Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις αποκαλύψεις για μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών στις ΗΠΑ και παγκόσμια από τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, προσπάθησε Μπ. Ομπάμα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε περισσότερη διαφάνεια στις μυστικές υπηρεσίες και αλλαγή της νομοθεσίας για τη συλλογή δεδομένων. Για να εξωραΐσει το ρόλο και τη δράση της NSA (υπηρεσία ασφαλείας), είπε ότι ο Σνόουντεν «δεν είναι πατριώτης». Πρόκειται για τον πρώην συνεργάτη της NSA, ο οποίος προχώρησε σε αποκαλύψεις για τη δράση της και στη συνέχεια ζήτησε και πήρε προσωρινό άσυλο από τη Ρωσία, ψυχραίνοντας κι άλλο τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
Ο Μπ. Ομπάμα ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να αναθεωρηθεί ο νόμος Patriot, που τέθηκε σε ισχύ λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και ανανεώθηκε επί της προεδρίας του. Οι διατάξεις του νόμου θεωρείται ότι περιορίζουν τα ατομικά δικαιώματα στο όνομα της ασφάλειας κατά τρομοκρατικών απειλών, δείχνοντας και τη χρησιμότητα που έχουν αυτές οι απειλές στην οικοδόμηση και νομιμοποίηση μηχανισμών ελέγχου και καταστολής του λαού.
Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγγειλε ακόμα ότι πρόκειται να αναθεωρηθεί η λειτουργία του ειδικού δικαστηρίου (Foreign Intelligence Surveillance Court) που είναι αρμόδιο να εγκρίνει αιτήματα άλλων υπηρεσιών για παρακολουθήσεις προσώπων. Κατά τον Ομπάμα, στο δικαστήριο θα υπάρχει μόνιμος επίτροπος, ο οποίος θα ασχολείται με ζήτημα πολιτικών ελευθεριών, προκειμένου όπως είπε «να ακούγεται και μια αντίθετη φωνή» (!) κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Για να κατευνάσει το θόρυβο, είπε ακόμα ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα προγράμματα της NSA και θα συσταθεί επιτροπή μη κυβερνητικών ειδικών για να επιθεωρήσει τα προγράμματα παρακολούθησης. Σύμφωνα πάντως με τον Μπ. Ομπάμα, «η παρακολούθηση διεξάγεται για την προστασία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους».
Για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, ο Μπ. Ομπάμα εκτίμησε ότι η αντιαμερικανική ρητορική έχει ενταθεί αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκλέχτηκε ξανά πρόεδρος της Ρωσίας, αλλά οι μεταξύ τους σχέσεις «δεν είναι κακές». Στον αντίποδα, εξήρε την προηγούμενη προεδρία του Ντ. Μεντβέντεφ, οπότε, όπως είπε, «σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος», αλλά διαβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες του με το νυν πρόεδρο της Ρωσίας «είναι άμεσες και συχνά εποικοδομητικές».
Επιβεβαιώνοντας ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται στα διάφορα μέτωπα, κατέληξε λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να «κάνει ένα διάλειμμα» για να επανεκτιμήσει τη σχέση της με τη Μόσχα, «να επανεκτιμήσουμε προς τα πού πηγαίνει η Ρωσία, ποια είναι τα βασικά συμφέροντά μας και να ρυθμίσουμε τη σχέση έτσι που να κάνουμε πράγματα που θα είναι καλά για τις ΗΠΑ και ελπίζουμε για τη Ρωσία επίσης».
«Το τελευταίο επεισόδιο (σ.σ. Με τον Σνόουντεν) είναι απλώς άλλο ένα σε μια σειρά από διαφορές (αντιλήψεων) που είδαμε τους τελευταίους μήνες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στη Συρία και σε άλλα θέματα, προσθέτοντας ότι «ειλικρινά, σε μια σειρά από θέματα όπου πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε κάποια πρόοδο, η Ρωσία παραμένει αμετακίνητη».