Θα αμυνθεί με όλα τα μέσα, δηλώνει η συριακή κυβέρνηση
Κινητικότητα χτες από μαχητικά αεροσκάφη στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι κοντά στη Λεμεσό, στην Κύπρο
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Σε επίσπευση των σχεδίων εξαπόλυσης άμεσης στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία, ακόμη και μέσα στις επόμενες μέρες, προχωρούν ολοταχώς ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και χώρες του Αραβικού Συνδέσμου με πρόσχημα τις αναπόδεικτες αιτιάσεις τους για τη χρήση χημικών όπλων, στις 21 Αυγούστου, από το συριακό στρατό και την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Αλ Ασαντ. Αυτό που δεν είναι έως τώρα ξεκάθαρο είναι εάν η επικείμενη στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας, που θα εξαπολυθεί κύρια από τις αμερικανικές και βρετανικές βάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, θα έχει τη μορφή, όπως λένε, «χειρουργικών» χτυπημάτων «περιορισμένης διάρκειας» δήθεν για την εξουδετέρωση του χημικού οπλοστασίου των συριακών ενόπλων δυνάμεων ή ξεκάθαρες φονικές επιδρομές με σαφή στόχο τη στήριξη των συριακών (και μη) αντικαθεστωτικών δυνάμεων, που φαίνεται να υφίστανται αυτή την περίοδο σημαντικά πλήγματα στα πεδία των μαχών.
Στρατιωτική κινητικότητα
Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κυμάνθηκαν οι προχτεσινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, περί «αδιαμφισβήτητων στοιχείων» για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και οι χτεσινές παρόμοιες του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «είναι έτοιμες να δράσουν στη Συρία εάν κριθεί απαραίτητο». Ο Χέιγκελ, μάλιστα, επιβεβαίωσε πως τα τέσσερα αμερικανικά πολεμικά πλοία (USS Mahan, USS Barry, USS Gravely και USS Ramage, που μεταφέρουν συνολικά 430 πυραύλους Tomahawk Block III με εμβέλεια 1.500 μίλια) έχουν πάρει ήδη θέσεις βολής κατά στρατηγικών περιοχών εντός της Συρίας και πως στην περιοχή βρίσκεται ικανός αριθμός αμερικανικών και συμμαχικών (γαλλικών, βρετανικών κ.ά.) πολεμικών μαχητικών που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μία επίθεση κατά της Συρίας. Εντονη κινητικότητα καταγράφεται ακόμη και στη βρετανική στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου και στην αμερικανική βάση στη Σούδα, όπου τα τελευταία 24ωρα υπάρχει συγκέντρωση μαχητικών και μεταγωγικών αεροσκαφών.
Επιπροσθέτως, στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη υποστήριξαν πως έχουν ήδη ενημερωθεί από δυτικούς συμμάχους τους για «επίθεση στη Συρία τις επόμενες μέρες», αφού προηγουμένως (σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς») έδωσαν σε αξιωματούχους των χωρών που συμμετέχουν στη «Λέσχη των Φίλων της Συρίας» μία λίστα με 10 βασικούς στρατιωτικούς στόχους στο συριακό έδαφος που «θα πρέπει» να χτυπήσουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και στους οποίους συμπεριλαμβάνεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μέτζε (δυτικά της Δαμασκού), η βάση πυραύλων στην περιοχή Κουτάιφα και οι εγκαταστάσεις της Τέταρτης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας επίλεκτων δυνάμεων του συριακού στρατού.
Σε αυτό το βαρύ κλίμα που διαμορφώνουν οι κινήσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη στρατιωτική σκακιέρα, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διατείνονται υποκριτικά πως ο Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα δεν έχει καταλήξει «ακόμη» σε απόφαση για το εάν και πότε θα εξαπολυθεί η επίθεση κατά της Δαμασκού, περιμένοντας και τις τελευταίες εκθέσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που, όπως διαρρέεται, αναμένονται έως και το τέλος της βδομάδας.
Επίσης, οι στρατηγοί από περίπου 10 χώρες που επιδιώκουν με κάθε μέσο την ανατροπή του Σύρου Προέδρου (ανάμεσά τους και ο Αμερικανός στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεΐ) κατέληξαν χτες στο Αμάν της Ιορδανίας (έπειτα από τριήμερη συνάντηση) σε μία «συμφωνία» για στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, που θα συμπεριλαμβάνει «περιορισμένα πλήγματα με πυραύλους ακόμη και μέσα στην εβδομάδα αυτή». Στην έκτακτη αυτή σύνοδο συμμετείχαν εκτός από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Μάρτιν Ντέμπσεϊ, ομόλογοί του από Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Καναδά, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Τουρκία και Ιορδανία.
Προειδοποιήσεις από Ρωσία, Κίνα και Ιράν
Οι Βρετανοί, πάντως, φαίνονται σίγουροι για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, με τον πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, να δηλώνει χτες πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία «θα είναι στοχευμένη» ώστε να μην προκληθεί (τάχα) ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Ο ίδιος μάλιστα έχει συγκαλέσει για αύριο, Πέμπτη, την έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων για την πραγματοποίηση ψηφοφορίας πάνω στο είδος της απάντησης που θα δώσει το Λονδίνο με πρόσχημα τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Είναι προφανές πως δεν έπιασαν τόπο οι προειδοποιήσεις που έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στον Βρετανό πρωθυπουργό για τις επικίνδυνες και δραματικές επιπτώσεις που θα είχε μία τέτοια επέμβαση για όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Αγνοήθηκαν επίσης και οι επισημάνσεις του Πούτιν ότι δεν υπάρχουν ακόμη σαφή στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων την περασμένη βδομάδα στη Συρία ή την ταυτότητα των δραστών...
