Επιβεβαιώνεται το σενάριο που θέλει την κυβέρνηση να «ξεπαγώνει» τους πλειστηριασμούς κατοικιών για χρέη στις τράπεζες, με στόχο να εκβιάσει τα λαϊκά νοικοκυριά να αποπληρώσουν τα δάνεια, κόβοντας κι άλλο από την ικανοποίηση στοιχειωδών τους αναγκών. Με δεδομένο ότι η μαζική κατάσχεση σπιτιών θα ρίξει κατακόρυφα την αξία τους για τις τράπεζες που θα τα αποκτήσουν με αποτέλεσμα να μην έχουν άμεσο όφελος, ο νόμος που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση μετά το 2014 έχει σκοπό σε πρώτη φάση να φέρει χιλιάδες δανειολήπτες στα γκισέ των τραπεζών για ένα νέο διακανονισμό του δανείου, που θα «ξεπαγώνει» την καταβολή των δόσεων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στον Τύπο (εφημερίδα «Τα Νέα»), η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια για τους «κακοπληρωτές» -όπως προσπαθεί να τους παρουσιάσει- δανειολήπτες. Ανάμεσα στις προτάσεις που συζητιούνται είναι η θεσμοθέτηση του όρου «συνεργάσιμος δανειολήπτης», δηλαδή εκείνος που αν και έχει σταματήσει να πληρώνει, υποτίθεται ότι αναζητά τρόπους συμβιβασμού με το πιστωτικό ίδρυμα. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να τεθούν «αντικειμενικά κριτήρια» στα οποία δεν θα υπάρχουν περιθώρια αμφισβήτησης είτε από την τράπεζα είτε από το δανειολήπτη.
Για το λόγο αυτό -σύμφωνα με το δημοσίευμα- προωθείται η θεσμοθέτηση του όρου «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης». Πρόκειται για έναν υπολογισμό του κόστους διαβίωσης ενός νοικοκυριού, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας και με τρέχουσες τιμές της αγοράς όσον αφορά βασικές καταναλωτικές ανάγκες.
Με άλλα λόγια, κυβέρνηση και τράπεζες εισάγουν την έννοια των «αντικειμενικών κριτηρίων» διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας, προκειμένου να πιάσουν στο δόκανό τους δανειολήπτες και να τους κατατάξουν στους «συνεργάσιμους», για τους οποίους προφανώς δεν θα ισχύουν οι ελάχιστες πρόνοιες που λέει ότι θα θεσπίσει η κυβέρνηση για «όσους αντικειμενικά δεν έχουν να πληρώσουν».
Υπενθυμίζεται ότι το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών και το σαφάρι σε βάρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προανήγγειλε επίσημα την Παρασκευή και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Στουρνάρας. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ισχυρίστηκε ότι το θέμα «μελετάται με μεγάλη ευαισθησία» και ότι οι «άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα. Οι κακοπληρωτές πρέπει να πληρώσουν».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει το πρώτο εξάμηνο του 2014 να επιτρέψει πλειστηριασμούς για ακίνητα αξίας από 150.000 - 200.000 ευρώ, για το δεύτερο εξάμηνο για ακίνητα έως 100.000 ευρώ κ.ο.κ. Σήμερα, ο νόμος προστατεύει τα ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 και την πρώτη κατοικία ανεξάρτητα από την αξία της.
Οι τράπεζες υπολογίζουν στις 320.000 τα στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων στο τέλος του 2012 ήταν 21,4%, ενώ τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων ήταν 74,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 1.498.000 στεγαστικά δάνεια.
Από τα 320.000 δάνεια μόλις το 1/3 ή περίπου 105.000 δάνεια ενδέχεται να οδηγηθούν στη διαδικασία του πλειστηριασμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, που προσδοκούν ότι με την απειλή των πλειστηριασμών, οι οφειλέτες θα ρυθμίσουν εκ νέου τα δάνειά τους.