική έξοδο από τη μακροβιότερη κρίση στην περιοχή», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της «Markit».

Στην Κύπρο, τέλος, η ανεργία σκαρφάλωσε στο 31,7% το μήνα Ιούλη, σύμφωνα και με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος του μήνα έφτασε τους 48.001, προσθέτοντας στις λίστες όσων αναζητούν εργασία 11.549 πρόσωπα, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2012. Οι άνεργοι νέοι κάτω των 25 ετών ανέρχονται σε 5.540, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός σημειώνεται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 39 ετών και φτάνει τα 11.401 άτομα. Οι γυναίκες ξεπερνούν το 50% των ανέργων και φτάνουν τις 24.742. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 17.881 από το σύνολο των ανέργων δηλώνουν ότι έχουν μείνει χωρίς εργασία στο διάστημα των τελευταίων τριών μηνών.

 

“Ριζοσπάστης”