Παρ' όλα αυτά και χτες το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές και αραβικές δυνάμεις να επιδείξουν «σύνεση αποφεύγοντας μία καταστροφική επιχείρηση σε βάρος της Δαμασκού», ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, εξέφρασε λύπη για τη ματαίωση της σημερινής ρωσο-αμερικανικής συνάντησης στη Χάγη για την πραγματοποίηση μίας δεύτερης ειρηνευτικής διάσκεψης στη Γενεύη για τη Συρία...
Καμία τύχη δεν είχαν, επίσης, οι νέες προειδοποιήσεις Κινέζων αξιωματούχων πως μία επίθεση στη Συρία θα ήταν «ανεύθυνη και επικίνδυνη», δεδομένων των αναληθών αιτιάσεων που είχαν διατυπώσει και τότε οι ΗΠΑ στο Ιράκ περί «όπλων μαζικής καταστροφής» που ουδέποτε βρέθηκαν, ενώ ομοίως ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σημείωσε χτες στον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλντμαν, τις σοβαρότατες επιπτώσεις μίας πιθανής επίθεσης σε βάρος της Συρίας «όχι μόνο για τη συγκεκριμένη χώρα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή...».
«Δράση» ζητεί ο Αραβικός Σύνδεσμος
Στον αντίποδα, στελέχη του Αραβικού Συνδέσμου χτύπησαν επίσης τύμπανα πολέμου ζητώντας την τιμωρία της Δαμασκού για τη χρήση χημικών όπλων, κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση Ασαντ ως υπεύθυνη. Επιπλέον, απαίτησαν το ξεπέρασμα των διαφορών στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ για έγκριση της επέμβασης αναγγέλλοντας έκτακτη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο την επόμενη βδομάδα με αποκλειστικό θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.
Απ' την άλλη στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ισχυρίστηκε χτες ότι το Τελ Αβίβ δεν έχει αναμειχθεί τάχα ως τώρα στη συριακή κρίση, απειλώντας ωστόσο ότι θα απαντήσει δραστικά σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του. Νωρίτερα δε είχε στείλει στην Ουάσιγκτον ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων για διαβουλεύσεις με τους Αμερικανούς στο Λευκό Οίκο.
Κατά τα λοιπά, το Ιράκ ανακοίνωσε πως δεν θα εκχωρήσει έδαφος ή εθνικό εναέριο χώρο για την πραγματοποίηση επίθεσης στη Συρία, η Τουρκία (διά του υπουργού Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου) επανέλαβε την ετοιμότητά της να συμμετάσχει στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση, στη Γαλλία ο Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασε την ετοιμότητα του Παρισιού «να τιμωρήσει όσους σκότωσαν αθώους με χημικά όπλα στη Συρία», στη Δανία η πρωθυπουργός, Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, υιοθέτησε πλήρως τις «πληροφορίες στενότερων συμμάχων για τη χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση Ασαντ», στην Ιταλία η κυβέρνηση Λέτα διεμήνυσε πως δεν θα συμμετάσχει σε επίθεση κατά της Συρίας δίχως πρότερη απόφαση και εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη Σαουδική Αραβία ο υπουργός Εξωτερικών, Σαούντ αλ Φάισαλ, κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να διατηρήσει την «αποφασιστικότητα και τη σοβαρή στάση της» απέναντι στη Συρία.
Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας: Κατηγορηματικά αβάσιμες οι αιτιάσεις
Μέσα σε όλα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό, επανέλαβε πως οι αιτιάσεις σε βάρος του συριακού στρατού και της κυβέρνησης για τη χρήση χημικών όπλων σε βάρος του λαού είναι εντελώς και κατηγορηματικώς αβάσιμες, επισημαίνοντας πως η Δαμασκός συμφώνησε γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις, στην πραγματοποίηση επιτόπιας έρευνας από ομάδα ειδικών του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου επιβεβαιώθηκε επίσης η ματαίωση νέας επίσκεψης κλιμακίου ειδικών του ΟΗΕ στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού, όπου καταγγέλλεται πως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου, λόγω φόβων για την ασφάλεια της ζωής των εμπειρογνωμόνων έπειτα από την προχτεσινή ρίψη πυρών εναντίον τους από ελεύθερους σκοπευτές.
Ο ίδιος Σύρος αξιωματούχος επανέλαβε ότι σε περίπτωση επίθεσης η Δαμασκός θα αμυνθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα και ότι ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και ορισμένα «που θα κάνουν τον κόσμο να σαστίσει». Ο Μουάλεμ εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η Ρωσία «δεν θα αφήσει αβοήθητη» τη Συρία σε μία τέτοια περίπτωση, επισημαίνοντας τη στενή και πλήρη διμερή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.