Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Στρατεύτηκε με τις γνώσεις και τη δράση του στην υπόθεση της εργατικής τάξης

 

Τον σ. Νίκο Μπατιστάτο αποχαιρέτησαν χτες σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι

 

Ο Νίκος Μπατιστάτος

Τον σ. Νίκο Μπατιστάτο, που υπηρέτησε την εργατική τάξη μέσα από την επιστήμη του και την πρωτοπόρα δράση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, αποχαιρέτησαν χτες σε κλίμα συγκίνησης στο νεκροταφείο της Καλλιθέας η οικογένειά του, οι σύντροφοί του, άνθρωποι που συνεργάστηκαν επαγγελματικά ή συνδέθηκαν μαζί του με δεσμούς φιλίας.

Στην κηδεία παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Τιμητική φρουρά δίπλα στη σορό του Ν. Μπατιστάτου, σκεπασμένη με τη σημαία του ΚΚΕ, στάθηκαν οι σύντροφοί του, μεταξύ αυτών και οι σύντροφοί του από την ΚΟ Μηχανικών, της οποίας ήταν μέλος. Στεφάνια κατέθεσαν η ΚΕ του ΚΚΕ, οι ΚΟ Μηχανικών και Ν. Σμύρνης του ΚΚΕ, η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης, ο πρόεδρος και η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, καθώς και φίλοι του εκλιπόντος.

Για τις γνώσεις, τη δημιουργικότητα αλλά και τον ακέραιο χαρακτήρα του μίλησε ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, πρώην υπουργός και πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί του από τη θέση του διοικητή της ΔΕΗ.

Διδακτικό το παράδειγμα της στάσης ζωής του

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, τον Ν. Μπατιστάτο αποχαιρέτησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ, εστιάζοντας στο παράδειγμα που έδωσε ο Ν. Μπατιστάτος με τη στάση ζωής του: «Αποχαιρετάμε σήμερα ένα σύντροφο που έθεσε τις πλούσιες επιστημονικές του γνώσεις, την ανεξάντλητη δημιουργικότητά του και τη δράση του στη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης. Το παράδειγμα της επιλογής του συντρόφου Νίκου είναι σημαντικό και διδακτικό, ακριβώς γιατί ο ίδιος είχε αντικειμενικά τη δυνατότητα να κάνει ριζικά διαφορετικές επιλογές για το μέλλον του», σημείωσε στο σύντομο χαιρετισμό του.

Υπογράμμισε πως, παρά τη δυνατότητα που είχε να ζήσει μια άνετη ζωή, ο ίδιος επέλεξε έναν διαφορετικό, πολύ πιο δύσκολο, δρόμο. Σε σχέση με την επιλογή του αυτή, σημείωσε:

«Τι βοήθησε όμως τον σύντροφο Νίκο να σταθεί όρθιος και να συμβάλει στη μεγάλη υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης; Η αγάπη του για το λαό, η αγάπη του για την επιστημονική γνώση, η γνωριμία του με τη μαρξιστική - λενινιστική κοσμοθεωρία και η συνειδητή ένταξή του στις γραμμές του ΚΚΕ.

Σύντροφε Νίκο, η πορεία σου επιβεβαιώνει ότι η επιστημονική γνώση που στρατεύεται στην υπηρεσία του λαού αποτελεί κινητήρια επαναστατική δύναμη. Για όλους εμάς, αλλά ιδιαίτερα για τους νέους κομμουνιστές συναδέλφους σου, η πορεία σου διδάσκει τη διάθεση για προσφορά, την επιμονή στην κατάκτηση και διάδοση της επιστημονικής γνώσης, του μαρξισμού, την απόρριψη σε κάθε στάση αυτάρκειας και κάλπικης σεμνότητας, την άρνηση σε οποιαδήποτε υπόκλιση στην προχειρότητα και στον εμπειρισμό.

Μ' αυτό το μαχητικό πνεύμα, με υπομονή και επιμονή ανταποκρίθηκες στις υπεύθυνες χρεώσεις που σου ανέθεσε το Κόμμα, στα καθήκοντά σου ως μέλους της ΚΕ απ' το 13ο μέχρι και το 15ο Συνέδριο, ως υπεύθυνου του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ και σ' άλλες αποστολές. Στάθηκες απέναντι στο οπορτουνιστικό ρεύμα στις δύσκολες στιγμές του 13ου Συνεδρίου και συνέβαλες στην ανασυγκρότηση του Κόμματός μας.

Πρόβαλλες σταθερά τις συλλογικές αποφάσεις μας στις περιπτώσεις που είχες διαφορετική γνώμη, έλεγες "εμείς" και όχι "εγώ".

Προσπαθούσες να προσφέρεις ακόμα και στα τελευταία χρόνια που κλονίστηκε σοβαρά η υγεία σου.

Στην οικογένειά σου, που χάνει έναν καλό σύζυγο και πατέρα εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. Είμαστε βέβαιοι ότι ο γιος και ο εγγονός σου θα τιμήσουν με τη στάση τους τις παρακαταθήκες σου.

Ολοι εμείς που συνεχίζουμε τον αγώνα μέσα σε δύσκολες και σύνθετες συνθήκες, υποσχόμαστε να βαδίσουμε αποφασιστικά για να εκπληρώσει η εργατική τάξη την ιστορική της αποστολή, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Καλό σου ταξίδι, σύντροφε Νίκο».